Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru agricol

agric├│l, ~─â a [At: (a. 1817) URICARIUL IV, 303/8 / Pl: ~i, ~e / E: fr agricole] 1 Care ╚Ťine de agricultur─â. 2 Care se refer─â la agricultur─â. 3 Folosit ├«n agricultur─â. 4 (D. lucr─âtori) Care se ocup─â cu agricultura. 5 (D. o regiune, o ╚Ťar─â) Care ├«╚Öi sprijin─â economia ├«n special pe agricultur─â Si: agrar (3). 6 (D. terenuri) Cultivat cu cereale sau legume.
AGR├ŹCOL, -─é, agricoli, -e, adj. 1. Care ╚Ťine de agricultur─â, care se refer─â la agricultur─â; folosit ├«n agricultur─â. ÔŚŐ An agricol = perioad─â de timp cuprins─â ├«ntre ├«nceputul muncilor agricole de toamn─â, care privesc recolta anului urm─âtor, ╚Öi str├óngerea recoltei din acel an. 2. (Despre oameni) Care se ocup─â cu agricultura. 3. (Despre o regiune, o ╚Ťar─â) Care ├«╚Öi sprijin─â economia ├«n special pe agricultur─â; agrar. ÔÇô Din fr. agricole.
AGR├ŹCOL, -─é, agricoli, -e, adj. 1. Care ╚Ťine de agricultur─â, care se refer─â la agricultur─â; folosit ├«n agricultur─â. ÔŚŐ An agricol = perioad─â de timp cuprins─â ├«ntre ├«nceputul muncilor agricole de toamn─â, care privesc recolta anului urm─âtor, ╚Öi str├óngerea recoltei din anul ├«n curs. 2. (Despre oameni) Care se ocup─â cu agricultura. 3. (Despre o regiune, o ╚Ťar─â) Care ├«╚Öi sprijin─â economia ├«n special pe agricultur─â; agrar. ÔÇô Din fr. agricole.
AGRIC├ôL, -─é, agricoli, -e, adj. 1. Care ╚Ťine de agricultur─â, care este ├«n leg─âtur─â cu agricultura, care se refer─â la agricultur─â, din domeniul agriculturii. Munci agricole. ╚Üar─â agricol─â. ÔŚŐ ├Änv─â╚Ť─âm├«nt agricol = form─â de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt tehnic care preg─âte╚Öte, speciali╚Öti ├«n diferite domenii ale agriculturii. Cadrele didactice din ├«nv─â╚Ť─âm├«ntul mediu agricol trebuie s─â r─âspund─â cu tot elanul la ├«ndeplinirea sarcinii de onoare pe care o au. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 348, 5/4. Campanie agricol─â = perioad─â de intensificare a muncilor agricole, legat─â de un anumit anotimp, ├«n care trebuie s─â se efectueze, ├«n timpul cel mai scurt, anumite munci. Folosirea deplin─â a ma╚Öinilor ╚Öi tractoarelor S.M.T. ├«n campania agricol─â de var─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2715. ÔÖŽ (Despre unelte) Folosit ├«n agricultur─â. ÔŚŐ Inventar agricol = totalitatea uneltelor ├«ntrebuin╚Ťate la muncile agricole. ╚Ü─âranii ├«mpropriet─âri╚Ťi [├«n 1921], ca ╚Öi, ├«n general, ╚Ť─âr─ânimea s─ârac─â ╚Öi imensa majoritate a ╚Ť─âranilor mijloca╚Öi, erau lipsi╚Ťi de vite, de. unelte etc. ╚Öi au fost nevoi╚Ťi s─â se ├«ndatoreze p├«n─â ├«n g├«t la chiaburi, c─âm─âtari ╚Öi bancheri, at├«t pentru procurarea unui oarecare inventar agricol, c├«t ╚Öi pentru plata p─âm├«ntului. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 267. ÔÖŽ (Despre produc╚Ťie ╚Öi produse) Care se desf─â╚Öoar─â, care are loc ├«n domeniul agriculturii; ob╚Ťinut, dob├«ndit prin agricultur─â. Sporirea produc╚Ťiei agricole ╚Öi a cantit─â╚Ťilor de cereale-marf─â a devenit ├«n momentul de fa╚Ť─â o problem─â de stat, o problem─â a ├«ntregului popor muncitor. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2703. ÔÖŽ (Despre economie, institu╚Ťii economice, juridice ╚Öi politice) Care are specificul legat de agricultur─â. ├Än societatea capitalist─â linia de dezvoltare a economiei agricole este aceea de destr─âmare a ╚Ť─âr─ânimii mijloca╚Öe ╚Öi de cre╚Ötere a s─âr─âcimii, pe de o parte, ╚Öi a chiaburimii, pe de alt─â parte. