Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru alivancă

aliváncă sf [At: HEM 894 / V: -venciu (-uri) / Pl: ~venci, (rar) -vence / E: nct] (Mol; Buc; mpl) 1 Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2 (Pgn) Plăcintă mică. 3 (Lpl; îcs -venci- plăcinte, -venci-plăcinte moi) Horă care se dansează în perechi. 4 Melodie după care se execută alivanca (3).
ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2. (La pl.) Numele unei hore; melodie după care se execută această horă. – Et. nec.
ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2. (La pl.) Numele unei hore; melodia după care se execută. – Et. nec.
ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Mold. și Bucov., de obicei la pl.) Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și brînză și coaptă în cuptor. Făcînd mama un cuptior zdravăn de alivenci și plăcinte cu poalele-n briu și pîrpălind niște pui tineri la frigare și apoi tăvălindu-i prin unt, pe la prînzul cel mic cheamă pe mătușa Măriuca lui moș Andrei la noi. CREANGĂ, A. 60. Caimac, gugoașe, alivenci... se îngropau în stomahul lui. NEGRUZZI, S. I 286.
ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor.
ALIVÉNCI s. f. pl. (Reg.) Numele unei hore și melodia după care se execută.
aliváncă (turtă) (reg.) s. f., g.-d. art. alivéncii; pl. alivénci
alivéncile (dans) (reg.) s. f. pl. art., neart. alivénci
aliváncă (turtă) s. f., g.-d. art. alivéncii; (turte, dansuri) pl. alivénci
ALIVÁNCĂ ~énci f. Preparat culinar din făină de porumb amestecată cu lapte acru, ouă, și copt în cuptor cu unt sau cu smântână. /Orig. nec.
aliváncă f., pl. encĭ (rus. olivénka, pron. alivénka, de la numele munteluĭ Măslinilor saŭ Olivilor, unde s’a rugat Hristos). Nord. Ghisman. Un fel de horă.
ghismán și ghițmán m. (ca cozonacĭ) saŭ -ánă f., pl. e (ebr. Ghetsemani, „teascu undelemnuluĭ”, numele grădiniĭ de la poalele munteluĭ măslinilor, unde s’a rugat Hristos. Cp. cu pască, mucenicĭ și sfințișorĭ). Mold. Br. Un fel de turtă țărănească făcută din făină de popușoĭ și de grîŭ garnisită cu brînză și smîntînă (care la început se va fi făcut în amintirea suferințelor luĭ Hristos). – Și ghesman și ghițuman. În nord maĭ des alivancă. V. pască.
alivancă, alivance s. f. femeie frumoasă

Alivancă dex online | sinonim

Alivancă definitie

Intrare: alivancă
alivancă substantiv feminin