Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru alcoolemie

alcoolemíe sf [At: DEX2 / P: ~co-o-le-mi-e / Pl: ~ii/ E: fr alcoolémie] (Med) 1-3 (Buletin de) analiză cu prezența temporară a alcoolului (2) în sânge. 4 Procent de alcool (2) în sânge.
ALCOOLEMÍE, s. f. Prezență temporară a alcoolului (2, 3) în sânge; procent de alcool prezent în sânge. – Din fr. alcoolémie.
ALCOOLEMÍE, alcoolemii, s. f. Prezență temporară a alcoolului (2, 3) în sânge; procent de alcool prezent în sânge. [Pr.: -co-o-] – Din fr. alcoolémie.
alcoolemíe (-o-le- / -ol-e-) s. f., art. alcoolemía, g.-d. alcoolemíi, art. alcoolemíei
alcoolemíe s. f. (sil. -co-; mf. -ol-), art. alcoolemía, g.-d. alcoolemíi, art. alcoolemíei
ALCOOLEMÍE s.f. Prezența temporară a alcoolului în sânge. [< fr. alcoolémie].
ALCOOLEMÍE s. f. prezența temporară a alcoolului în sânge. (< fr. alcoolémie)
alcoolemíe s. f. ◊ „Este vorba de W.S., actualul primar din Coburg și autor al legii relative la alcoolemia la volan.” R.l. 18 VIII 77 p. 6. ◊ „În Franța a fost pus la punct un dispozitiv electronic pentru controlarea gradului de alcool din sânge (alcoolemia). Dispozitivul funcționează pe bază de cristale lichide (ca și ceasurile cu afișaj digital), care, în funcție de cantitatea de alcool din sânge conținută în răsuflarea celui în cauză, se colorează în mai multe feluri.” Sc. 26 X 78 p. 5 (din fr. alcoolémie; DMC 1950, PR 1960; DN3, DEX-S)

Alcoolemie dex online | sinonim

Alcoolemie definitie

Intrare: alcoolemie
alcoolemie substantiv feminin
  • silabisire: -co-; mf. -ol-