Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru altern

alt├ęrn, ~─â a [At: NEGRUZZI, S. I, 102 / Pl: ~i, ~e / E: fr alterne] 1 De o parte ╚Öi de alta. 2 (Gmt; ├«s) Unghiuri ~e Unghiuri formate dou─â c├óte dou─â, simetric, de dou─â drepte pe care le taie o secant─â. 3 (Bot; d. flori sau frunze) Care cresc pe tulpin─â de o parte ╚Öi de alta, la distan╚Ť─â. 4-5 (Bot; d. flori; ├«s) Alterni-sepal, alterni-petal Petale sau sepale care cresc c├óte dou─â, la distan╚Ť─â. 6 (├Äs) Sistem ~ Sistem de agricultur─â bazat pe alternarea culturilor.
ALT├ëRN, -─é, alterni, -e, adj. (├Än sintagmele) Unghiuri alterne (interne sau externe) = fiecare dintre cele dou─â perechi de unghiuri formate de o parte ╚Öi de alta a dou─â drepte t─âiate de o secant─â. Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) a╚Öezate de o parte ╚Öi de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultur─â bazat pe alternarea culturilor. ÔÇô Din fr. alterne, lat. alternus.
ALT├ëRN, -─é, alterne, adj. (├Än sintagmele) Unghiuri alterne (interne sau externe) = fiecare dintre cele dou─â perechi de unghiuri formate de o parte ╚Öi de alta a dou─â drepte t─âiate de o secant─â. Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) a╚Öezate de o parte ╚Öi de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultur─â bazat pe alternarea culturilor. ÔÇô Din fr. alterne, lat. alternus.
ALTÉRN, -Ă, alterni, -e, adj. (Numai în expr.) Unghiuri alterne interne = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate în interiorul a două drepte paralele tăiate de o secantă, de o parte și de alta a acesteia (secanta și cîte una din drepte formînd laturile lor). Unghiuri alterne externe = fiecare dintre cele două perechi de unghiuri formate în afara a două drepte paralele tăiate de o secantă, de o parte și de alta a acesteia (secanta și cîte una din drepte formînd laturile lor). Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) așezate de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultură care se bazează pe alternarea culturilor pe unul și același teren.
ALT├ëRN, -─é, alterne, adj. n. ╚Öi f. (├Än expr.) Unghiuri alterne interne (sau externe) = fiecare dintre cele dou─â perechi de unghiuri formate ├«n interiorul (sau ├«n exteriorul) a dou─â drepte paralele t─âiate de o secant─â, de o parte ╚Öi de alta a acesteia. Frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) a╚Öezate de o parte ╚Öi de alta a tulpinii sau a ramurilor, la niveluri diferite. Sistem altern = sistem de agricultur─â care se bazeaz─â pe alternarea culturilor pe acela╚Öi teren. ÔÇô Fr. alterne (lat. lit. alternus).
alt├ęrn adj. m., pl. alt├ęrni; f. alt├ęrn─â, pl. alt├ęrne
alt├ęrn adj. n., f. alt├ęrn─â; pl. n. ╚Öi f. alt├ęrne
ALT├ëRN, -─é adj. Unghiuri alterne = unghiurile formate ├«n interiorul a dou─â drepte paralele t─âiate de o secant─â; frunze (sau flori) alterne = frunze (sau flori) care cresc de o parte ╚Öi de alta a tulpinii sau a ramurilor unei plante la distan╚Ťe diferite; (agr.) sistem altern = sistem de agricultur─â bazat pe alternarea culturilor. [< fr. alterne, cf. lat. alternus].
ALTÉRN, -Ă adj. 1. unghiuri ~e interne (sau externe) = unghiuri formate în interiorul (sau exteriorul) a două drepte paralele tăiate de o secantă. 2. (despre frunze, flori) care crește de o parte și de alta a tulpinii, a ramurilor, la niveluri diferite. (< fr. alterne, lat. alternus)
ALTÉRN ~ă (~i, ~e) 1) (despre unghiuri) Care sunt formate în interiorul (sau în exteriorul) a două drepte paralele întretăiate de o secantă. 2) (despre frunze, flori) Care crește de o parte și de alta a tulpinii sau a ramurii la niveluri diferite. 3): Sistem ~ sistem care se bazează pe alternarea culturilor. /<fr. alterne, lat. alternus
altern a. 1. Geom. de o parte și de alta; unghiuri alterne, formate de două drepte paralele cu laturile opuse la aceeaș secantă; 2. Bot. frunze așezate unele peste altele de ambele laturi ale cotorului (ca la mesteacăn).
*alt├ęrn, -─â adj. (lat. alternus. V. subaltern). Geom. Se zice despre ungh─şurile situate ├«n p─âr╚Ťile opuse secante─ş c├«nd dou─â drepte paralele ├«s t─â─şate de alta. Unghiur─ş alterne interne, situate ├«n ─âuntru celor do┼ş─â paralele ├«n partea opus─â secante─ş, cum ├«s cele do┼ş─â ungh─şuri A ╚Öi B. Unghiuri alterne externe, situate afar─â din cele do┼ş─â paralele ├«n partea opus─â secante─ş, cum ├«s cele do┼ş─â ungh─şuri C ╚Öi D. (Ungh─şurile alterne interne ├«s egale ├«ntre ele, ╚Öi tot a╚Öa ╚Öi cele alterne externe). Bot. Frunze, flori alterne, a╚Öezate de fie-care parte a ramuri─ş, dar nu una ├«n fa╚Ťa alte─şa.

Altern dex online | sinonim

Altern definitie

Intrare: altern
altern adjectiv