Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru alunga

alung├í [At: DOSOFTEI, ap. HEM 960 / V: (├«nv) l- / Pzi: alung / E: lat *al-longare] 1-2 vtr A (se) fug─âri. 3 vr (Fig) A se succeda. 4 vr A se repezi dup─â... 5 vtr A goni. 6 vt (├Äe) A ~ (pe cineva) din ╚Ťar─â A expulza. 7 vr (D. vite) A fi ├«n rut. 8 vtr A ├«ndep─ârta. 9 vt (Fig) A elimina.
ALUNG├ü, al├║ng, vb. I. Tranz. 1. (Adesea fig.) A sili pe cineva s─â p─âr─âseasc─â un loc; a goni, a izgoni. 2. A se lua, a alerga dup─â...; a fug─âri, a urm─âri. ÔÇô Lat. *allongare (< longus).
ALUNG├ü, al├║ng, vb. I. Tranz. 1. (Adesea fig.) A sili pe cineva s─â p─âr─âseasc─â un loc; a goni, a izgoni. 2. A se lua, a alerga dup─â...; a fug─âri, a urm─âri. ÔÇô Lat. *allongare (< longus).
ALUNG├ü, al├║ng, vb. I. Tranz. 1. A sili (pe cineva) s─â p─âr─âseasc─â un loc, a goni, a ├«ndep─ârta, a ├«nl─âtura. M-alunga╚Ťi cu pietre ca pe c├«ine. BENIUC, V. 86. Unche╚Öul meu a alungat o viespe care-l b├«z├«ia. SADOVEANU, N. F. 178. Alung─â cioar─â cu perja-n gur─â tocmai dincolo, peste hotar. CREANG─é, A. 72. ÔŚŐ Fig. Alung─â m├«hnirea ta... nu ai de ce fi sup─ârat. CREANG─é, P. 189. [Luceaf─ârul] luce╚Öte c-un amor nespus Durerea s─â-mi alunge. EMINESCU, O. I 175. Sufletu-mi ├«n tain─â ╚Öoptind inimii tale... Va alunga din ochii-╚Ťi oricare negri nori. ALECSANDRI, P. I 139 2. A alerga dup─â..., a se lua dup─â..., a goni din urm─â, a urm─âri, a fug─âri. Vede ie╚Öind dintr-o p─âdure... cele ╚Öepte iepe alungate de un roi nem─ârginit de ╚Ť├«n╚Ťari. EMINESCU, N. 20. Zi de var─â c├«t de lung─â V├«n─âtorul o alung─â [pe c─âprioar─â]. ALECSANDRI, P. II 90. Iat─â p─âdurea unde alungam mierle. RUSSO, O. 120. Un dulce copila╚Ö... alung─â-un flutura╚Ö. ALECSANDRI, P. P. 36. ÔŚŐ Fig. C├«nd ne-am oprit, lumina alunga aburii peste oglinzile lumini╚Öurilor. SADOVEANU, N. F. 61. ÔŚŐ Refl. Nu te-a mai putea ajunge, m─âcar s─â se alunge el c├«t ╚Öi c├«t dup─â tine. SBIERA, P. 56. E un lup ce se alung─â dup─â prada-i Sp─âim├«ntat─â. ALECSANDRI, P. A. 115. ÔÖŽ Refl.reciproc. A se fug─âri unul pe altul. Patru surori gemene Scap─âr─â din cremene. Toat─â ziua se alung─â ╚śi nu-i chip s─â se ajung─â (Ro╚Ťile c─âru╚Ťei). SADOVEANU, P. C. 8. C├«t mi-a fost mie de drag... S─â v─âd codrul plin de-are╚Ťi ╚śi c├«rlanii cum s-alung─â. CO╚śBUC, P. II 167. ÔŚŐ Fig. Domoale valuri se alung─â, Recad cu spume argintii. POEZ. N. 265. Printr-un v─âzduh posomor├«t s-alung─â nouri spulbera╚Ťi... de furtun─â. SADOVEANU, N. F. 26. ╚śoaptele curtenilor se alungau iute prin toate col╚Ťurile ca ni╚Öte g├«ng─ânii veninoase. SADOVEANU, N. P. 27. Urlete de b─ât─âlie s-alungau dup─â olalt─â. EMINESCU, O. I 144.
