Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru angaja

angaj├í [At: (a. 1866) URICARIUL X, 365 / Pzi: ~j├ęz / E: fr (s')engager] 1-2 vtr A (se) ├«ncadra ca salariat Si: (├«nv) a (se) tocmi. 3 vr A-╚Öi lua angajamentul. 4 vt A solicita ╚Öi a ob╚Ťine participarea cuiva la o anumit─â ac╚Ťiune. 5-6 vtr A intra ├«ntr-o afacere. 1 vt A atrage dup─â sine o obliga╚Ťie. 8-9 vtr (Mii) A (se) ├«ncepe o ac╚Ťiune. 10 vt (├Änv) A lua cu chirie un vehicul. 11 vr (D. conduc─âtori auto) A o lua pe un anumit drum. 12 vt (Spt) A pune pucul sau mingea ├«n joc.
ANGAJ├ü, angajez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A lua pe cineva sau a intra ├«n slujb─â; a (se) ├«ncadra ├«ntr-un loc de munc─â; a (se) tocmi. ÔÖŽ Tranz. A primi s─â efectueze o lucrare, o ├«ns─ârcinare special─â etc. ├«n condi╚Ťii determinate. A angaja o lucrare de arhitectur─â. ÔÖŽ Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-╚Öi lua un angajament. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. A atrage dup─â sine o obliga╚Ťie. Articolul nu angajeaz─â revista. 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) antrena ├«ntr-o ac╚Ťiune; a apuca sau a face s─â apuce ├«ntr-o anumit─â direc╚Ťie. ÔÖŽ Refl. A o lua pe un anumit drum. ÔÖŽ Tranz. (Mil.) A ├«ncepe o ac╚Ťiune etc. Trupele au angajat lupta. 4. Tranz. (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea ├«n joc. ÔÇô Din fr. engager.
ANGAJ├ü, angajez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A lua pe cineva sau a intra ├«n slujb─â; a (se) ├«ncadra ├«ntr-un loc de munc─â; a (se) tocmi. ÔÖŽ Tranz. A primi s─â efectueze o lucrare, o ├«ns─ârcinare special─â etc. ├«n condi╚Ťii determinate. A angaja o lucrare de arhitectur─â. ÔÖŽ Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-╚Öi lua un angajament. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. A atrage dup─â sine o obliga╚Ťie. Articolul nu angajeaz─â revista. 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) antrena ├«ntr-o ac╚Ťiune; a apuca sau a face s─â apuce ├«ntr-o anumit─â direc╚Ťie. ÔÖŽ Refl. A o lua pe un anumit drum. ÔÖŽ Tranz. (Mil.) A ├«ncepe o ac╚Ťiune etc. Trupele au angajat lupta. 4. Tranz. (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea ├«n joc. ÔÇô Din fr. engager.
ANGAJ├ü, angajez, vb. I. 1. Tranz. A primi (pe cineva) ├«ntr-un loc de munc─â ├«n condi╚Ťii determinate. Direc╚Ťia teatrului a angajat ├«n ultimul timp un mare num─âr de elemente tinere ╚Öi dotate. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 224, 2/5. F─âr─â ├«ndoial─â c─â trebuie s─â faci ceva. Nu te-am angajat degeaba. SAHIA, N. 102. ÔŚŐ Refl. Aci, la hanul de sub dealul mitropoliei, era locul de adunare a celor care voiau s─â se angajeze pentru muncile noi. PAS, L. I 145. ÔÖŽ A primi s─â efectueze o lucrare, o munc─â ├«n condi╚Ťii determinate. A angajat o lucrare de arhitectur─â. Refl. pas. Se angajaser─â lucr─âri la ╚Öcoal─â ╚Öi la biserica elen─â. BART, E. 284. (Complementul arat─â un obiect de folosin╚Ť─â temporar─â) A lua cu chirie. Am angajat o c─âru╚Ť─â p├«n─â la gar─â. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-╚Öi lua un angajament. M-am angajat s─â termin lucrarea p├«n─â la 23 August. ÔŚŐ ╚Ü─âranii muncitori din comun─â s-au angajat s─â continue ├«ntrecerea patriotic─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2700. 