Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru acumula

acumul├í vtr [At: PONI, F. 305 / Pzi: ~l├ęz / E: fr accumuler, lat accumulare] (C.i. obiecte, elemente etc.; pex idei, no╚Ťiuni etc.) A aduce (succesiv) ╚Öi a opri ├«ntr-un singur loc (ob╚Ťin├ónd mari aglomer─âri cantitative) Si: a aduna, a concentra, a str├ónge.
ACUMUL├ü, acumulez, vb. I. Tranz. A aduna, a str├ónge, a concentra, a ├«nmagazina. ÔÇô Din fr. accumuler, lat. accumulare.
ACUMUL├ü, acumulez, vb. I. Tranz. A aduna, a str├ónge, a concentra, a ├«nmagazina. ÔÇô Din fr. accumuler, lat. accumulare.
ACUMUL├ü, acumulez, vb. I. Tranz. A aduna, a str├«nge, a ├«ngr─âm─âdi, a concentra, a ├«nmagazina. Capitalul este plusvaloare acumulat─â. ÔŚŐ Investi╚Ťiile necesare industriei noastre trebuie ╚Öi pot fi f─âcute din rezervele pe care le va acumula statul. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 149. ÔŚŐ Fig. Pentru a conduce in mod just, este necesar ca experien╚Ťa conduc─âtorilor s─â fie completat─â cu experien╚Ťa practic─â a maselor, care, ├«n opera de construire a socialismului, acumuleaz─â o uria╚Ö─â experien╚Ť─â practic─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2705. ÔŚŐ Refl. pas. Energia se poate acumula sub form─â electric─â ├«n acumulatoare electrice.
ACUMUL├ü, acumulez, vb. I. Tranz. A aduna, a str├ónge, a concentra, a ├«nmagazina. ÔÇô Fr. accumuler (lat. lit. accumulare).
acumulá (a ~) vb., ind. prez. 3 acumuleáză
acumul├í vb., ind. prez. 1 sg. acumul├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. acumule├íz─â
ACUMULÁ vb. 1. a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) înmagazina, a (se) strânge. (A ~ o mare cantitate de energie.) 2. v. tezauriza. 3. v. economisi.
ACUMULÁ vb. I. tr. A îngrămădi, a strânge, a înmagazina. [< fr. accumuler, cf. it. accumulare, lat. accumulare].
ACUMULÁ vb. tr., refl. a (se) strânge, a (se) înmagazina, a (se) concentra. (< fr. accumuler, lat. accumulare)
A ACUMUL├ü ~├ęz tranz. A aduna treptat, sporind mereu cantitatea; a ├«nmagazina. ~ bog─â╚Ťie. ~ cuno╚Ötin╚Ťe. /<fr. accumuler, lat. accumulare
acumulà v. a grămădi.
*acumul├ęz v. tr. (lat. acc├║mulo, -├íre, d. c├║mulus, gr─âmad─â). Gr─âm─âdesc, adun: a acumula comor─ş.
ACUMULA vb. 1. a (se) aduna, a(se) concentra, a (se) înmagazina, a (se) strînge. (A ~ o mare cantitate de energie.) 2. a aduna, a strînge, a tezauriza. (~ monedă, valută.) 3. a aduna, a agonisi, a economisi, a face, a strînge, (pop.) a chivernisi, (reg.) a priștipi, a răgădui, a sclipui, (Transilv.) a mirui, (Olt. și Munt.) a scofeli, (Ban.) a stăci, (Transilv. și Maram.) a șporoli, (prin Maram.) a zorobi, (fig.) a prăsi. (A ~ o adevărată avere.)

Acumula dex online | sinonim

Acumula definitie

Intrare: acumula
acumula verb grupa I conjugarea a II-a