ALUNG├ü, al├║ng, vb. I. Tranz. 1. (Adesea fig.) A sili pe cineva s─â p─âr─âseasc─â un loc; a goni, a ├«ndep─ârta. Spune o vorb─â grea, bate-m─â, alung─â-m─â, m─â duc! (SADOVEANU). 2. A se lua, a alerga dup─â...; a urm─âri, a fug─âri. Un dulce copila╚Ö... alung─â un flutura╚Ö (ALECSANDRI). ÔÇô Lat. *allongare.
alungá (a ~) vb., ind. prez. 3 alúngă
alungá vb., ind. prez. 1 sg. alúng, 3 sg. și pl. alúngă
ALUNGÁ vb. 1. v. izgoni. 2. v. respinge. 3. v. surghiuni.
A alunga Ôëá a chema, a primi
alung├í (al├║ng, alung├ít), vb. ÔÇô A ├«ndep─ârta, a goni, a speria. Lat. all┼Ćng─üre (Pu╚Öcariu 71; Candrea-Dens., 1024; REW 1853; DAR); cf. it. allongare, cat. alunyar(se) ╚Öi lat. elongare ÔÇ║ fr. ├ęloigner. DAR ╚Öi REW consider─â c─â este posibil─â der. direct─â din ─ôl┼Ćng─üre. Cf. lung. ÔÇô Der. alungat, adj. (├«ndep─ârtat, prigonit); alung─âtor, adj. (care alung─â; prigonitor).
A ALUNG├ü al├║ng tranz. 1) (fiin╚Ťe) A for╚Ťa s─â plece (├«n alt─â parte); a da afar─â; a fug─âri; a goni; a izgoni. 2) (fiin╚Ťe) A face s─â p─âr─âseasc─â un loc, urm─ârind. 3) fig. (g├ónduri, st─âri suflete╚Öti etc.) A da la o parte; a ├«nl─âtura. /<lat. allongare
alungà v. 1. a goni de tot, a fugări: copilul alungă fluturele; 2. a lua la goană: un lup ce se alungă după prada-i spăimântată AL. [Lat. *ALLONGARE, din LONGUS, lit. a împinge în lung (cf. alerga)].
al├║ng, a -├í v. tr. (lat. allongare = elongare, de la longus, lung). Fug─âresc: copilu alung─â fluturi─ş. Exclud: a fost alungat din sal─â. V. refl. M─â ─şa┼ş la goan─â: copii─ş se alung─â uni─ş pe al╚Ťi─ş, lupi─ş se alung─â dup─â prad─â.
ALUNGA vb. 1. a dep─ârta, a goni, a izgoni, a ├«ndep─ârta, (rar) a prigoni, a r─âzmeri, a surghiuni, (├«nv. ╚Öi pop.) a oropsi, (pop.) a zgorni, (├«nv. ╚Öi reg.) a ├«ntiri, a m├«na, a t─âia, (reg.) a tintiri, a zgoni, (Transilv. ╚Öi Ban.) a dudui, a gorgoni, (Transilv.) a p─âfuga, (prin Transilv.) a poteri, (prin Olt. ╚Öi Ban.) a spr├«nji, (Transilv. ╚Öi Maram.) a ╚Ťipa, (Ban. ╚Öi Transilv.) a zogorni, (├«nv.) a lep─âda, a r─â╚Öchira, (fam.) a m─âtr─â╚Öi, (fam. fig.) a m─âtura. (L-a ~ de la sine.) 2. a goni, a izgoni, a respinge, (├«nv.) a ├«mpinge. (├Äl ~ pe inamic.) 3. a exila, a goni, a izgoni, a ostraciza, a proscrie, a surghiuni, (livr.) a relega, (├«nv.) a urgisi. (L-a ~ din ╚Ťar─â.)
NATURAM EXPELLES FURCA, TAMEN USQUE RECURRET (lat.) alungi natura cu furca, dar ea se va ├«ntoarce ├«n goan─â mereu ÔÇô Hora╚Ťiu, ÔÇ×EpistulaeÔÇŁ, I, 10, 24. Zadarnic ├«ncerci s─â ├«ngr─âde╚Öti firea, ea ├«╚Öi impune legile.
A ALUNGA a da avriguÔÇÖ, a da (cuiva) cu flit, a pune pe fug─â, a zgorni.

Alunga dex online | sinonim

Alunga definitie

Intrare: alunga
alunga verb grupa I conjugarea I