Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru ameliora

amelior├í [At: B─éLCESCU, M. V. 4 / P: ~li-o- / Pzi: ~r├ęz / E: fr ameliorer] 1-2 vtr A (se) ├«mbun─ât─â╚Ťi. 3-4 vtr A (se) ├«ndrepta. 5 vt A supune amelior─ârii un animal sau o plant─â.
AMELIOR├ü, ameliorez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) ├«mbun─ât─â╚Ťi, a (se) ├«ndrepta, a (se) perfec╚Ťiona. 2. Tranz. A supune amelior─ârii (2) un animal sau o plant─â. [Pr.: -li-o-] ÔÇô Din fr. am├ęliorer.
AMELIOR├ü, ameliorez, vb. I. 1. Tranz. ╚Öi refl. A (se) ├«mbun─ât─â╚Ťi, a (se) ├«ndrepta, a (se) perfec╚Ťiona. 2. Tranz. A supune amelior─ârii (2) un animal sau o plant─â. [Pr.: -li-o] ÔÇô Din fr. am├ęliorer.
AMELIOR├ü, ameliorez, vb. I. Refl. (Despre o stare, o situa╚Ťie, un proces) A se face mai bun, a se ├«ndrepta, a se ├«mbun─ât─â╚Ťi. Starea s─ân─ât─â╚Ťii s-a ameliorat. ÔŚŐ Tranz. A ameliorat calitatea produselor. ÔŚŐ Refl. pas. (Sport) S-au ameliorat ╚Öi s-au stabilit numeroase recorduri. ÔŚŐ A ob╚Ťine, prin metode ╚Ötiin╚Ťifice, soiuri mai bune de plante sau de animale. ÔÇô Pronun╚Ťat: -li-o-.
AMELIOR├ü, ameliorez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A (se) ├«mbun─ât─â╚Ťi, a (se) ├«ndrepta. ÔÖŽ Tranz. A ob╚Ťine soiuri mai bune de plante sau de animale. [Pr.: -li-o]. ÔÇô Fr. am├ęliorer.
ameliorá (a ~) (-li-o-) vb., ind. prez. 3 amelioreáză
amelior├í vb. (sil. -li-o-), ind. prez. 1 sg. amelior├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ameliore├íz─â
AMELIOR├ü vb. a (se) ├«mbun─ât─â╚Ťi, a (se) ├«ndrepta, (pop., fam. ╚Öi fig.) a (se) r─âzbuna. (Vremea s-a mai ~.)
A (se) ameliora Ôëá a (se) agrava, a (se) ├«nr─âut─â╚Ťi
AMELIOR├ü vb. I. 1. tr., refl. A (se) ├«ndrepta, a (se) ├«mbun─ât─â╚Ťi. 2. tr. A ob╚Ťine soiuri mai bune de animale, de plante etc. [Pron. -li-o-. / < fr. am├ęliorer, cf. lat. melior ÔÇô mai bun].
AMELIOR├ü vb. I. tr., refl. a (se) ├«mbun─ât─â╚Ťi. II. tr. a ob╚Ťine soiuri sau rase mai bune de animale, de plante etc. (< fr. am├ęliorer)
A AMELIOR├ü ~├ęz tranz. A face s─â se amelioreze; a ├«ndrepta; a ├«mbun─ât─â╚Ťi. ~ solul. [Sil. -li-o-] /<fr. am├ęliorer
A SE AMELIOR├ü se ~e├íz─â intranz. A deveni mai bun sau a reveni la calitatea de mai ├«nainte; a se ├«mbun─ât─â╚Ťi; a se ├«ndrepta. [Sil. -li-o-] /< fr. am├ęliorer
amelior├á v. a face mai bun, a ├«mbun─ât─â╚Ťi, a ├«ndrepta.
*amelior├ęz v. tr. (fr. am├ęliorer, lat. meliorare, d. melior, ma─ş bun). ├Ämbun─ât─â╚Ťesc.
AMELIORA vb. a (se) ├«mbun─ât─â╚Ťi, a (se) ├«ndrepta, (pop., fam. ╚Öi fig.) a (se) r─âzbuna. (Vremea s-a mai ~.)

Ameliora dex online | sinonim

Ameliora definitie

Intrare: ameliora
ameliora verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -li-o-