Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru ampenaj

ampenáj sn [At: LTR / Pl: ~e / E: fr empennage] (Teh) Dispozitiv fix sau mobil, montat pe partea de dinapoi a aripilor și fuselajului unui avion, pentru menținerea echilibrului.
AMPENÁJ, ampenaje, s. n. Dispozitiv al unui avion dispus în spatele fuzelajului, care servește la stabilitatea, la echilibrul sau la schimbarea direcției avionului respectiv. – Din fr. empennage.
AMPENÁJ, ampenaje, s. n. Dispozitiv al unui avion dispus în spatele fuzelajului, care servește la stabilitatea, la echilibrul sau la schimbare direcției avionului respectiv. – Din fr. empennage.
AMPENÁJ, ampenaje, s. n. Dispozitiv format din piese în forma unor aripioare fixe și mobile, comandat de către pilot în vederea stabilizării sau a schimbării direcției avionului.
AMPENÁJ, ampenaje, s. n. Dispozitiv care servește la stabilizarea sau la schimbarea direcției unui avion. – Fr. empennage.
ampenáj s. n., pl. ampenáje
ampenáj s. n., pl. ampenáje
AMPENÁJ s.n. Organ de stabilizare și de comandă, format din planuri fixe și mobile, montate în partea din spate a fuzelajului unui avion. [< fr. empennage].
AMPENÁJ s. n. 1. organ de stabilizare și de comandă din planuri fixe și mobile, în partea din spate a fuzelajului unui avion. ◊ aripioarele unui proiectil, ale unei bombe de avion. 2. aripa unei săgeți. 3. dispozitiv al unei giruete care indică direcția vântului. (< fr. empennage)
AMPENÁJ ~e n. Dispozitiv care servește la stabilizarea și la schimbarea direcției de zbor a avionului. /<fr. empennage
AMPENAJ organ de stabilire și comandă al unui avion (sau planor), dispus de regulă în partea din spate al fuzelajului, format din suprafețe profilate fixe și mobile. Ampenajul orizontal compus din profundor și stabilizator, asigură stabilitatea și dirijarea avionului în plan vertical – picaj, urcare, zbor orizontal. Ampenajul vertical format din derivă și direcție, asigură dirijarea și stabilitatea avionului în plan orizontal.

Ampenaj dex online | sinonim

Ampenaj definitie

Intrare: ampenaj
ampenaj substantiv neutru