Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru agresor

agresor, ~oare smf a [At: CONTEMP, Seria II, 1948, nr. 109, 6/1 / Pl: ~i, ~oare / E: fr agresseur, lat aggresor] 1-3 (Persoană sau stat) care săvârșește o agresiune.
AGRESÓR, -OÁRE, agresori, -oare, s. m. și f., adj. (Persoană fizică sau stat) care organizează sau săvârșește o agresiune. – Din fr. agresseur, lat. aggressor.
AGRESÓR, -OÁRE, agresori, -oare, s. m. și f., adj. (Persoană fizică sau stat) care organizează sau săvârșește o agresiune. – Din fr. agresseur, lat. aggressor.
AGRESÓR, -OÁRE, agresori, -oare, s. m. și f. Persoană care atacă fără să fi fost provocată, care începe cearta sau bătaia. ♦ Cel care organizează sau săvîrșește o agresiune înarmată împotriva unui stat. Desigur, agresorii vor ca Uniunea Sovietică să fie neînarmată în cazul unui atac al lor împotriva ei. Dar Uniunea Sovietică nu este de acord cu aceasta și e de părere că pe agresori trebuie să-i întîmpini pe deplin pregătit. SCÎNTEIA, 1951, nr. 2163. Fiecare cedare făcută agresorului, în loc de a consolida pacea, mărește poftele imperialiste și duce la noi agresiuni. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 6.
AGRESÓR, -OÁRE, agresori, -oare, s. m. și f. Cel care organizează sau săvârșește o agresiune. – Fr. agresseur (lat. lit. aggressor, -oris).
agresór (a-gre-) adj. m., s. m., pl. agresóri; adj. f., s. f. sg. și pl. agresoáre
agresór s. m., adj. m. (sil. -gre-), pl. agresóri; f. sg. și pl. agresoáre, g.-d. sg. art. agresoárei
AGRESÓR adj., s. atacator, cotropitor, invadator, năvălitor. (Armată ~oare.)
AGRESÓR, -OÁRE adj., s.m. și f. (Cel) care atacă fără a fi provocat; organizator sau făptuitor al unei agresiuni armate. [Cf. fr. agresseur, it. aggressore, lat. aggressor].
AGRESÓR, -OÁRE adj., s. m. f. (cel) care săvârșește o agresiune. (< fr. agresseur, lat. aggressor)
AGRESÓR ~oáre (~óri, ~oáre) și substantival Care săvârșește sau pune la cale o agresiune. /<fr. agrésseur, lat. aggressor
agresor m. cel ce atacă mai întâi.
*agresór, -oáre adj. (lat. aggressor). Care atacă întîĭ.
AGRESOR adj., s. atacator, cotropitor, invadator, năvălitor. (Armată ~.)

Agresor dex online | sinonim

Agresor definitie

Intrare: agresor (adj.)
agresor adjectiv
  • silabisire: -gre-
Intrare: agresor (s.m.)
agresor substantiv masculin
  • silabisire: -gre-