Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

33 defini╚Ťii pentru alarma

alarm├í [At: VLAHU╚Ü─é, D. 228 / Pzi: ~m├ęz / E: fr (s')alarmer] 1 vt A da alarma. 2-3 vtr (Fig) A (se) nelini╚Öti. 4-5 vtr A (se) ├«nfrico╚Öa.
al├írm─â sf [At: EMINESCU, P. 122 / Pl: ~me / E: fr alarme] 1 Semnal de chemare la arme. 2 (├Än garnizoane, cantonamente, tab─âr─â) Semnal dat pentru str├óngerea trupei pe locul de adunare, cu echipamentul ╚Öi muni╚Ťia de r─âzboi. 3 (├Äe) A da (sau a suna) ~ma A anun╚Ťa o primejdie. 4 (Fig) Nelini╚Öte. 5 Anun╚Ťare a unei primejdii sau calamit─â╚Ťi, care amenin╚Ť─â popula╚Ťia. 6 Semnal prin care se anun╚Ť─â asemenea primejdii.
AL├üRM├ü, alarmez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) nelini╚Öti, a (se) ├«ngrijora. ÔÖŽ Tranz. A pune ├«n stare de alert─â, de preg─âtiri, a da alarma (la apropierea unei primejdii). ÔÇô Din fr. alarmer.
AL├üRM─é, alarme, s. f. 1. Anun╚Ťare a unei primejdii sau calamit─â╚Ťi care amenin╚Ť─â popula╚Ťia; semnal prin care se anun╚Ť─â asemenea primejdii. 2. Nelini╚Öte, team─â, spaim─â de care este cuprins cineva la apropierea unei primejdii. ÔÇô Din fr. alarme.
ALARM├ü, alarmez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) nelini╚Öti, a (se) ├«ngrijora. ÔÖŽ Tranz. A pune ├«n stare de alert─â, de preg─âtiri, a da alarma (la apropierea unei primejdii). ÔÇô Din fr. alarmer.
AL├üRM─é, alarme, s. f. 1. Anun╚Ťare a unei primejdii sau calamit─â╚Ťi care amenin╚Ť─â popula╚Ťia; semnal prin care se anun╚Ť─â asemenea primejdii. 2. Nelini╚Öte, team─â, spaim─â de care este cuprins cineva la apropierea unei primejdii. ÔÇô Din fr. alarme.
ALARM├ü, alarmez, vb. I. Refl. A se nelini╚Öti, a se speria, a se l─âsa cuprins de panic─â (fa╚Ť─â de amenin╚Ťarea unei primejdii). ├Än fond, a urmat el... nu trebuie s─â se alarmeze nimeni. SADOVEANU; N. F. 175. ÔŚŐ Tranz. ├Änchipuirea lui ├«i ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â primejdii, tablouri fioroase, al c─âror aspect ├«i alarmeaz─â con╚Ötiin╚Ťa. VLAHUT─é, O. A. III 137.
AL├üRM─é, alarme, s. f. 1. (Adesea ├«n leg─âtur─â cu verbele ┬źa da┬╗ sau ┬źa suna┬╗) Anun╚Ťare a unei primejdii sau a unei calamit─â╚Ťi care amenin╚Ť─â popula╚Ťia; semnal (de sirene, sunete de clopote etc.) prin care se anun╚Ť─â asemenea primejdii. El a dat alarma pentru foc. DAVIDOGLU, M. 93. Pe la ceasul amiezii... se d─âdu alarma. CAMILAR, N. I 196. Clopote de-alarm─â r─âsun─â r─âgu╚Öit. EMINESCU, O. I 62. ÔŚŐ Fig. Doar c├«inii... simt c├«t de mare e primejdia ╚Öi... dau alarma, pl├«ng├«nd ├«ndelung. BOGZA, C. O. 345. Alarm─â aerian─â = semnal de alarm─â prin care, ├«n timp de r─âzboi, se anun╚Ť─â apropierea avioanelor inamice. 2. Nelini╚Öte, spaim─â, panic─â de care este cuprins cineva la apropierea (real─â sau presupus─â) a unei primejdii. Alarm─â nejustificat─â. ÔŚŐ (Prin exagerare) Trebuia s─â plec. C├«nd m-am ridicat de pe scaun... d-na Timotin adres─â b─ârbatului ei un ┬źNicule!┬╗ speriat. Timotin ├«mi traduse... alarma ei. Era hot─âr├«t ├«ntre d├«n╚Öii... s─â m─â opreasc─â... la mas─â. IBR─éILEANU, A. 133.
