Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru aeromobil

aeromobil sn, a [At: DEX2 / Pl: ~e / E: fr aéromobile] 1-2 (Corp solid) care se poate menține și mișca în aer1 (9).
AEROMOBÍL, -Ă, aeromobili, -e, adj., s. n. 1. Adj. (Despre corpuri) Care se mișcă în aer1. 2. S. n. Corp solid care se poate menține și mișca în aer1. – Din fr. aéromobile.
AEROMOBÍL, aeromobile, adj., s. n. 1. Adj. (Despre corpuri) Care se mișcă în aer1. 2. S. n. Corp solid care se poate menține și mișca în aer1. [Pr.: a-e-] – Din fr. aéromobile.
AEROMOBÍL, aeromobile, s. n. Aeronavă – Fr. aéromobile.
aeromobíl1 adj. m., pl. aeromobíli; f. aeromobílă, pl. aeromobíle
aeromobíl2 s. n., pl. aeromobíle
aeromobíl s. n., adj. n., pl. aeromobíle
AEROMOBÍL s. v. aerovehicul.
AEROMOBÍL s. v. aeronavă, aerovehicul.
AEROMOBÍL s.n. Corp solid care se poate menține și mișca în aer. [< fr. aéromobile, cf. lat. aer – aer, mobilis – mișcător].
AEROMOBÍL, -Ă I. adj., s. n. (solid) care se poate menține și deplasa în spațiu. II. adj. apt de a fi transportat pe calea aerului. (< fr. aéromobile)
AEROMOBÍL ~ă (~i, ~e) (despre corpuri) Care se poate menține și mișca în aer. /<fr. aéromobile
aeromobil s. v. AERONAVĂ. AEROVEHICUL.
AEROMOBIL aparat de zbor capabil să se deplaseze în limitele atmosferei terestre cu ajutorul unor forțe de natură aerodinamică sau gazodinamică. În primul caz, forțele apar prin interacțiunea dintre aer și anumite organe ale aparatului (aripi, elice, rotoare, etc.), iar în al doilea caz forțele apar ca efecte ale unor jeturi de gaze trimise de instalații speciale (fuzee, motoare, suflante, etc.). Din cea de-a doua categorie fac parte și unele aparate cu decelerare-aterizare pe verticală.
TRUPE DE DESANT AERIAN AEROPURTATE AEROMOBILE totalitatea militarilor instruiți și înzestrați cu mijloacele de luptă necesare, pentru a fi debarcați sau parașutați din avioane, elicoptere sau planoare și pentru a duce acțiuni în adâncimea dispozitivului inamic.

Aeromobil dex online | sinonim

Aeromobil definitie

Intrare: aeromobil
aeromobil adjectiv substantiv neutru