Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

32 defini╚Ťii pentru adresa

adresa [At: (a. 1776) URICARIUL I, 181 / Pzi: ~sez / E: fr adresser] 1 vt A trimite o scrisoare, un pachet la o anumit─â adres─â. 2 vt A scrie adresa pe o scrisoare, un pachet etc. 3-4 vtr A (se) ├«ndrepta cu vorba c─âtre cineva. 5-6 vtr A (se) ├«ndrepta c─âtre o persoan─â, institu╚Ťie cu o invita╚Ťie, cerere etc.
adr├ęs─â sf [At: C. NEGRUZZI I, 208/ V: (├«nv) adr├ęs sn, (Trs) adre├ís─â / Pl: ~se/ E: fr adresse] 1 Indica╚Ťie (pe scrisori, colete etc.) a numelui ╚Öi domiciliului unei persoane. 2 Date care indic─â domiciliul unei persoane. 3 (├Äs) ~ bibliografic─â Totalitatea datelor de apari╚Ťie a unei c─âr╚Ťi. 4-5 (├Äe) (A spune, sau a vorbi ceva) la ~ a cuiva (A spune sau a vorbi ceva) cu privire la cineva. 6 (├Äe) A gre╚Öi ~ a A nimeri ├«n alt loc sau la alt─â persoan─â dec├ót cea indicat─â. 7 (Fam; ├«ae) A avea o p─ârere gre╚Öit─â despre cineva sau ceva. 8 (Fam; ├«ae) A se ├«n╚Öela ├«n privin╚Ťa cuiva. 9 Comunicare oficial─â f─âcut─â ├«n scris de o organiza╚Ťie, institu╚Ťie etc. 10 (Inf) Expresie (numeric─â) pentru localizarea informa╚Ťiei ├«n memorie. 11 (├Än statele monarhiste) R─âspuns dat de parlament mesajului de deschidere a sesiunii parlamentare.
ADRES├ü, adresez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. 1. A (se) ├«ndrepta (cu) vorba c─âtre cineva. 2. A (se) ├«ndrepta c─âtre o persoan─â, o institu╚Ťie etc. (cu) o invita╚Ťie, o cerere etc.; a face apel la... ÔÖŽ Tranz. A scrie adresa pe o scrisoare, pe un pachet etc. ÔÇô Din fr. adresser.
ADR├ëS─é, adrese, s. f. 1. Indica╚Ťie (pe scrisori, pe colete etc.) cuprinz├ónd numele ╚Öi domiciliul destinatarului. ÔÖŽ Date care indic─â domiciliul unei persoane. ÔŚŐ Expr. (A spune, a vorbi etc. ceva) la adresa cuiva = (a spune, a vorbi etc. ceva) cu privire la cineva. A gre╚Öi adresa = a) a nimeri ├«n alt loc sau la alt─â persoan─â dec├ót cea indicat─â; b) (fam.) a avea o p─ârere gre╚Öit─â despre cineva sau ceva, a se ├«n╚Öela asupra cuiva. 2. Comunicare oficial─â f─âcut─â ├«n scris de o organiza╚Ťie, o institu╚Ťie etc. 3. (Inform.) Expresie (numeric─â) pentru localizarea informa╚Ťiei ├«n memorie (3). ÔÇô Din fr. adresse.
ADRES├ü, adresez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. 1. A (se) ├«ndrepta (cu) vorba c─âtre cineva. 2. A (se) ├«ndrepta c─âtre o persoan─â, o institu╚Ťie etc. (cu) o invita╚Ťie, o cerere etc.; a face apel la... ÔÖŽ Tranz. A scrie adresa pe o scrisoare, pe un pachet etc. ÔÇô Din fr. adresser.
