Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru ajusta

ajusta vt [At: DA / Pzi: ~téz / E: fr ajuster] 1 (Teh) A adapta o piesă la un ansamblu. 2 (D. haine) A potrivi ca să vină bine pe corp. 3 (Arg; îe) A ~ pe cineva A pune pe cineva la respect. 4 (Arg; îe) A ~ pe cineva la bani A reține cuiva o sumă de bani datorată. 5 (îae) A trage pe cineva pe sfoară. 6 (Sts) A înlocui, după anumite reguli, valorile statistice empirice cu valori teoretice, dispuse continuu și regulat, care să dea o imagine cât mai reală a unui fenomen.
ajustát2, ~ă a [At: SCÂNTEIA, 1951, nr. 1954 / Pl: ~ați, ~e / E: ajusta] 1 Potrivit la locul său. 2 Croit după măsură.
AJUSTÁ, ajustez, vb. I. Tranz. A adapta, a potrivi o piesă la un ansamblu, un obiect de îmbrăcăminte pe corp etc. – Din fr. ajuster.
AJUSTÁ, ajustez, vb. I. Tranz. A adapta, a potrivi o piesă la un ansamblu, un obiect de îmbrăcăminte pe corp etc. – Din fr. ajuster.
AJUSTÁ, ajustez, vb. I. Tranz. A face să se potrivească, a adapta (o piesă, micșorîndu-i volumul) la un tot, pentru a asigura buna funcționare a ansamblului. În atelier mecanicul ajustează o rotiță dințată. ♦ A potrivi, a micșora o haină ca să vină bine pe corp.
AJUSTÁ, ajustez, vb. I. Tranz. A adapta, a potrivi. – Fr. ajuster.
ajustá (a ~) vb., ind. prez. 3 ajusteáză
ajustá vb., ind. prez. 1 sg. ajustéz, 3 sg. și pl. ajusteáză
AJUSTÁ vb. a adapta, a potrivi. (~ o piesă la un mecanism.)
AJUSTÁ vb. I. tr. (Tehn.) A potrivi, a adapta (o piesă) la un ansamblu. ♦ A potrivi pe corp (o haină). ♦ (Statist.) A înlocui după anumite reguli valorile statistice empirice cu valori teoretice, dispuse continuu și regulat, care să dea o imagine cât mai reală a unui fenomen. [< fr. ajuster].
AJUSTÁ vb. tr. 1. (tehn.) a potrivi, a adapta (o piesă). 2. a potrivi pe corp (o haină). 3. a înlocui valorile statistice empirice cu valori teoretice, dispuse continuu și regulat, care să dea o imagine cât mai reală a unui fenomen. (< fr. ajuster)
A AJUSTÁ ~éz tranz. 1) tehn. (piese) A prelucra pentru a-i da formă. 2) (elemente vestimentare) A face să se potrivească pe corp. /<fr. ajuster
ajustà v. a potrivi, a face un lucru să vie sau să șează întocmai.
*ajustéz v. tr. (fr. ajuster, d. just, just, drept). Potrivesc, acomodez (o haĭnă ș. a.)
AJUSTA vb. a adapta, a potrivi. (~ o piesă la un mecanism.)
ajusta, ajustez v. t. (intl.) a spinteca cu cuțitul

Ajusta dex online | sinonim

Ajusta definitie

Intrare: ajusta
ajusta verb grupa I conjugarea a II-a