Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru amigdală

amigdálă1 sf vz migdală
amigdálă2 sf [At: DA / Pl: ~le / E: fr amygdale] (Atm) Fiecare dintre cele două organe limfoide, în formă de migdală, așezate la intrarea gâtlejului, de o parte și de alta a omușorului Si: (Trs) mandulă.
AMIGDÁLĂ, amigdale, s. f. (Anat.) Fiecare dintre cele două glande de natură limfatică, situate de o parte și de alta a omușorului. – Din fr. amygdale.
AMIGDÁLĂ, amigdale, s. f. (Anat.) Fiecare dintre cele două glande de natură limfatică, situate de o parte și alta a omușorului. – Din fr. amygdale.
AMIGDÁLĂ, amigdale, s. f. (Mai ales la pl.) Fiecare dintre cele două glande, în formă de migdală, așezate la intrarea gîtlejului, de o parte și de alta a omușorului și făcînd parte din sistemul limfatic. Amigdale inflamate.
AMIGDÁLĂ, amigdale, s. f. Fiecare dintre cele două glande așezate la intrarea gâtlejului, de o parte și de alta a omușorului. – Fr. amygdale (< gr.).
amigdálă (glandă) s. f., g.-d. art. amigdálei; pl. amigdále
amigdálă s. f., g.-d. art. amlgdálei; pl. amigdále
AMIGDÁLĂ s. (ANAT.) (pop.) ghindură, (Transilv.) mandulă.
AMIGDÁLĂ s.f. 1. Fiecare dintre cele două glande în formă de migdală, situate în fundul gurii de o parte și de alta a omușorului; tonsilă. 2. Cavitate veziculară de formă neregulată, de dimensiuni mici, care se întâlnește frecvent în rocile vulcanice bazice. // (În forma amigdal-, amigdalo-) Element prim de compunere savantă cu semnificația „amigdală”, „amigdalian”. [< fr. amygdale, cf. gr. amygdale – migdală].
AMIGDÁLĂ s. f. Fiecare dintre cele două glande în formă de migdală din faringe; tonsilă. (< fr. amygdale)
AMIGDÁLĂ ~e f. Formație anatomică în formă de migdală, situată în fundul gurii de o parte și de alta a omușorului. [G.-D. amigdalei] /<fr. amygdale
amigdale f. pl. cele două glande (în formă de migdale) așezate la intrarea gâtlejului și numite popular murele gâtului.
*amigdálă f., pl. e (vgr. amygdále, migdală). Anat. Ghindură amigdaloidă la înghițitoare.
AMIGDA s. (ANAT.) (pop.) ghindură, (Transilv.) mandulă.

amigdală definitie

amigdală dex

Intrare: amigdală
amigdală substantiv feminin