ADR├ëS─é, adrese, s. f. 1. Indica╚Ťie (pe scrisori, pe colet etc.) cuprinz├ónd numele ╚Öi domiciliul destinatarului. ÔÖŽ Date care indic─â domiciliul unei persoane. ÔŚŐ Expr. (A spune, a vorbi etc. ceva) la adresa cuiva = (a spune, a vorbi etc. ceva) cu privire la cineva. A gre╚Öi adresa = a) a nimeri ├«n alt loc sau la alt─â persoan─â dec├ót cea indicat─â; b) (fam.) a avea o p─ârere gre╚Öit─â despre cineva sau ceva, a se ├«n╚Öela asupra cuiva. 2. Comunicare oficial─â f─âcut─â ├«n scris de o organiza╚Ťie, o institu╚Ťie etc. 3. (Inform.) Expresie (numeric─â) pentru localizarea informa╚Ťiei ├«n memorie (3). ÔÇô Din fr. adresse.
ADRES├ü, adresez, vb. I. (Construit cu dativul sau, mai rar, cu determin─âri introduse prin prep. ┬źla┬╗ sau ┬źc─âtre┬╗) 1. Refl. A se ├«ndrepta cu vorba c─âtre cineva. Voi nu ╚Öti╚Ťi nimic?... se adres─â colonelul... celorlal╚Ťi doi solda╚Ťi. SAHIA, N. 76. ÔŚŐ Tranz. Adres├«ndu-i peste mas─â c├«teva vorbe grece╚Öti, p─âru a-l ├«ntreba dac─â-i place junghiul (= pumnalul)... cu m─ânunchi de filde╚Ö. SADOVEANU, Z. C. 136. ├Ämi adresase acele vorbe un b─âiet─âna╚Ö. SADOVEANU, N. F. 53. 2. Tranz. A ├«ndrepta (c─âtre o persoan─â sau o institu╚Ťie) o invita╚Ťie, o cerere, o rug─âminte scris─â sau verbal─â; a face apel la. A adresat o cerere c─âtre Ministerul Comunica╚Ťiilor. ÔŚŐ ├Ämi pare r─âu c─â nu trage aci ├«n gazd─â directorul, pentru c─â a╚Ö fi avut de adresat o peti╚Ťiune de jalb─â. ALECSANDRI, T. I 275. ÔŚŐ Refl. Nu g─âsir─â nimic mai nimerit dec├«t s─â se adreseze la Poart─â. NEGRUZZI, S. 1 331. 3. Tranz. (Cu privire la peti╚Ťii sau scrisori) A scrie titlul sau adresa care arat─â c─âtre cine e ├«ndreptat textul.
ADR├ëS─é, adrese, s. f. 1. Indica╚Ťie (├«n special pe scrisori ╚Öi pe colete) cuprinz├«nd numele ╚Öi domiciliul exact al destinatarului. I-a dat lui Atanasie adresa aicea, la Folticeni. SADOVEANU, N. F 110. ╚Üine acest pachet... s─â-l dai la adresa sa. NEGRUZZI, S. I 208. ÔŚŐ Expr. (├Än leg─âtur─â cu verbe ca ┬źa spune┬╗, ┬źa se exprima┬╗, ┬źa vorbi┬╗ etc.) La adresa cuiva = cu privire la cineva; (mai ales) ├«mpotriva cuiva. A gre╚Öi adresa = a) a nimeri, printr-o confuzie, ├«n alt loc sau la alt─â persoan─â dec├«t cea indicat─â; b) fig. (familiar) a avea o p─ârere gre╚Öit─â despre cineva, a-l socoti altfel dec├«t este. Dac─â, prin vorbele d-tale, faci aluzie la mine, ai gre╚Öit adresa. 2. Comunicare oficial─â f─âcut─â ├«n scris de o organiza╚Ťie, o institu╚Ťie etc. I s-a comunicat numirea cu adresa nr... din... ÔŚŐ Adres─â de salut = urare omagial─â trimis─â cuiva de o adunare constituit─â. Adres─â de protest = text scris, votat de o adunare constituit─â, pentru a protesta ├«mpotriva unui act reprobabil.
