Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru anastigmatic

anastigmátic, ~ă a [At: DA / Pl: ~ici, -ice / E: fr anastigmatique] (Fiz) Care are proprietatea de a corecta efectele astigmatismului.
ANASTIGMÁTIC, -Ă, anastigmatici, -ce, adj. (Despre un sistem de lentile) La care s-au corectat ori s-au înlăturat efectele astigmatismului; anastigmat. – Din fr. anastigmatique.
ANASTIGMÁTIC, -Ă, anastigmatici, -ce, adj. (Despre un sistem de lentile) Care are proprietatea de a corecta astigmatismul; anastigmat. – Din fr. anastigmatique.
ANASTIGMÁTIC, anastigmatice, adj. n. (În expr.) Obiectiv anastigmatic = obiectiv care are proprietatea de a corecta astigmatismul. – Fr. anastigmatique.
anastigmátic (a-nas-tig- / an-a-stig-) adj. m., pl. anastigmátici; f. anastigmátică, pl. anastigmátice
anastigmátic adj. (sil. mf. an-, -stig-) → stigmatic
ANASTIGMÁTIC adj. (FIZ.) anastigmat. (Obiectiv fotografic ~.)
ANASTIGMÁTIC adj.n. (Despre un obiectiv fotografic) Construit din sticle speciale care corectează toate aberațiile și dă o imagine clară. [< fr. anastigmatique].
ANASTIGMÁTIC, -Ă adj. (despre sisteme optice) construit din sticle speciale, care corectează toate aberațiile și dă o imagine clară: anastigmat. (< fr. anastigmatique)
*anastigmátic, -ă adj. (d. astigmatic cu prefixu an-, V. a 6). Lipsit de astigmatizm. – Maĭ corect ar fi fost stigmatic, ca organic față de an-organic. A zice an-a-stigmatic e ca și cum aĭ zice an-an-organic.
ANASTIGMATIC adj. (FIZ.) anastigmat. (Obiectiv fotografic ~.)

anastigmatic definitie

anastigmatic dex

Intrare: anastigmatic
anastigmatic adjectiv
  • silabisire: an-, -stig-