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 281. ÔŚŐ Gospod─ârie agricol─â colectiv─â v. gospod─ârie. Gospod─ârie agricol─â de stat v. gospod─ârie. ├Äntov─âr─â╚Öire agricol─â v. ├«ntov─âr─â╚Öire. Sec╚Ťie agricol─â a sfatului popular = aparat al sfatului popular care se ocup─â cu problemele de agricultur─â ale comunei, ora╚Öului, raionului etc. respectiv. Potrivit planului sec╚Ťiei agricole a sfatului popular raional, trebuia ca seceri╚Öul p─âioaselor s─â ├«nceap─â ├«n ziua de 1 iulie. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2715. ├Änvoial─â agricol─â v. ├«nvoial─â. 2. (Despre oameni sau colectivit─â╚Ťi) Care lucreaz─â ├«n agricultur─â, care se ocup─â cu agricultura. Experien╚Ťa S.M.T.-urilor ╚Öi sovhozurilor sovietice, precum ╚Öi a tractori╚Ötilor ╚Öi mecanicilor agricoli din Uniunea Sovietic─â, constituie un izvor nesecat de ├«nv─â╚Ť─âminte pentru tractori╚Ötii, batozarii ╚Öi mecanicii agricoli din ╚Ťara noastr─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2703. ÔŚŐ Proletariat agricol v. proletariat.
AGR├ŹCOL, -─é, agricoli, -e, adj. 1. Care ╚Ťine de agricultur─â, care se refer─â la agricultur─â; folosit ├«n agricultur─â. ÔŚŐ Campanie agricol─â = perioad─â de intensificare a muncilor agricole legat─â de un anumit anotimp. Inventar agricol = totalitatea uneltelor ├«ntrebuin╚Ťate la muncile agricole. 2. (Despre oameni) Care se ocup─â cu agricultura. Mecanic agricol. 3. (Despre o regiune, o ╚Ťar─â) Care ├«╚Öi sprijin─â economia ├«n special pe agricultur─â. ÔÇô Fr. agricole.
agr├şcol (a-gri-) adj. m., pl. agr├şcoli; f. agr├şcol─â, pl. agr├şcole
agr├şcol adj. m. (sil. -gri-), pl. agr├şcoli; f. sg. agr├şcol─â, pl. agr├şcole
AGR├ŹCOL adj. agrar, (rar) agrarian, plug─âresc. (Munci ~.)
AGR├ŹCOL, -─é adj. 1. Referitor la agricultur─â. ÔÖŽ ├Äntrebuin╚Ťat ├«n agricultur─â; ob╚Ťinut ├«n agricultur─â. 2. Care se ocup─â cu agricultura. 3. (Despre o regiune, o ╚Ťar─â) Care ├«╚Öi sprijin─â economia ├«n special pe agricultur─â; agrar. [< fr. agricole, cf. lat. agricola].
AGR├ŹCOL, -─é adj. 1. referitor la agricultur─â; folosit ├«n agricultur─â; ob╚Ťinut ├«n agricultur─â. 2. agrar. (< fr. agricole)
AGR├ŹCOL ~─â (~i, ~e) 1) Care ╚Ťine de agricultur─â; care se folose╚Öte ├«n agricultur─â. Lucr─âri ~e. Tehnic─â ~─â. 2) Care se ocup─â cu agricultura. Muncitor ~. 3) (despre o regiune sau o ╚Ťar─â) ├Än care predomin─â agricultura; agrar. /<fr. agricole
agricol a. 1. care se ded─â agriculturei: popor agricol; 2. privitor la agricultur─â: product agricol.
*agr├şcol, -─â adj. (lat. agricola, agricultor, de la ager, ogor, ╚Öi c├│lere, a cultiva). Care se ocup─â cu agricultura: popor agricol. Relativ la agricultur─â: ma╚Öin─ş agricole. V. georgic.
AGRICOL adj. agrar, (rar) agrarian, plug─âresc. (Munci ~.)
COOPERATIVĂ AGRICOLĂ DE PRODUCȚIE s. (ieșit din uz) colectivă. (Lucra într-o ~.)
microcooperat├şv─â (agr├şcol─â) s. f. ÔŚŐ ÔÇ×Maxi-recolta microcooperatorilor. Toamna trecut─â, pionierii din comuna Juc-Herghelie (Cluj) au hot─âr├ót s─â ├«nfiin╚Ťeze o microcooperativ─â agricol─â, dup─â modelul celei mari, existente ├«n localitate.ÔÇŁ Sc. 30 XI 72 p. 2. ÔŚŐ ÔÇ×├Än microcooperativa agricol─â.ÔÇŁ Sc. 3 X 74 p. 4. ÔŚŐ ÔÇ×Microcooperativa agricol─â a ╚ścolii generale Corne╚Öti (D├ómbovi╚Ťa) se dovede╚Öte a fi o adev─ârat─â ╚Öcoal─â a vredniciei.ÔÇŁ Sc. 14 I 76 p. 5; v. ╚Öi R.l. 15 VII 72 p. 5; v. ╚Öi atelier-╚Öcoal─â (din micro- + cooperativ─â [agricol─â])
SECTORUL AGRICOL ILFOV v. Ilfov (2).
AGRI- ÔÇ×ogor, teren, c├«mpieÔÇŁ. ÔŚŐ L. ager, agri ÔÇ×c├«mp, ogorÔÇŁ > fr. agri-, it. id. > rom. agri-. Ôľí ~col (v. -col1), adj., care apar╚Ťine agriculturii; ~cultor (v. -cultor), s. m., persoan─â care se ocup─â cu agricultura; ~cultur─â (v. -cultur─â), s. f., totalitatea opera╚Ťiilor ╚Öi a metodelor de cultivare a p─âm├«ntului.
bomboane agricole expr. semin╚Ťe pr─âjite de floarea-soarelui sau dovleac.

Agricol dex online | sinonim

Agricol definitie

Intrare: agricol
agricol adjectiv
  • silabisire: -gri-