ALARM├ü, alarmez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) nelini╚Öti, a (se) speria. ÔÖŽ Tranz. A pune ├«n stare de aten╚Ťie mare, de preg─âtiri. A alarmat tab─âra. ÔÇô Fr. alarmer.
AL├üRM─é, alarme, s. f. 1. Anun╚Ťare a unei primejdii sau calamit─â╚Ťi care amenin╚Ť─â popula╚Ťia; semnal prin care se anun╚Ť─â asemenea primejdii. ÔŚŐ Alarm─â aerian─â = semnal prin care, ├«n timp de r─âzboi, se anun╚Ť─â apropierea avioanelor inamice. 2. Nelini╚Öte, spaim─â de care este cuprins cineva la apropierea unei primejdii. ÔÇô Fr. alarme.
alarmá (a ~) vb., ind. prez. 3 alarmeáză
alármă s. f., g.-d. art. alármei; pl. alárme
alarm├í vb., ind. prez. 1 sg. alarm├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. alarme├íz─â
alármă s. f., g.-d. art. alármei; pl. alárme
ALARMÁ vb. v. îngrijora.
ALÁRMĂ s. (livr.) alertă, (înv.) larmă. (Stare de ~.)
A (se) alarma Ôëá a (se) calma, a (se) ast├ómp─âra, a (se) domoli, a (se) lini╚Öti, a (se) potoli
ALARM├ü vb. I. 1. refl., tr. A (se) nelini╚Öti. ÔÖŽ A (se) ├«nfrico╚Öa; a (se) speria. 2. tr. A da alarma; a pune ├«n stare de alarm─â. [< fr. alarmer].
AL├üRM─é s.f. 1. Anun╚Ťare a unei primejdii, a unei nenorociri iminente etc.; mijlocul prin care se face anun╚Ťarea acestei primejdii. ÔÖŽ Semnal, chemare pentru a lua armele. 2. Nelini╚Öte; spaim─â. [< fr. alarme < it. allÔÇÖarme ÔÇô la arme].
ALARMÁ vb. I. tr., refl. a (se) înfricoșa; a (se) alerta. II. tr. a da alarma, a pune în stare de alarmă (1). (< fr. alarmer)
AL├üRM─é s. f. 1. anun╚Ťare a unui pericol iminent care necesit─â m─âsuri urgente. ÔŚŐ semnal, chemare pentru a lua armele. 2. (fig.) nelini╚Öte, team─â; alert─â. (< fr. alarme)
A ALARM├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se alarmeze; a alerta. 2) A pune ├«n stare de alarm─â; a da alarma. /<fr. alarmer
A SE ALARM├ü m─â ~├ęz intranz. A fi cuprins de alarm─â; a se nelini╚Öti; a se alerta. /<fr. alarmer
AL├üRM─é ~e f. 1) Semnal prin care se anun╚Ť─â apropierea unui pericol iminent; alert─â. A da (sau a suna) ~a. 2) Sentiment de nelini╚Öte, de ├«ngrijorare la apropierea unei primejdii. [G.-D. alarmei] /<fr. alarme
alarmà v. a da alarma, a speria.
alarmă f. 1. strigăt sau semnal pentru a chema la arme: și clopote de alarmă răsună răgușit EM.; 2. spaimă neașteptată.
*al├írm─â f., pl. e (fr. alarme d. it. allarme, adic─â ÔÇ×la arm─âÔÇŁ). Strig─ât, semnal or─ş sunet gr─âbit p. a chema la rezisten╚Ť─â (la lupt─â): a da, a suna alarma. Fig. Nelini╚Öte, ├«ngrijorare pricinuit─â de apropierea primejdii─ş. V. larm─â ╚Öi trivog─â.
*alarm├ęz v. tr. (fr. alarmer). Umplu de alarm─â, de ├«ngrijorare.
ALARMA vb. a (se) frămînta, a (se) intriga, a (se) îngrijora, a (se) neliniști, a (se) speria, a (se) tulbura, (livr.) a (se) impacienta, (reg.) a (se) îngrija, (înv.) a (se) îngriji, a (se) lărmui. (Îl ~ întîrzierea lui.)
