Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru amplifica

amplificá vtr (a) [At: MAIORESCU, CR. II, 352 / Pzi: amplifíc / E: lat amplificare] 1 A dezvolta. 2 (Fig) A da proporții, exagerând prin adăugare de detalii sau amănunte (inventate). 3 (Fiz) A crește mărimea unor valori electrice, optice etc. 4 (Opt) A mări o imagine.
AMPLIFICÁ, amplific, vb. I. Tranz. și refl. A da sau a căpăta amploare, a (se) mări, a (se) lărgi, a (se) dezvolta (din punct de vedere cantitativ, intensiv etc.). – Din lat. amplificare, fr. amplifier.
AMPLIFICÁ, amplífic, vb. I. Tranz. și refl. A da sau a căpăta amploare, a (se) mări, a (se) lărgi, a (se) dezvolta (din punct de vedere cantitativ, intensiv etc.) – Din lat. amplificare, fr. amplifier.
AMPLIFICÁ, amplífic, vb. I. Tranz. 1. A lărgi, a dezvolta, a mări; a da amploare. (Refl.) Colonelul își mai aprinse o țigară și sorbi încă un păhărel de coniac după multe altele. I se amplificau gesturile, îi sporea vocea răgușită. SADOVEANU, M. C. 92. 2. A intensifica, a mări valori electrice, acustice sau optice. A amplifica un curent electric.
AMPLIFICÁ, amplífic, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) lărgi, a (se) dezvolta, a (se) mări; a da sau a căpăta amploare; a (se) intensifica. 2. Tranz. A mări valorile instantanee ale unei mărimi fizice oscilatorii. – Fr. amplifier (lat. lit. amplificare).
amplificá (a ~) vb., ind. prez. 3 amplífică
amplificá vb., ind. prez. 1 sg. amplífic, 3 sg. și pl. amplífică
AMPLIFICÁ vb. 1. v. intensifica. 2. a (se) intensifica, a (se) întări, a (se) mări, a (se) potența. (A ~ valoarea unei mărimi fizice.) 3. v. adânci.
A amplifica ≠ a diminua, a reduce
AMPLIFICÁ vb. I 1. tr., refl. A (se) mări, a (se) dezvolta; a (se) lărgi, a da sau a căpăta amploare. ♦ A forma o fracție de aceeași valoare cu fracția dată prin înmulțirea numărătorului și a numitorului cu același număr. 2. tr. A intensifica, a mări (valori electrice, acustice, optice). [P.i. amplific, 3, 6 -că.] /< lat. amplificare – a mări, cf. it. amplificare, fr. amplifier.
AMPLIFICÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) mări, a (se) dezvolta; a (se) intensifica. 2. (mat.) a forma o fracție de aceeași valoare cu fracția dată prin înmulțirea numărătorului și a numitorului cu același număr. II. tr. a intensifica, a mări (valori electrice, acustice, optice). (< lat. amplificare, fr. amplifier)
A AMPLIFICÁ amplífic tranz. 1) A face să se amplifice. 2) (valori electrice, acustice, optice) A spori în intensitate; a intensifica; a înteți; a mări. [Sil. am-pli-] /<lat. amplificare, fr. amplifier
A SE AMPLIFICÁ se amplífică intranz. (despre procese, fenomene) A deveni mai puternic; a crește în intensitate; a se intensifica; a înteți; a se mări. /<lat. amplificare, fr. amplifier
amplificà v. a întinde, a desvolta un subiect.
*amplífic, a v. tr. (lat. ampli-fico, -ficáre d. amplus, amplu, și facere, a face. V. simplific). Măresc, dezvolt: a amplifica o carte.
AMPLIFICA vb. 1. a se accentua, a crește, a se intensifica, a se întări, a se înteți, a se mări, a spori. (Viteza vîntului s-a ~.) 2. a (se) intensifica, a (se) întări, a (se) mări, a (se) potența. (A ~ valoarea unei mărimi fizice.) 3. a (se) adînci, a (se) agrava, a crește, a (se) intensifica, a (se) mări, a spori, (fig.) a (se) ascuți. (Disensiunile s-au ~.)

Amplifica dex online | sinonim

Amplifica definitie

Intrare: amplifica
amplifica verb grupa I conjugarea I