Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru aleurit

aleurít sn [At: DEX2 / Pl: ~e / E: fr aleurite] 1 Rocă sedimentară detritică, neconsolidată, formată din fragmente de minerale și de roci cu dimensiunile foarte mici. 2 Fracțiune din sedimente cu aceeași granulație.
ALEURÍT, aleurite, s. n. Rocă sedimentară detritică, neconsolidată, formată din fragmente de minerale și de roci cu dimensiunile foarte mici. ♦ Fracțiune din sedimente cu aceeași granulație. – Din fr. aleurite.
ALEURÍT s. n. Rocă sedimentară detritică, neconsolidată, formată din fragmente de minerale și de roci cu dimensiunile foarte mici. ♦ Fracțiune din sedimente cu aceeași granulație. [Pr.: -le-u-] – Din fr. aleurite.
aleurít (-leu-) s. n., pl. aleuríte
aleurít s. n. (sil. -leu-), pl. aleuríte
ALEURÍT s.n. (Geol.) Rocă sedimentară detritică, formată din granule foarte mici de minerale și de roci. ♦ Fragment dintr-un astfel de sediment. [Pron. -le-u-. / < fr. aleurite].
ALEURÍT s. n. rocă sedimentară detritică, formată din granule foarte mici de minerale, de roci. ◊ fragment dintr-un astfel de sediment. (< fr. aleurite)
ALEURÍT ~e n. mai ales la pl. Rocă sedimentară, alcătuită din granule mici de minerale și roci (praf, mâl etc.). /<fr. aleurite
aleurit,(engl.= aleurite) termen textural ce definește dep. detritice fine (loessul și rocile loessoide), alcătuite din granule cu dimensiuni cuprinse între 0,063-0,0039 mm, indiferent de gradul lor de consolidare. Granulometric a. reprezintă termenii intermediari între psamite și pelite. Sin. silt.

aleurit definitie

aleurit dex

Intrare: aleurit
aleurit substantiv neutru
  • silabisire: -leu-