ALARMĂ s. (livr.) alertă, (înv.) larmă. (Stare de ~.)
ALARM─é (DE LUPT─é) AERIAN─é ac╚Ťiune prin care trupele, celelalte forma╚Ťiuni de ap─ârare, unit─â╚Ťi economice, etc., sunt ├«n╚Ötiin╚Ťate despre pericolul unui atac sau lupte aeriene, necesit├ónd luarea unor m─âsuri de protec╚Ťie ╚Öi de lupt─â. La A.D.L.A. particip─â trupe de uscat, ap─ârarea antiaerian─â a teritoriului, avia╚Ťia militar─â ╚Öi garda na╚Ťional─â care iau m─âsuri de respingere a atacului aerian inamic.
ALARM─é LA AERODROM serviciu organizat ├«ndeosebi pentru avia╚Ťia de v├ón─âtoare potrivit c─âruia for╚Ťele de avia╚Ťie de o anumit─â valoare trebuie s─â se g─âseasc─â ├«n permanen╚Ť─â pe unele aerodromuri, ├«n m─âsur─â de a decola ├«ntr-un anumit barem pentru a intercepta ╚Ťintele aeriene inamice. Acest serviciu se organizeaz─â pe timp de pace pentru avia╚Ťia de v├ón─âtoare. Pe timp de r─âzboi se organizeaz─â numai pe direc╚Ťiile unde exist─â posibilitatea descoperirii oportune a inamicului aerian cu ajutorul radioloca╚Ťiei, astfel ca avia╚Ťia de v├ón─âtoare din serviciul A.L.A. s─â fie ├«n m─âsur─â s─â decoleze ╚Öi s─â combat─â inamicul ├«nainte ca acesta s─â-╚Öi fi ├«ndeplinit misiunea. Valoarea for╚Ťelor din serviciul A.L.A. este stabilit─â ├«n func╚Ťie de: t─âria probabil─â a inamicului aerian de pe respectiva direc╚Ťie operativ─â, timp (zi sau noapte), starea vremii (condi╚Ťii meteo normale sau grele). Avia╚Ťia din serviciul A.L.A se poate afla ├«n trei pozi╚Ťii: a) pozi╚Ťia de alarm─â num─ârul 1; b) pozi╚Ťia de alarm─â num─ârul 2; c) pozi╚Ťia de alarm─â num─ârul 3 (V.).
POZI╚ÜIA DE ALARM─é form─â de organizare a serviciului de alarm─â la aerodrom (v.). Exist─â pozi╚Ťia de alarm─â: num─ârul 1/gradul 1 (avioanele sunt preg─âtite ╚Öi ├«narmate cu rachete aer-aer ╚Öi muni╚Ťia armamentului de bord, mijloacele de pornire a motoarelor cuplate, sunt dispuse la capetele pistei, gata de start, iar pilo╚Ťii ╚Öi personalul tehnic corespunz─âtor se afl─â ├«n cabin─â sau l├óng─â avion preg─âti╚Ťi pentru a decola la ordinul punctului de comand─â ├«n baremele stabilite), num─ârul 2/gradul 2 (avioanele au aceea╚Öi stare de preg─âtire ca la gradul 1, dar pilo╚Ťii ╚Öi personalul tehnic se preg─âtesc ├«n camere speciale de odihn─â, cu o costuma╚Ťie care s─â le permit─â s─â treac─â la pozi╚Ťia de alarm─â num─ârul 1 ├«n baremele stabilite) ╚Öi num─ârul 3/gradul 3 (avioanele complet preg─âtite pentru zbor, cu excep╚Ťia rachetelor aer-aer neacro╚Öate, se afl─â parcate ├«n zonele de dispersare ale subunit─â╚Ťilor, pilo╚Ťii ╚Öi personalul tehnic se afl─â ├«n s─âlile de preg─âtire, execut├ónd programul zilei sau ├«n locurile de cantonament, fiind ├«n m─âsur─â s─â treac─â la pozi╚Ťia de alarm─â num─ârul 2 ├«n baremele stabilite.

Alarma dex online | sinonim

Alarma definitie

Intrare: alarm─â
alarm─â substantiv feminin
Intrare: alarma
alarma verb grupa I conjugarea a II-a