Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru adjectival

adjectivál, ~ă a [At: DA / Pl: ~i, ~e / E: adjectiv + -al] (Grm) 1 Care are funcție de adjectiv (1). 2 Care se exprimă prin adjectiv (1). 3 (Îs) Articol ~ Articol hotărât, cu fonne speciale, care însoțește un adjectiv determinant al unui substantiv articulat sau al unui nume propriu.
ADJECTIVÁL, -Ă, adjectivali, -e, adj. Care este exprimat printr-un adjectiv. Atribut adjectival. ◊ Articol adjectival = articol hotărât, cu forme speciale, care însoțește un adjectiv determinant al unui substantiv articulat sau al unui nume propriu. ♦ Care are funcția de adjectiv. Locuțiune adjectivală. – Din fr. adjectival.
ADJECTIVÁL, -Ă, adjectivali, -e, adj. Care este exprimat printr-un adjectiv. Atribut adjectival. ◊ Articol adjectival = articol hotărât, cu forme speciale, care însoțește un adjectiv determinant al unui substantiv articulat sau al unui nume propriu. ♦ Care îndeplinește funcția de adjectiv. Locuțiune adjectivală. – Din fr. adjectival.
ADJECTIVÁL, -Ă, adjectivali, -e, adj. Care este exprimat printr-un adjectiv. Atribut adjectival. ◊ Articol adjectival = articol care însoțește un adjectiv legat de un substantiv articulat sau de un nume de persoană. Cuvintele «cel» și «cea» din exemplele «Ștefan Cel Mare» și «cartea cea frumoasă» sînt articole adjectivale. ♦ Care îndeplinește funcția de adjectiv. Expresie adjectivală. ◊ (Adverbial) Substantivul poate fi întrebuințat uneori adjectival.
ADJECTIVÁL, -Ă, adjectivali, -e, adj. Care este exprimat printr-un adjectiv. Atribut adjectival. ◊ Articol adjectival = articol care însoțește un adjectiv legat de un substantiv articulat sau de un nume de persoană. ♦ Care îndeplinește funcția de adjectiv. Locuțiune adjectivală. – Fr. adjectival.
adjectivál adj. m., pl. adjectiváli; f. adjectiválă, pl. adjectivále
adjectivál adj. m., pl. adjectiváli; f. sg. adjectiválă, pl. adjectivále
ADJECTIVÁL, -Ă adj. Exprimat printr-un adjectiv. ◊ Articol adjectival = articol pus pe lângă un adjectiv legat de un substantiv articulat sau de un nume propriu. ♦ Care îndeplinește funcția de adjectiv. [< fr. adjectival].
ADJECTIVÁL, -Ă adj. exprimat printr-un adjectiv. ♦ articol ~ = articol care se așază între un substantiv articulat precedat de prepoziție. ◊ (despre construcții gramaticale) cu valoare de adjectiv. (< fr. adjectival)
ADJECTIVÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care este exprimat printr-un adjectiv. 2): Articol ~ articol care însoțește un adjectiv (de exemplu cel, cea etc.). 3) Care are funcție de adjectiv. Locuțiune ~ă. /<fr. adjectival
adjectival a. ce privește adjectivul.
*adjectivál, -ă adj. (d. adjectiv). De adjectiv: formă, locuțiune adjectivală. Adv. Ca adjectiv.

Adjectival dex online | sinonim

Adjectival definitie

Intrare: adjectival
adjectival adjectiv