Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru alidadă

alidádă sf [At: CULIANU, C. 12 / Pl: ~de / E: fr alidade] (Top) Instrument care servește la măsurarea unghiurilor sau la ridicarea planurilor și care constă dintr-o riglă având la cele două capete câte o placă perpendiculară pe ea, una prevăzută cu o crăpătură verticală, iar cealaltă cu un orificiu prin care se vizează obiectele a căror direcție trebuie determinată.
ALIDÁDĂ, alidade, s. f. Dispozitiv atașat la diferite aparate topografice, care servește la măsurarea unghiurilor. – Din fr. alidade, lat. alidada.
ALIDÁDĂ, alidade, s. f. Dispozitiv atașat la diferite aparate topografice, care servește la măsurarea unghiurilor. – Din fr. alidade, lat. alidada.
ALIDÁDĂ, alidade, s. f. Instrument topografic sau,: dispozitiv cu care sînt prevăzute diverse aparate și instrumente speciale, servind la determinarea direcțiilor și a unghiurilor.
ALIDÁDĂ, alidade, s. f. Dispozitiv cu care sunt prevăzute diferite aparate speciale și care servește la formarea și la măsurarea unghiurilor. – Fr. alidade (lat. lit. alidada).
alidádă s. f., g.-d. art. alidádei; pl. alidáde
alidádă s. f., g.-d. art. alidádei; pl. alidáde
ALIDÁDĂ s.f. Dispozitiv de forma unei rigle cu care sunt echipate instrumentele goniometrice și care servește la formarea și măsurarea unghiurilor. [Pl. -de. / < fr. alidade, cf. lat. med. alidada < ar. al-idhada].
ALIDÁDĂ s. f. 1. dispozitiv, riglă gradată atașată unui instrument goniometric, pentru măsurarea unghiurilor. 2. parte mobilă a unui teodolit. (< fr. alidade)
ALIDÁDĂ ~e f. Riglă, prevăzută cu un dispozitiv de vizare, folosită în topografie la trasarea și măsurarea unghiurilor. /<fr. alidade, lat. alidada
*alidádă f., pl. e (fr. alidade, mlat. alidáda, d. ar. al-idâd). Mat. Riglă de lemn saŭ de metal mobilă în prejuru unuĭ punct al eĭ, putîndu-și mișca un capăt pe un cadran divizat și întrebuințată la măsurat unghiurile uĭtîndu-te pin pinule saŭ printr’o lunetă. V. grafometru.

alidadă definitie

alidadă dex

Intrare: alidadă
alidadă substantiv feminin