3. Tranz. A atrage dup─â sine o obliga╚Ťie, o r─âspundere. Punctul de vedere exprimat de vorbitor nu angajeaz─â conducerea ├«ntreprinderii. (├«n presa de alt─âdat─â) Acest articol nu angajeaz─â redac╚Ťia. 4. Tranz. (Cu privire la persoane sau la colectivit─â╚Ťi) A antrena ├«ntr-o ac╚Ťiune, a atrage la o munc─â, a face s─â apuce ├«ntr-o anumit─â direc╚Ťie, pe un anumit f─âga╚Ö. A angajat ├«ntregul colectiv in ├«ntrecerea socialist─â, va [Frontul Democra╚Ťiei Populare] va asigura condi╚Ťiile necesare pentru munca creatoare ├«n care s├«ntem angaja╚Ťi. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 67. ÔŚŐ Refl. Cel de-al doilea r─âzboi mondial a avut printre alte urm─âri ╚Ťi pe aceea c─â un nou ╚Öir de ╚Ť─âri a p─âr─âsit calea mizeriei ╚Öi exploat─ârii capitaliste ╚Öi s-a angajat pe calea socialismului. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 245. ÔŚŐ (Cu privire la o activitate, o ac╚Ťiune, o discu╚Ťie etc.) A ├«ncepe, a porni. Trupele au angajat lupta. ÔŚŐ (Poetic) Oltul angajeaz─â cu mun╚Ťii o mare convorbire despre originea lor. BOGZA, C. O. 174. 5. Refl. A apuca pe un anumit drum, ├«ntr-o anumit─â direc╚Ťie. [Semnalul] nu poate interzice cobor├«rea ├«n canalul Por╚Ťilor de Fier dec├«t acelor vase care ├«nc─â nu s-au angajat ├«n canal, cele angajate fiind ├«n imposibilitate material─â de a respecta semnalul f─âr─â s─â sufere avarii. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2507.
ANGAJ├ü, angajez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A primi pe cineva sau a se ├«ncadra ├«ntr-un loc de munc─â, ├«n condi╚Ťii determinate. ÔÖŽ Tranz. A primi s─â efectueze o lucrare, o munc─â etc. ├«n condi╚Ťii determinate. A angaja o lucrare de arhitectur─â. ÔÖŽ Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-╚Öi lua un angajament. ÔÖŽ Tranz. ╚Öi refl. A atrage dup─â sine o obliga╚Ťie. Articolul nu angajeaz─â revista. 3. Tranz. ╚Öi refl. A (se) antrena ├«ntr-o ac╚Ťiune; a apuca sau a face s─â apuce ├«ntr-o anumit─â direc╚Ťie. ÔÖŽ Tranz. A ├«ncepe, a porni o ac╚Ťiune etc. Trupele au angajat lupta. ÔÇô Fr. engager.
angaj├í (a ~) vb., ind. prez. 3 angaje├íz─â, 1 pl. angajß║»m; conj. prez. 3 s─â angaj├ęze; ger. angajß║ąnd
angaj├í vb., ind. prez. 1 sg. angaj├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. angaje├íz─â, 1 pl. angaj─âm; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. angaj├ęze; ger. angaj├ónd
ANGAJÁ vb. 1. a băga, a încadra, a lua, a numi, a primi, (înv. și pop.) a năimi. (Îl ~ într-un serviciu.) 2. a se băga, a intra, a se încadra, a se tocmi, a se vârî, (pop.) a se învoi, a merge, a se năimi, a se prinde, a veni, (prin Mold. și Bucov.) a se apuca. (S-a ~ argat.) 3. a făgădui, a se îndatora, a se însărcina, a se obliga, a promite, (înv. și reg.) a jurui, a se prinde, (înv.) a se adeveri, a se apuca, (fig.) a se lega. (Se ~ să facă următoarele...)
A (se) angaja Ôëá a (se) concedia, a destitui, a (se) elibera, a licen╚Ťia
ANGAJ├ü vb. I. 1. tr. A contracta un angajament. ÔÖŽ A ├«nchiria ceva. 2. refl. A se obliga la ceva, a-╚Öi lua un angajament. 3. tr. A atrage dup─â sine o obliga╚Ťie, o r─âspundere. ÔÖŽ A antrena ├«ntr-o ac╚Ťiune. ÔÖŽ A ├«ncepe, a porni (o discu╚Ťie, o activitate etc.). 4. refl. A apuca pe un anumit drum. ÔÖŽ (Despre avioane) A intra (f─âr─â voia pilotului) ├«ntr-o pozi╚Ťie nedorit─â, provocat─â de pierderea sau de excesul de vitez─â, de o comand─â gre╚Öit─â etc. ÔÖŽ A pune pucul sau mingea ├«n joc (la hochei ╚Öi la baschet). [P.i. 3 -jeaz─â, 4 -j─âm, ger. -j├ónd. / < fr. engager, cf. en gage ÔÇô ├«n gaj].
