Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

9 defini╚Ťii pentru agheasmatar

agheasmat├ír sn [At: HEM 505 / V: (├«rg) -iu, aghias- / Pl: ~e / E: ngr ╬Č╬│╬╣╬▒╬╝╬▒¤ä╬▒¤ü╬╣╬┐╬Ż] 1 Vas liturgic (de metal) ├«n care se ╚Ťine agheasma. 2 Cl─âdire vecin─â cu biserica, destinat─â sfin╚Ťirii agheasmei. 3 Carte care cuprinde rug─âciunile ce se rostesc ├«n timpul aghesmuirii ╚Öi ├«n alte ├«mprejur─âri.
AGHEASMAT├üR, agheasmatare, s. n. 1. Vas liturgic (de metal) ├«n care se ╚Ťine agheasma. 2. Cl─âdire vecin─â cu o biseric─â, destinat─â sfin╚Ťirii agheasmei. 3. Carte care cuprinde rug─âciunile ce se rostesc la stropirea cu agheasm─â. ÔÇô Din ngr. aghiasmat├írion.
AGHEASMAT├üR, agheasmatare, s. n. 1. Vas liturgic de metal ├«n care se ╚Ťine agheasma. 2. Cl─âdire vecin─â cu o biseric─â, destinat─â sfin╚Ťirii agheasmei. 3. Carte care cuprinde rug─âciunile ce se rostesc ├«n timpul aghesmuirii ╚Öi ├«n alte ├«mprejur─âri. ÔÇô Din ngr. aghiasmat├írion.
AGHEASMATÁR, agheasmatare, s. n. 1. Vas în care se păstrează agheasma. 2. Carte care cuprinde rugăciunile ce se rostesc în timpul aghesmuirii.
AGHEASMAT├üR, agheasmatare, s. n. 1. Vas ├«n care se ╚Ťine agheasma. 2. Carte care cuprinde rug─âciunile ce se rostesc ├«n timpul aghesmuirii ╚Öi ├«n alte ├«mprejur─âri. ÔÇô Ngr. aghiasmatarion.
agheasmatár s. n., pl. agheasmatáre
agheasmatár s. n., pl. agheasmatáre
agheazmat├ír (ea dift.) n., pl. e (ngr. agiasmat├írion). Vasu ├«n care se p─âstreaz─â agheazma. Colec╚Ťiune de rug─âciun─ş care se rostesc la stropirea cu agheazm─â.
agheasmat├ír, agheasmatare s. n. 1. Vas liturgic de metal ├«n care se ╚Ťine agheasma. 2. Cl─âdire vecin─â cu o biseric─â, destinat─â sfin╚Ťirii aghesmei. 3. Carte bisericeasc─â, extras din molitvelnic, care cuprinde slujbele sfintelor Taine ╚Öi ierurgiile s─âv├ór╚Öite de preot la diferite trebuin╚Ťe din via╚Ťa cre╚Ötinilor. 4. Edificiu cu aspect de pavilion deschis, de mici dimensiuni, a╚Öezat ├«n fa╚Ťa unei bis. sau a unei m-ri pentru oficierea sfin╚Ťirii apei, cele mai cunoscute edificii de acest fel afl├óndu-se la bis. episcopal─â din Curtea de Arge╚Ö (patru arcuri dantelate care sus╚Ťin o cupol─â, dat├ónd din 1516-1517) ╚Öi la m-rea Neam╚Ť (construc╚Ťie de plan circular cu arcade ├«mprejur ╚Öi ├«ncununat─â de un monumental acoperi╚Ö cu forme baroce). 5. Vas de piatr─â sau de metal destinat p─âstr─ârii apei sfin╚Ťite la catolici, servind la sp─âlarea m├óinilor. [Var. aghiasmat├ír s. n.]. ÔÇô Din gr. aghiasmatarion.

Agheasmatar dex online | sinonim

Agheasmatar definitie

Intrare: agheasmatar
agheasmatar substantiv neutru