Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru afișa

afișá [At: CONTEMP., Seria II, 1948, nr. 108, 12/1 / Pzi: ~șéz / E: fr afficher] 1 vt A lipi un afiș (1). 2 vt A aduce la cunoștință tuturor (printr-un afiș). 3-4 vt (Fig) A manifesta, în mod ostentativ, o anumită atitudine. 5-7 vir (Fam) A apărea (în societate) în tovărășia cuiva în mod ostentativ.
AFIȘÁ, afișez, vb. I. Tranz. 1. A expune, a lipi un afiș. 2. Fig. A manifesta în mod ostentativ o anumită atitudine, a face paradă de... ♦ Refl. (Fam.) A apărea (în societate) în tovărășia cuiva (în mod ostentativ). – Din fr. afficher.
AFIȘÁ, afișez, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la o hîrtie scrisă sau tipărită, p. ext. la conținutul ei) A expune (prin lipire) în locuri anume destinate, pentru a fi în văzul tuturor. A afișat programul concertului. ◊ În secție au fost afișate panouri, Lozinci mobilizatoare. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2558. ◊ Refl. pas. S-a afișat lista celor admiși la examen. 2. Fig. A manifesta în chip ostentativ o anumită comportare sau atitudine (cu intenția de a produce efect). A afișat o atitudine disprețuitoare. ♦ Refl. A apărea în tovărășia cuiva, cu intenția de a produce efect, senzație. Se afișa cu un cîntăreț dintr-o trupă italiană. DUMITRIU, B. F. 52.
AFIȘÁ, afișez, vb. I. Tranz. 1. A expune undeva un afiș, pentru a fi văzut de toți. 2. Fig. A manifesta în mod ostentativ o anumită atitudine. ♦ Refl. A apărea în tovărășia cuiva cu intenția de a produce efect. – Fr. afficher.
afișá (a ~) vb., ind. prez. 3 afișeáză, 1 pl. afișắm; conj. prez. 3 să afișéze; ger. afișấnd
afișá vb., ind. prez. 1 sg. afișéz, 3 sg. și pl. afișeáză, 1 pl. afișăm; conj. prez. 3 sg. și pl. afișéze; ger. afișând
AFIȘÁ vb. (rar) a placarda. (A ~ rezultatele.)
AFIȘÁ vb. I. tr. 1. A lipi un afiș. ♦ A fi adus la cunoștința tuturor (printr-un afiș). 2. (Fig.) A manifesta ostentativ o anumită atitudine; a ostenta, a se face remarcat dinadins. ♦ refl. A apărea, a se găsi în tovărășia cuiva pentru a produce senzație. [P.i. 3,6 -șează, 4 -șăm, ger. -șând. / < fr. afficher].
AFIȘÁ vb. I. tr. 1. a lipi un afiș. 2. (fig.) a manifesta ostentativ o anumită atitudine. 3. a vizualiza o mărime măsurată sau rezultatul unui calcul. II. refl. a apărea în tovărășia cuiva. (< fr. afficher)
A AFIȘÁ ~éz tranz. 1) A face cunoscut printr-un afiș. 2) (atitudini, poziții etc.) A manifesta ostentativ, în mod public. 3) (afișe) A așeza la vedere. /<fr. afficher
A SE AFIȘÁ mă ~éz intranz. fam. A apărea în public acompaniat de cineva pentru a face impresie. /<fr. afficher
afișà v. 1. a pune, a lipi un afiș; 2. fig. a face paradă de; 3. a se pune în evidență (în sens rău).
*afișéz v. tr. (fr. afficher, compus al luĭ ficher, lat. pop. ficcáre, îld. figĭcare, figere, a înfige. V. înfig). Expun un afiș. Fig. Fac cunoscut: îșĭ afișează ignoranța. Arăt cu afectațiune: îșĭ afișează pretențiunile. V. refl. Mă declar, mă arăt: s’a afișat ca naționalist. V. afig.
AFIȘA vb. (rar) a placarda. (A ~ rezultatele.)

Afișa dex online | sinonim

Afișa definitie

Intrare: afișa
afișa verb grupa I conjugarea a II-a