Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru altitudine

altit├║dine sf [At: POPOVICI-KIRILEANU, B. 35 / Pl: ~ni / E: altitude, lat altitudo, -inem] (Ggf) ├Än─âl╚Ťime a unui loc deasupra nivelului m─ârii Si: ├«n─âl╚Ťime.
ALTIT├ÜDINE, altitudini, s. f. ├Än─âl╚Ťime a unui punct de pe suprafa╚Ťa P─âm├óntului, considerat─â ├«n raport cu nivelul m─ârii sau fa╚Ť─â de un alt punct de pe suprafa╚Ťa terestr─â. ÔÇô Din lat. altitudo, -inis, fr. altitude.
ALTIT├ÜDINE, altitudini, s. f. ├Än─âl╚Ťime a unui punct de pe suprafa╚Ťa p─âm├óntului, considerat─â ├«n raport cu nivelul m─ârii sau fa╚Ť─â de alt punct de pe suprafa╚Ťa terestr─â. ÔÇô Din lat. altitudo, -inis, fr. altitude.
ALTITUD├ŹNE, altitudini, s. f. ├Än─âl╚Ťimea unui punct de pe suprafa╚Ťa p─âm├«ntului considerat─â ├«n raport cu nivelul m─ârii. S├«ntem ├«n cel mai de nord punct al hotarului petrolifer, care are ╚Öi cea mai ├«nalt─â altitudine. BOGZA, A. ├Ä. 28. Aici 342 de kilometri de la Bucure╚Öti. 36 de kilometri de la Gheorghieni. Altitudine una mie dou─â sute opt zeci ╚Öi cinci de metri deasupra m─ârii. SEBASTIAN, T. 16.
ALTIT├ÜDINE, altitudini, s. f. ├Än─âl╚Ťimea unui punct de pe suprafa╚Ťa p─âm├óntului considerat─â ├«n raport cu nivelul m─ârii. ÔÇô Fr. altitude (lat. lit. altitudo, -inis).
altit├║dine s. f., g.-d. art. altit├║dinii; pl. altit├║dini
altit├║dine s. f., g.-d. art. altit├║dinii; pl. altit├║dini
ALTIT├ÜDINE s. cot─â, ├«n─âl╚Ťime. (La ce ~ ne afl─âm?)
ALTIT├ÜDINE s.f. ├Än─âl╚Ťimea pe care o are un punct de pe P─âm├ónt ├«n raport cu nivelul m─ârii. ÔÖŽ Altitudinea unui astru = arcul de cerc vertical m─âsurat de la orizontul astronomic p├ón─â la pozi╚Ťia astrului pe bolta cereasc─â. [Cf. fr. altitude, lat. altitudo].
ALTIT├ÜDINE s. f. 1. ├«n─âl╚Ťime deasupra nivelului m─ârii. 2. mare eleva╚Ťie vertical─â. (< fr. altitude, lat. altitudo)
ALTIT├ÜDINE ~i f. ├Än─âl╚Ťime a unui punct de pe suprafa╚Ťa P─âm├óntului ├«n raport cu nivelul m─ârii. ~ absolut─â. /<lat. altitudo, ~inis, fr. altitude
altitudine f. ├«n─âl╚Ťarea unui loc dÔÇÖasupra nivelului m─ârii.
*altit├║dine f. (lat. altit├║do, -├║dinis). ├Än─âl╚Ťime, ma─ş ales considerat─â de la nivelu m─âri─ş.
ALTITUDINE s. cot─â, ├«n─âl╚Ťime. (La ce ~ ne afl─âm?)
ALTITUDINE ├«n─âl╚Ťime; parametru esen╚Ťial ├«n avia╚Ťie. Altitudine de restabilire, ├«n─âl╚Ťime la care motorul cu piston ├«╚Öi men╚Ťine puterea de la sol prin supraalimentarea sa cu ajutorul unui compresor. Altitudine de zbor, element principal al naviga╚Ťiei aeriene str├óns legat de securitatea zborului, reprezent├ónd distan╚Ťa pe vertical─â de la p aeronav─â la un punct de pe suprafa╚Ťa terestr─â, put├ónd fi: absolut─â (├«n raport cu nivelul m─ârii) ╚Öi relativ─â (fa╚Ť─â de un punct de referin╚Ť─â).

Altitudine dex online | sinonim

Altitudine definitie

Intrare: altitudine
altitudine substantiv feminin