Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru adoptiv

adoptív, -ă a [At: BĂLCESCU, M.V. 7 / Pl: ~i, ~e / E: lat adoptivus, fr adoptif] 1 (D. copil) Primit în familie cu drepturi și obligații de copil propriu. 2 (D. părinți) Care a adoptat un copil. 3 (Mpl; îs) Părinți ~ i Părinți care înfiază un copil.
ADOPTÍV, -Ă, adoptivi, -e, adj. (Despre copii) Primit în familie cu drepturi și obligații de copil propriu; (despre părinți) care a adoptat un copil. – Din fr. adoptif, lat. adoptivus.
ADOPTÍV, -Ă, adoptivi, -e, adj. (Despre copii) Primit în familie cu drepturi și obligații de copil propriu; (despre părinții) care au adoptat un copil. – Din fr. adoptif, lat. adoptivus.
ADOPTÍV, -Ă, adoptivi, -e, adj. (Despre copii) Primit în familie cu drepturi și obligații de copil propriu. V. înfiat. ♦ (Despre părinți) Care a adoptat un copil străin. Tată adoptiv. ◊ Fig. Patrie adoptivă.
ADOPTÍV, -Ă, adoptivi, -e, adj. (Despre copii) Primit în familie cu drepturi și obligații de copil propriu; (despre părinți) care a adoptat un copil străin. – Fr. adoptif (lat. lit. adoptivus).
adoptív adj. m., pl. adoptívi; f. adoptívă, pl. adoptíve
adoptív adj. m. (sil. mf. ad-), pl. adoptívi; f. sg. adoptívă, pl. adoptíve
ADOPTÍV adj. 1. înfiat. 2. v. vitreg. 3. spiritual, sufletesc. (Ei sunt părinții mei ~.)
ADOPTÍV, -Ă adj. (Despre copii) Înfiat. ♦ (Despre părinți; despre patrie) Dobândit prin adopție. [Cf. lat. adoptivus, fr. adoptif].
ADOPTÍV, -Ă adj. (despre copii) primit în familie cu drepturi și obligații de copil propriu; înfiat. ◊ (despre părinți) dobândit prin adopție. (< fr. adoptif, lat. adoptivus)
ADOPTÍV ~ă (~i, ~e) 1) Care a fost înfiat. Copil ~. 2) Care a înfiat un copil. Părinți ~i. /<fr. adoptif, lat. adoptivus
adoptiv a. 1. care a adoptat: părinte adoptiv; 2. care a fost adoptat: fiu adoptiv.
*adoptív, -ă adj. (lat. adoptivus). Relativ la adopțiune: fiŭ, tată adoptiv.
ADOPTIV adj. 1. (JUR.) înfiat. (Copil ~.) 2. vitreg. (Tată ~.) 3. spiritual, sufletesc. (Ei sînt părinții mei ~.)

adoptiv definitie

adoptiv dex

Intrare: adoptiv
adoptiv adjectiv
  • silabisire: ad-