ADRES├ü, adresez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. 1. A (se) ├«ndrepta (cu) vorba c─âtre cineva. 2. A (se) ├«ndrepta c─âtre o persoan─â, o institu╚Ťie etc. (cu) o invita╚Ťie, o cerere etc.; a face apel la... ÔÖŽ Tranz. A scrie adresa pe o scrisoare, pe un pachet etc. ÔÇô Fr. adresser.
ADR├ëS─é, adrese, s. f. 1. Indica╚Ťie (pe scrisori, pe colete etc.) cuprinz├ónd numele ╚Öi domiciliul exact al destinatarului. ÔŚŐ Expr. (A spune, a vorbi etc. ceva) la adresa cuiva = (a spune, a vorbi etc. ceva) cu privire la cineva. A gre╚Öi adresa = a) a nimeri ├«n alt loc sau la alt─â persoan─â dec├ót cea indicat─â; b) (fam.) a avea o p─ârere gre╚Öit─â despre cineva sau ceva. 2. Comunicare oficial─â f─âcut─â ├«n scris de o organiza╚Ťie, o institu╚Ťie etc. ÔÇô Fr. adresse.
adresá (a ~) (a-dre-) vb., ind. prez. 3 adreseáză
adr├ęs─â (a-dre-) s. f., g.-d. art. adr├ęsei; pl. adr├ęse
adres├í vb. (sil. -dre-), ind. prez. 1 sg. adres├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. adrese├íz─â
adr├ęs─â s. f. (sil. -dre-), g.-d. art. adr├ęsei; pl. adr├ęse
ADRESÁ vb. 1. v. înainta. 2. v. expedia.
ADRÉSĂ s. (înv.) mehtup. (~ exactă a cuiva.)
ADRESÁ vb. I. 1. tr. A trimite direct (cuiva) o scrisoare, o cerere, o plângere. 2. tr. A scrie titlul sau adresa (pe o cerere sau pe o scrisoare). 3. refl. A-și îndrepta cuvântul către cineva, a vorbi cuiva; a face apel la... [P.i. -sez. / < fr. adresser].
ADR├ëS─é s.f. 1. Indica╚Ťie a numelui ╚Öi a domiciliului unei persoane. ÔÖŽ Indica╚Ťie, men╚Ťiune pe scrisori, colete etc., care con╚Ťine numele ╚Öi domiciliul destinatarului. ÔŚŐ Adres─â bibliografic─â = totalitatea datelor de apari╚Ťie a unei c─âr╚Ťi; la adresa cuiva = cu privire la cineva. 2. Comunicare oficial─â ├«n scris f─âcut─â de o institu╚Ťie, o organiza╚Ťie etc. 3. ├Ändem├ónare, pricepere. 4. (Cib.) Expresie (numeric─â) indic├ónd o surs─â sau o destina╚Ťie a informa╚Ťiei ce urmeaz─â s─â fie ├«nregistrat─â de o ma╚Öin─â cibernetic─â. [< fr. adresse].
ADRESÁ vb. I. tr. 1. a trimite direct o scrisoare, o cerere. 2. a scrie adresa (pe o cerere, pe o scrisoare). II. refl. a-și îndrepta cuvântul către cineva; a face apel la. (< fr. adresser)
ADR├ëS─é s. f. 1. indica╚Ťie pe scrisori, colete etc. care con╚Ťine numele ╚Öi domiciliul destinatarului. ÔÖŽ la ~ a cuiva = cu privire la cineva. 2. comunicare oficial─â f─âcut─â ├«n scris de o institu╚Ťie. 3. dexteritate, ├«ndem├ónare. 4. (inform.) Simbol, cuv├ónt, cod care indic─â locul din memoria unei ma╚Öini electronice unde se ├«nregistreaz─â o informa╚Ťie. (< fr. adresse).
adr├ęs─â (adr├ęse), s. f. ÔÇô Indica╚Ťie cuprinz├ónd numele ╚Öi domiciliul cuiva. < Fr. adresse. ÔÇô Der. adresa, vb., din fr. adresser; adresant, s. m. (destinatar), cf. germ. Adressant.
