Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

21 defini╚Ťii pentru aluzie

al├║zie sf [At: MAIORESCU, D. II, 145 / V: -iune / Pl: ~ii / E: fr allusion] 1 Cuv├ónt, expresie sau fraz─â prin care se face referire la o ├«nt├ómplare sau la o persoan─â, f─âr─â a o numi. 2 (├Äe) A face ~ la ceva A da s─â se ├«n╚Ťeleag─â ceva.
aluzi├║ne sf vz aluzie
AL├ÜZIE, aluzii, s. f. Cuv├ónt, expresie, fraz─â prin care se face o referire la o persoan─â, la o situa╚Ťie, la o idee, f─âr─â a o exprima direct. ÔŚŐ Expr. A face aluzie la cineva (sau la ceva) = a vorbi pe departe despre cineva (sau ceva); a viza2. [Var.: (├«nv.) aluziune s. f.] ÔÇô Din fr. allusion, lat. allusio, -onis.
ALUZIÚNE s. f. v. aluzie.
AL├ÜZIE, aluzii, s. f. Cuv├ónt, expresie, fraz─â prin care se face o referire la o persoan─â, la o situa╚Ťie, la o idee, f─âr─â a o exprima direct. ÔŚŐ Expr. A face aluzie la cineva (sau la ceva) = a vorbi pe departe despre cineva (sau ceva); a viza. [Var.: (├«nv.) aluzi├║ne s. f.] ÔÇô Din fr. allusion, lat. allusio, -onis.
ALUZIÚNE s. f. v. aluzie.
AL├ÜZIE, aluzii, s. f. Cuv├«nt, expresie sau fraz─â care sugereaz─â, f─âr─â a exprima deplin, ideea vorbitorului. Fiecare cuv├«nt pe care mi-l spui mi se pare o aluzie. SEBASTIAN, T. 98. ÔŚŐ Expr. A face aluzie la cineva (sau la ceva) = a vorbi pe departe despre cineva (sau despre ceva); a viza pe cineva (sau ceva); a da s─â se ├«n╚Ťeleag─â ceva. ÔÇô Pronun╚Ťat: -zi-e. ÔÇô Variant─â: aluzi├║ne (HOGA╚ś, DR. II 226) s. f.
ALUZIÚNE s. f. v. aluzie.
AL├ÜZIE, aluzii, s. f. Cuv├ónt, expresie, fraz─â prin care se sugereaz─â o idee, f─âr─â a o exprima direct. ÔŚŐ Expr. A face aluzie la cineva (sau la ceva) = a vorbi pe departe despre cineva (sau ceva). [Var.: (├«nv.) aluzi├║ne s. f.] ÔÇô Fr. allusion (lat. lit. allusio, -onis).
ALUZIÚNE s. f. v. aluzie.
al├║zie (-zi-e) s. f., art. al├║zia (-zi-a), g.-d. art. al├║ziei; pl. al├║zii, art. al├║ziile (-zi-i-)
al├║zie s. f. (sil. -zi-e), art. al├║zia (sil. -zi-a), g.-d. art. al├║ziei; pl. al├║zii, art. al├║ziile (sil. -zi-i-)
AL├ÜZIE s. (fran╚Ťuzism) apropo, (├«nv.) cusur. (N-a f─âcut nici o ~.)
AL├ÜZIE s.f. Cuv├ónt, fraz─â, expresie care evoc─â o persoan─â, un lucru sau o idee despre care nu se spune direct ceva. ÔŚŐ A face aluzie la cineva (sau la ceva) = a vorbi pe ocolite despre cineva (sau ceva). [Gen. -iei, var. aluziune s.f. / cf. fr. allusion, lat. allusio ÔÇô glum─â].
ALUZIÚNE s.f. v. aluzie.
AL├ÜZIE s. f. 1. cuv├ónt, fraz─â prin care se face o referire la o persoan─â, la o situa╚Ťie etc., f─âr─â a se exprima direct. 2. figur─â de stil const├ónd ├«n a exprima un lucru cu inten╚Ťia de a face s─â se ├«n╚Ťeleag─â altceva. (< fr. allusion, lat. allusio)
ALÚZIE ~i f. Cuvânt, expresie sau frază prin care se face indirect referire la cineva sau ceva. ~ discretă. [G.-D. aluziei; Sil. -zi-e] /<fr. allusion, lat. allusio, ~onis
aluziune f. modul de a spune un lucru care face a ne gândi la altul, atingere prin vorbe.
*aluzi├║ne f. (lat. all├║sio, -├│nis. V. iluziune. Modu de a spune pe departe ceva ca s─â se ├«n╚Ťeleag─â alt-ceva. A face aluziune la ceva, a bate ╚Öa┼şa s─â priceap─â ─şapa, a da s─â ├«n╚Ťeleag─â. ÔÇô ╚śi al├║zie.
ALUZIE s. (fran╚Ťuzism) apropo, (├«nv.) cusur. (N-a f─âcut nici o ~.)
aluzie (lat. allusio ÔÇ×joac─âÔÇŁ, ÔÇ×glum─âÔÇŁ), figur─â de stil care const─â ├«n folosirea unui cuv├ónt sau a unui enun╚Ť menit s─â evoce, printr-o compara╚Ťie sub├«n╚Ťeleas─â (sugerat─â), un eveniment sau un personaj din domeniul istoriei, mitologiei, folclorului, ├«n vederea caracteriz─ârii sugestive a unei situa╚Ťii, ori a exprim─ârii sensibile a unei idei abstracte. Tot a. este ╚Öi imitarea unui vers celebru, a unui proverb, a unei zicale, precum ╚Öi un nume de personaj (├«n teatru mai ales), inventat ca s─â sugereze caracterul personajului (v. Caragiale) (A): ÔÇ×Se lumineaz─â pu╚Ťintel a ploaie, Atunci se cheam─â c─â e timp frumos (M─âcar c─â tot mai cade-un pic de bur─â Iar fumul din ogeac se las─â-n jos ╚śi porcul umbl─â tot cu paiu-n gur─â).ÔÇŁ (G. Top├órceanu)

Aluzie dex online | sinonim

Aluzie definitie

Intrare: aluzie
aluzie substantiv feminin
  • silabisire: -zi-e
aluziune