Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru amigdal─â

amigdálă1 sf vz migdală
amigdálă2 sf [At: DA / Pl: ~le / E: fr amygdale] (Atm) Fiecare dintre cele două organe limfoide, în formă de migdală, așezate la intrarea gâtlejului, de o parte și de alta a omușorului Si: (Trs) mandulă.
AMIGD├üL─é, amigdale, s. f. (Anat.) Fiecare dintre cele dou─â glande de natur─â limfatic─â, situate de o parte ╚Öi de alta a omu╚Öorului. ÔÇô Din fr. amygdale.
AMIGD├üL─é, amigdale, s. f. (Anat.) Fiecare dintre cele dou─â glande de natur─â limfatic─â, situate de o parte ╚Öi alta a omu╚Öorului. ÔÇô Din fr. amygdale.
AMIGDÁLĂ, amigdale, s. f. (Mai ales la pl.) Fiecare dintre cele două glande, în formă de migdală, așezate la intrarea gîtlejului, de o parte și de alta a omușorului și făcînd parte din sistemul limfatic. Amigdale inflamate.
AMIGD├üL─é, amigdale, s. f. Fiecare dintre cele dou─â glande a╚Öezate la intrarea g├ótlejului, de o parte ╚Öi de alta a omu╚Öorului. ÔÇô Fr. amygdale (< gr.).
amigdálă (glandă) s. f., g.-d. art. amigdálei; pl. amigdále
amigdálă s. f., g.-d. art. amlgdálei; pl. amigdále
AMIGDÁLĂ s. (ANAT.) (pop.) ghindură, (Transilv.) mandulă.
AMIGD├üL─é s.f. 1. Fiecare dintre cele dou─â glande ├«n form─â de migdal─â, situate ├«n fundul gurii de o parte ╚Öi de alta a omu╚Öorului; tonsil─â. 2. Cavitate vezicular─â de form─â neregulat─â, de dimensiuni mici, care se ├«nt├ólne╚Öte frecvent ├«n rocile vulcanice bazice. // (├Än forma amigdal-, amigdalo-) Element prim de compunere savant─â cu semnifica╚Ťia ÔÇ×amigdal─âÔÇŁ, ÔÇ×amigdalianÔÇŁ. [< fr. amygdale, cf. gr. amygdale ÔÇô migdal─â].
AMIGDÁLĂ s. f. Fiecare dintre cele două glande în formă de migdală din faringe; tonsilă. (< fr. amygdale)
AMIGD├üL─é ~e f. Forma╚Ťie anatomic─â ├«n form─â de migdal─â, situat─â ├«n fundul gurii de o parte ╚Öi de alta a omu╚Öorului. [G.-D. amigdalei] /<fr. amygdale
amigdale f. pl. cele două glande (în formă de migdale) așezate la intrarea gâtlejului și numite popular murele gâtului.
*amigd├íl─â f., pl. e (vgr. amygd├íle, migdal─â). Anat. Ghindur─â amigdaloid─â la ├«nghi╚Ťitoare.
AMIGDAL─é s. (ANAT.) (pop.) ghindur─â, (Transilv.) mandul─â.

Amigdal─â dex online | sinonim

Amigdal─â definitie

Intrare: amigdal─â
amigdal─â substantiv feminin