ANGAJ├ü vb. I. tr., refl. a (se) ├«ncadra ├«ntr-un loc de munc─â. II. tr. 1. a contracta un angajament. ÔŚŐ a ├«nchiria ceva. 2. a atrage dup─â sine o obliga╚Ťie, o r─âspundere. ÔŚŐ a antrena ├«ntr-o ac╚Ťiune, ├«ntr-o discu╚Ťie. III. refl. 1. a se obliga la ceva, a-╚Öi lua un angajament. 2. a apuca un anumit drum. ÔŚŐ a ├«ncepe o manevr─â (de dep─â╚Öire a unui autovehicul, a unei nave). ÔŚŐ (despre avioane) a intra (f─âr─â voia pilotului) ├«ntr-o pozi╚Ťie nedorit─â. ÔŚŐ (despre o ancor─â) a se prinde de un obiect pe fundul apei. ÔŚŐ a pune pucul sau mingea ├«n joc (la hochei, la baschet). (< fr. engager)
angaj├í (angaj├ęz, angaj├ít), vb. ÔÇô 1. A obliga, a lua un angajament. ÔÇô 2. A lua pe cineva ├«n slujb─â. ÔÇô 3. A introduce. ÔÇô 4. A pune ├«n joc, a risca. Fr. engager. ÔÇô Der. angajament, s. n. (obliga╚Ťie, contract), din fr. engagement.
A ANGAJ├ü ~├ęz tranz. 1) A lua la lucru pe baz─â de contract. 2) A face s─â se angajeze. 3) A lua cu chirie; a ├«nchiria. ~ un vehicul. 4) A ├«nscrie ├«n efectivul armatei; a ├«ncorpora; a ├«nrola. 5) sport (mingea sau pucul) A pune ├«n joc. /<fr. engager
A SE ANGAJ├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A intra ├«n slujb─â (├«n schimbul unei pl─â╚Ťi); a se tocmi. 2) A se ├«ncadra ├«ntr-o ac╚Ťiune. 3) A-╚Öi asuma o obliga╚Ťie; a-╚Öi lua un angajament. 4) A o apuca ├«ntr-o anumit─â direc╚Ťie. /<fr. engager
angaj├á v. 1. a tocmi: a angaja un profesor.; 2. a-╚Öi da cuv├óntul, a f─âg─âdui; 3. a lua obliga╚Ťiunea sau rezolu╚Ťiunea: sÔÇÖa angajat s─â plece (= fr. engager).
*angaj├ęz v. tr. (fr. engager, d. gage, amanet, gaj). Oblig, leg: un jur─âm├«nt ne angajeaz─â. Tocmesc, ├«nvo─şesc: a angaja un birjar cu luna. ├Änrolez: a angaja voluntar─ş pentru expedi╚Ťiune. ├Äncep: a angaja o lupt─â. V. refl. A te angaja s─â fac─ş ceva, a te angaja ca servitor, a te angaja ca voluntar, a te angaja ├«n lupt─â.
ANGAJA vb. 1. a băga, a încadra, a lua, a numi, a primi, (înv. și pop.) a năimi. (Îl ~ într-un serviciu.) 2. a se băga, a intra, a se încadra, a se tocmi, a se vîrî, (pop.) a se învoi, a merge, a se năimi, a se prinde, a veni, (prin Mold. și Bucov.) a se apuca. (S-a ~ paznic, mecanic.) 3. a făgădui, a se îndatora, a se însărcina, a se obliga, a promite, (înv. și reg.) a jurui, a se prinde, (înv.) a se adeveri, a se apuca, (fig.) a se lega. (Se ~ să facă următoarele...)

Angaja dex online | sinonim

Angaja definitie

Intrare: angaja
angaja verb grupa I conjugarea a II-a