Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru amortiza

amortiz├í [At: CLIMESCU, A. 282 / Pzi: ~z├ęz / E: fr amortir] 1-2 vtr (Fin; mai ales d. datorii) A (se) stinge ├«n timp prin pl─â╚Ťi succesive. 3 vr A recupera o investi╚Ťie.
AMORTIZ├ü, amortizez, vb. I. Tranz. 1. A ├«mpiedica propagarea unui zgomot, a unui ╚Öoc. ÔÖŽ A sc─âdea progresiv, ├«n timp, amplitudinea unei m─ârimi caracteristice pentru un fenomen de ondula╚Ťie. 2. A stinge treptat creditele pe termen lung prin pl─â╚Ťi succesive sau prin r─âscump─ârarea crean╚Ťelor. ÔÖŽ A recupera o investi╚Ťie. ÔÇô Cf. fr. amortir.
AMORTIZ├ü, amortizez, vb. I. Tranz. 1. A ├«mpiedica propagarea unui zgomot, a unui ╚Öoc. ÔÖŽ A sc─âdea progresiv, ├«n timp, amplitudinea unei m─ârimi caracteristice pentru un fenomen de ondula╚Ťie. 2. A stinge treptat creditele pe termen lung prin pl─â╚Ťi succesive sau prin r─âscump─ârarea crean╚Ťelor. ÔÖŽ A recupera o investi╚Ťie. ÔÇô Cf. fr. amortir.
AMORTIZ├ü2, amortizez, vb. I. Tranz. A face ca un ╚Öoc, un zgomot etc. s─â fie mai pu╚Ťin violent; a sl─âbi, a diminua. Tampoanele vagoanelor amortizeaz─â ciocnirile.
AMORTIZ├ü1, amortizez, vb. I. Tranz. 1. A stinge treptat creditele pe termen lung, prin pl─â╚Ťi succesive sau prin r─âscump─ârarea crean╚Ťelor. 2. A ├«nlocui treptat capitalul fix (respectiv, ├«n economia socialist─â, fondul de baz─â) al unei ├«ntreprinderi, pe m─âsur─â ce acesta ├«╚Öi transmite valoarea asupra m─ârfurilor produse cu ajutorul lui. A amortiza utilajul unei fabrici.
AMORTIZ├ü1, amortizez, vb. I. Tranz. 1. A stinge treptat creditele pe termen lung, prin pl─â╚Ťi succesive sau prin r─âscump─ârarea crean╚Ťelor. 2. A crea fondurile b─âne╚Öti necesare pentru ├«nlocuirea ├«n natur─â (prin repara╚Ťii ╚Öi construc╚Ťii capitale) a uzurii fizice ╚Öi morale a fondurilor fixe de╚Ťinute de o ├«ntreprindere, pe m─âsur─â ce acestea ├«╚Öi transmit valoarea asupra valorii fiec─ârei unit─â╚Ťi de produs. ÔÇô Dup─â fr. amortir.
AMORTIZ├ü2, amortizez, vb. I. Tranz. A face ca un ╚Öoc, un zgomot etc. s─â fie mai pu╚Ťin violent; a sl─âbi, a diminua. ÔÖŽ A sc─âdea progresiv, ├«n timp, amplitudinea unei m─ârimi caracteristice pentru un fenomen de oscila╚Ťie. ÔÇô Dup─â fr. amortir.
amortizá (a ~) vb., ind. prez. 3 amortizeáză
amortiz├í vb., ind. prez. 1 sg. amortiz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. amortize├íz─â
AMORTIZ├ü vb. I tr. 1. A stinge ├«ncetul cu ├«ncetul o datorie prin pl─â╚Ťi succesive. ÔÖŽ A ├«nlocui treptat capitalul fix al unei ├«ntreprinderi prin cote anuale repartizate asupra pre╚Ťului de cost al produselor. 2. A atenua, a sl─âbi (un ╚Öoc, un zgomot etc.); a diminua. [< it. amortizzare, cf. fr. amortir, germ. amortisieren].
AMORTIZ├ü vb. tr. 1. a stinge treptat un credit, un ├«mprumut, prin pl─â╚Ťi periodice. 2. a ├«nlocui treptat capitalul fix al unei ├«ntreprinderi prin cote anuale. ÔŚŐ a recupera o cheltuial─â. 3. a sc─âdea progresiv amplitudinea unei m─ârimi pentru un fenomen de ondula╚Ťie. ÔŚŐ a atenua, a diminua (un ╚Öoc, un zgomot). (dup─â fr. amortir)
A AMORTIZ├ü ~├ęz tranz. 1) (zgomote, ╚Öocuri etc.) A face s─â se amortizeze. 2) fin. (datorii, credite) A stinge treptat prin pl─â╚Ťi succesive. 3) (valoarea mijloacelor fixe) A sc─âdea treptat ca urmare a uz─ârii ├«n perioada de utilizare. /<fr. amortir
A SE AMORTIZ├ü se ~e├íz─â intranz. tehn. (despre zgomote, ╚Öocuri etc.) A deveni mai pu╚Ťin intens; a sc─âdea ├«n intensitate; a se dilua; a se estompa; a se atenua; a sl─âbi. /<fr. amortir
amortiz├á v. a stinge o datorie prin r─âspunderea succesiv─â a p─âr╚Ťilor ei.
*amortiz├ęz v. tr. (fr. amortir, amortissant; it. ammortizzare [un d├ębito], germ. amortisieren). Com. Sting o datorie pl─âtind ratele la d─â╚Ť─ş hot─âr├«te: a amortiza o rent─â. ÔÇô SÔÇÖar putea zice ma─ş bine amortesc, ca convertesc.

Amortiza dex online | sinonim

Amortiza definitie

Intrare: amortiza
amortiza verb grupa I conjugarea a II-a