Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru alegoric

aleg├│ric, ~─â [At: CAMIL PETRESCU, V. 68 / Pl: ~ici, -ice / E: fr all├ęgorique, lat allegoricus] 1 a Caracteristic alegoriei. 2 a Care reprezint─â o alegorie. 3 a Exprimat prin pilde. 4 a (├Äs) Car ~ Vehicul amenajat cu o platform─â, pe care se reprezint─â o scen─â simbolic─â ╚Öi cu care se defileaz─â ├«n anumite zile de s─ârb─âtoare. 5 av ├Än mod alegoric.
ALEG├ôRIC, -─é, alegorici, -ce, adj. Caracteristic alegoriei, care reprezint─â o alegorie; exprimat ├«n pilde. ÔŚŐ Car alegoric = vehicul amenajat cu o platform─â, pe care se reprezint─â o scen─â simbolic─â ╚Öi cu care se defileaz─â ├«n anumite zile de s─ârb─âtoare. ÔÇô Din fr. all├ęgorique, lat. allegoricus.
ALEG├ôRIC, -─é, alegorici, -ce, adj. Caracteristic alegoriei, care reprezint─â o alegorie; exprimat ├«n pilde. ÔŚŐ Car alegoric = vehicul amenajat cu o platform─â, pe care se reprezint─â o scen─â simbolic─â ╚Öi cu care se defileaz─â ├«n anumite zile de s─ârb─âtoare. ÔÇô Din fr. all├ęgorique, lat. allegoricus.
ALEG├ôRIC,-─é, alegorici, -e, adj. Caracteristic pentru alegorie, con╚Ťin├«nd un sens ascuns, o aluzie ascuns─â; exprimat ├«n pilde. ┬źIstoria ieroglific─â┬╗ a lui D. Cantemir este o scriere alegoric─â. ÔŚŐ [Tran╚Öeea] desparte dou─â lumi... Desparte Trecuturi cu cuprinsul alegoric. Descrise fiecare-n c├«te-o carte. CAMIL PETRESCU, V. 68. ÔŚŐ Car alegoric = vehicul amenajat cu o platform─â pe care se reprezint─â o scen─â simboliz├«nd o idee sau o ac╚Ťiune ╚Öi cu care se defileaz─â ├«n cadrul anumitor zile de s─ârb─âtoare. ÔŚŐ (Adverbial) Stema Republicii Populare Rom├«ne reprezint─â alegoric bog─â╚Ťiile patriei noastre.
ALEG├ôRIC, -─é, alegorici, -e, adj. Caracteristic alegoriei; exprimat ├«n pilde. ÔŚŐ Car alegoric = vehicul amenajat cu o platform─â, pe care se reprezint─â o scen─â simbolic─â ╚Öi cu care se defileaz─â ├«n anumite zile de s─ârb─âtoare. ÔÇô Fr. all├ęgorique (lat. lit. allegoricus).
aleg├│ric adj. m., pl. aleg├│rici; f. aleg├│ric─â, pl. aleg├│rice
aleg├│ric adj. m., pl. aleg├│rici; f. sg. aleg├│ric─â, pl. aleg├│rice
ALEGÓRIC adj. simbolic. (O imagine ~.)
ALEG├ôRIC, -─é adj. De alegorie, cu sens ascuns; exprimat ├«n pilde. ÔŚŐ Car alegoric = vehicul amenajat cu o platform─â pe care se reprezint─â o scen─â simbolic─â ╚Öi cu care se defileaz─â la anumite s─ârb─âtori. [< fr. all├ęgorique].
ALEG├ôRIC, -─é adj. caracteristic alegoriei. ÔÖŽ car ~ = vehicul amenajat cu o platform─â reprezent├ónd o scen─â simbolic─â ╚Öi cu care se defileaz─â la anumite s─ârb─âtori. (< fr. all├ęgorique, lat. allegoricus)
ALEG├ôRIC ~c─â (~ci, ~ce) Care ╚Ťine de alegorie; propriu alegoriei. Scriere ~c─â. ÔŚŐ Car ~ vehicul prev─âzut cu o platform─â pe care se reprezint─â o scen─â simbolic─â ╚Öi cu care se defileaz─â la unele s─ârb─âtori. /<fr. all├ęgorique, lat. allegoricus
alegoric a. ce ╚Ťine de alegorie: graiu alegoric.
*alegóric, -ă adj. (vgr. allegorikós). Ret. Relativ la alegorie. Adv. În mod alegoric.
ALEGORIC adj. simbolic. (O imagine ~.)
ALEGÓRIC, -Ă adj. (< fr. allegorique): în sintagma stil alegoric (v.).

Alegoric dex online | sinonim

Alegoric definitie

Intrare: alegoric
alegoric adjectiv