A ADRES├ü ~├ęz tranz. 1) (scrisori, plicuri, pachete etc.) A prevedea cu adres─â. 2) (cereri, solicit─âri etc.) A trimite direct; a orienta c─âtre cineva. /<fr. adresser
A SE ADRES├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A se ├«ndrepta cu vorba c─âtre cineva (pentru a ├«ntreba, a cere o explica╚Ťie etc.). 2) A ├«nainta o adres─â (o cerere, o scrisoare oficial─â etc.). /<fr. adresser
ADR├ëS─é ~e f. 1) Date privind locul (strada, num─ârul casei, apartamentului) unde este domiciliat cineva. A schimba ~a. Birou de ~e institu╚Ťie care comunic─â la cerere adresa persoanelor dintr-o localitate. 2) Indica╚Ťie pe scrisori, colete etc. cuprinz├ónd numele ╚Öi domiciliul destinatarului. 3) Scrisoare oficial─â. ~ de salut urare omagial─â din partea unei organiza╚Ťii, unui colectiv etc. [G.-D. adresei] /<fr. adresse
adresà v. 1. a trimite direct: a adresa o scrisoare; 2. a îndrepta vorba către cineva, a-i vorbi; 3. a recurge la, a se îndrepta către cineva.
adres─â f. 1. ar─âtare de numele ╚Öi locuin╚Ťa cuiva; 2. scrisoare oficial─â.
*adr├ęs─â f., pl. e (fr. adresse). Ar─âtarea numelu─ş ╚Öi locuin╚Ťe─ş cu─şva ca s─â i se trimeat─â ceva: a scrie pe plic adresa cu─şva, ─ş-am dat adresa, ─ş-am scris pe (or─ş supt) adresa ta, scrisoarea sÔÇÖa dus la o adres─â gre╚Öit─â. Scrisoare de la o autoritate sa┼ş de la o societate, scrisoare oficial─â: ministeru ─ş-a trimes o adres─â de mul╚Ť─âmire. La adresa cu─şva, ├«ndreptat c─âtre cineva: acolo sÔÇÖa┼ş auzit multe laude la adresa lu─ş, era o r─âut─âcioas─â aluziune la adresa lu─ş.
*adres├ęz v. tr. (fr. adresser, d. dresser, a ├«ndrepta, a dresa. V. dresez, drept). ├Ändrept o scrisoare (un pachet) la adresa cu─şva: ─ş-am adresat o scrisoare. V. refl. M─â ├«ndrept spre cineva, ├«i vorbesc. Apelez: nu ma─ş am cu─ş (sa┼ş la cine) s─â m─â adresez.
ADRESA vb. 1. a expedia, a înainta, a trimite. (~ o cerere.) 2. a expedia, a scrie, a trimite, (reg.) a mîna. (Cui i-ai ~ scrisoarea?)
ADRESĂ s. (înv.) mehtup. (~ exactă a cuiva.)
adr├ęs─â-c├ęrere s. f. Act oficial prin care o ├«ntreprindere face alteia o cerere ÔŚŐ ÔÇ×Abonamentele de transport cu autobuzele I.T.A. Craiova [...] se elibereaz─â pe baza unei adrese-cerere din partea ├«ntreprinderii unde lucreaz─â cel care solicit─â abonamentul ╚Öi a unui tabel.ÔÇŁ Sc. 6 VII 74 p. 2 (din adres─â + cerere)
adr├ęs─â-deleg├í╚Ťie s. f. Act oficial prin care cineva este desemnat ca delegat ÔŚŐ ÔÇ×├Än cabin─â, mai mul╚Ťi salaria╚Ťi ai unit─â╚Ťii: ce-i drept, cu forme ├«n regul─â, cu tabel ╚Öi adres─â-delega╚Ťie aprobat─â.ÔÇŁ R.l. 1 VIII 73 p. 1 (din adres─â + delega╚Ťie)

Adresa dex online | sinonim

Adresa definitie

Intrare: adres─â
adres─â substantiv feminin
  • silabisire: -dre-
Intrare: adresa
adresa verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -dre-