Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

22 defini╚Ťii pentru alic─â

al├şc sn vz alic─â
al├şc─â sf [At: Lm / Pl: ~ice / V: -lic, (reg) h-, haliciu (Pl: ~ri) / E: ngr ¤ç╬▒╬╗╬»¤░╬╣] (Mpl) 1 Proiectile sferice de plumb cu care sunt ├«nc─ârcate unele cartu╚Öe de v├ón─âtoare. 2 Granule de o╚Ťel sau de font─â folosite pentru cur─â╚Ťarea prin ├«mpro╚Öcare a suprafe╚Ťei pieselor de foraj. 3 Buc─â╚Ťele de piatr─â sau de c─âr─âmid─â care se pun ├«n tencuial─â pentru a astupa un gol.
AL├ŹC s. n. v. alic─â.
AL├ŹC─é, alice, s. f. 1. (Mai ales la pl.) Fiecare dintre proiectilele sferice de plumb cu care sunt ├«nc─ârcate unele cartu╚Öe de v├ón─âtoare. 2. Fiecare dintre granulele de o╚Ťel sau de font─â folosite pentru cur─â╚Ťarea prin ├«mpro╚Öcare a suprafe╚Ťei pieselor sau ├«n foraj. 3. Buc─â╚Ťele de piatr─â sau de c─âr─âmid─â care se pun ├«n tencuial─â pentru a ├«nt─âri sau pentru a astupa un gol. [Var.: al├şc s. n., al├şce, (reg.) hal├şce s. f.] ÔÇô Din ngr. haliki ÔÇ×pietricic─âÔÇŁ.
AL├ŹCE s. f. v. alic─â.
HAL├ŹCE s. f. v. alic─â.
AL├ŹC, alice, s. n. V. alic─â.
AL├ŹC─é, alice, s. f. 1. (Mai ales la pl.) Fiecare dintre proiectilele sferice de plumb cu care sunt ├«nc─ârcate unele cartu╚Öe de v├ón─âtoare. 2. Fiecare dintre granulele de o╚Ťel sau de font─â folosite pentru cur─â╚Ťarea prin ├«mpro╚Öcare a suprafe╚Ťei pieselor sau ├«n foraj. 3. Buc─â╚Ťele de piatr─â sau de c─âr─âmid─â care se pun ├«n tencuial─â pentru a ├«nt─âri sau pentru a astupa un gol. [Var.: al├şc s. n., hal├şce s. f.] ÔÇô Din ngr. haliki ÔÇ×pietricic─âÔÇŁ.
HAL├ŹCE s. f. V. alic─â.
AL├ŹC─é, alice, s. f. (Mai ales la pl.) Gr─âunte m─ârunt de plumb cu care se ├«ncarc─â cartu╚Öul pentru v├«narea animalelor mici. C├«teva luni de-a r├«ndul nu mai auzi nici prin holde, nici prin cr├«nguri pocnetul ierbii de pu╚Öc─â ╚Öi ╚Öuier─âtura alicelor. ODOBESCU, S. III 37. ÔÇô Variante: al├şce (CAMIL PETRESCU, N. 95), (regional) hal├şce (SADOVEANU, V. F. 141, PAMFILE, A. R. 184) s. f.
AL├ŹCE s. f. v. alic─â.
HAL├ŹCE s. f. v. alic─â.
AL├ŹC─é, alice, s. f. Fiecare dintre gr─âun╚Ťii de plumb folosi╚Ťi ├«n cartu╚Öele pentru v├ónarea animalelor mici. [Var.: hal├şce s. f.] ÔÇô Ngr. haliki ÔÇ×pietricic─âÔÇŁ.
al├şc─â / al├şce s. f., g.-d. art. al├şcei; pl. al├şce
al├şce v. al├şc─â
al├şc─â s. f., pl. al├şce
AL├ŹC─é s. (Maram. ╚Öi Transilv.) silitr─â, (Transilv., Ban. ╚Öi Maram.) ╚Öiret. (~ pentru gloan╚Ťe.)
al├şc (ce), s. n. ÔÇô 1. Pietricic─â, buc─â╚Ťic─â de c─âr─âmid─â. ÔÇô 2. Proiectile sferice de plumb cu care sunt ├«nc─ârcate armele de v├«n─âtoare. ÔÇô Var. alic─â. Mr. h─âliche. Ngr. ¤ç╬▒╬╗╬»¤░╬╣ ÔÇ×pietricic─âÔÇŁ. (DAR), cf. alb. hali─Ź. ÔÇô Der. alici, vb. (a ├«nt─âri mortarul cu pietricele sau buc─â╚Ťele de c─âr─âmid─â).
AL├ŹC─é ~ce f. mai ales la pl. Proiectil mic, rotund, de plumb, cu care se ├«ncarc─â cartu╚Öele unei arme de v├ón─âtoare. /<ngr. haliki
alic n. plumb mărunt pentru vânat: alice mari, mici. [Gr. mod. HALIKI, cremene].
al├şc ╚Öi hal├şc n., pl. e (ngr. haliki, petricic─â, de ex., de pus ├«n pra╚Ötie). Bobi╚Ť─â de plumb de ├«nc─ârcat pu╚Öca: alice de ─şepure, de vr─âbi─ş (ploa─şe), de lup─ş (po╚Öur─ş, po╚Öte). ÔÇô ╚śi (h)alic─ş, pl. c─şur─ş ╚Öi ce. Rar halis, pl. e (care ├«n biblia d. 1688,366,2,36, ├«nseamn─â ÔÇ×petricic─âÔÇŁ). V. glon╚Ť.
ALIC─é s. (Maram. ╚Öi Transilv.) silitr─â, (Transilv., Ban. ╚Öi Maram.) ╚Öiret. (~ pentru gloan╚Ťe.)

Alic─â dex online | sinonim

Alic─â definitie

Intrare: alic─â
alic substantiv neutru
alice substantiv feminin
halice substantiv feminin
alic─â substantiv feminin