Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

26 defini╚Ťii pentru activ

act├şv, ~─â [At: MAIORESCU, CR. III, 171 / Pl: ~i, ~e / E: fr actif, lat activus, rs ađ║ĐéđŞđ▓] 1 a Care particip─â efectiv la o ac╚Ťiune Si: harnic, s├órguincios, (pop) s├órguitor, vrednic. 2 a (Mil) Care este ├«n serviciu efectiv. 3 a (Med; ├«s) Medicament ~ Medicament cu ac╚Ťiune intens─â. 4 a (Grm; ├«s) Verb ~ Verb tranzitiv. 5 a (Fin; ├«s) Datorii ~e Sume pentru care e╚Öti creditor. 6 sn Totalitatea bunurilor unei persoane fizice sau juridice. 7 sn Parte a bilan╚Ťului care cuprinde mijoacele economice concrete apar╚Ťin├ónd unei ├«ntreprinderi, institu╚Ťii sau organiza╚Ťii economice. 8 sn (Ie) A-i pune cuiva ceva la ~ A pune o ac╚Ťiune (grav─â) pe seama cuiva.
ACT├ŹV, -─é, activi, -e, adj., s. n. I. Adj. 1. Care particip─â (├«n mod efectiv) la o ac╚Ťiune; harnic, vrednic. ÔŚŐ Metod─â activ─â = metod─â de predare care stimuleaz─â activitatea personal─â a elevilor. Popula╚Ťie activ─â = totalitatea persoanelor angajate ├«ntr-o activitate profesional─â. ÔÖŽ (Mil.) Care este ├«n serviciu efectiv. 2. (Despre corpuri sau substan╚Ťe) Care realizeaz─â (intens) un anumit fenomen, un anumit efect etc. ÔŚŐ (Chim.) Corp activ = corp care intr─â u╚Öor ├«n reac╚Ťie. 3. (Despre diateza verbal─â) Care exprim─â faptul c─â subiectul s─âv├ór╚Öe╚Öte ac╚Ťiunea. ÔÖŽ (Despre vocabular) Care este folosit ├«n mod frecvent ├«n vorbire. 4. (Despre opera╚Ťii economice, balan╚Ťe, bugete etc.) Care are venituri sau resurse mai mari dec├ót cheltuielile; (despre conturi) care se deschide pentru ╚Ťinerea eviden╚Ťei unui element concret dintr-un patrimoniu ╚Öi care face parte din activul bilan╚Ťului. II. S. n. 1. Totalitatea bunurilor apar╚Ťin├ónd unei persoane fizice sau juridice. 2. (Cont.) Resurs─â controlat─â de c─âtre ├«ntreprindere, ca rezultat al unor evenimente trecute ╚Öi de la care se a╚Öteapt─â s─â genereze beneficii economice viitoare pentru ├«ntreprindere. 3. (├Än expr.) A avea ceva la activul s─âu = a fi autorul unei ac╚Ťiuni (grave). A pune ceva la activul cuiva = a pune o ac╚Ťiune (grav─â) pe seama cuiva. 4. (Ie╚Öit din uz) Totalitatea persoanelor grupate care activa intens ├«n domeniul vie╚Ťii politice ╚Öi ob╚Öte╚Öti. ÔÇô Din fr. actif, lat. activus, (II ╚Öi) rus. aktiv.
ACT├ŹV, -─é, activi, -e, adj., s. n. I. Adj. 1. Care particip─â (├«n mod efectiv) la o ac╚Ťiune; harnic, vrednic. ÔŚŐ Membru activ = membru al unei organiza╚Ťii, societ─âti, institu╚Ťii etc. av├ónd anumite obliga╚Ťii ╚Öi bucur├óndu-se de drepturi depline ├«n cadrul acelei organiza╚Ťii. Metod─â activ─â = metod─â de predare care stimuleaz─â activitatea personal─â a elevilor. ÔÖŽ (Mil.) Care este ├«n serviciu efectiv, sub steag. Ap─ârare activ─â = ap─ârare care folose╚Öte contraatacuri, pentru a sl─âbi ╚Öi a nimici for╚Ťele inamice. 2. (Despre corpuri sau substan╚Ťe) Care realizeaz─â (intens) un anumit fenomen, un anumit efect etc. ÔŚŐ (Chim.) Corp activ = corp care intr─â u╚Öor ├«n reac╚Ťie. 3. (Despre diateza verbal─â) Care exprim─â faptul c─â subiectul s─âv├ór╚Öe╚Öte ac╚Ťiunea. ÔÖŽ (Despre vocabular) Care este folosit ├«n mod frecvent ├«n vorbire. 4. (Despre opera╚Ťii, conturi, bilan╚Ťuri) Care se soldeaz─â cu un profit, cu un beneficiu. II. S. n. 1. Totalitatea bunurilor apar╚Ťin├ónd unei persoane fizice ╚Öi juridice. 2. Totalitatea mijloacelor economice concrete care apar╚Ťin unei ├«ntreprinderi, institu╚Ťii sau organiza╚Ťii economice; parte a bilan╚Ťului unde se ├«nscriu aceste mijloace. 3. (├Än expr.) A avea ceva la activul s─âu = a fi autorul unei ac╚Ťiuni grave. A pune ceva la activul cuiva = a pune o ac╚Ťiune (grav─â) pe seama cuiva. 4. Colectiv de persoane care activeaz─â intens ├«n domeniul vie╚Ťii politice ╚Öi ob╚Öte╚Öti sub conducerea organiza╚Ťiilor partidului clasei muncitoare sau a organiza╚Ťiilor de mas─â. ÔÇô Din fr. actif, lat. activus; (II ╚Öi) rus. aktiv.
ACT├ŹV2, -─é, activi, -e, adj. (├Än opozi╚Ťie cu pasiv) Care particip─â ├«n mod intens la o ac╚Ťiune, care ia parte efectiv─â la o lucrare; (numai despre oameni) care lucreaz─â cu s├«rg, harnic. Muncitori activi. ÔŚŐ Lupta consecvent─â pentru pace dus─â de Uniunea Sovietic─â se bucur─â de sprijinul activ al maselor de milioane de oameni iubitori de pace din toate ╚Ť─ârile lumii. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2688. B─âlcescu a fost un lupt─âtor activ pentru drepturile poporului. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 350, 5/4. ÔŚŐ Expr. A lua parte activ─â la o ac╚Ťiune = a lucra efectiv, d├«ndu-╚Öi tot concursul. ÔŚŐ (Adverbial) Conferin╚Ťele au fost urmate de discu╚Ťii, la care membrii de partid au participat activ. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2553. ÔŚŐ Membru activ (spre deosebire de onorific ╚Öi corespondent) = membru al unei organiza╚Ťii, al unei societ─â╚Ťi sau al unei institu╚Ťii, av├«nd anumite obliga╚Ťii ╚Öi bucur├«ndu-se de drepturi depline ├«n cadrul acelei organiza╚Ťii. Membru titular activ al Academiei R.P.R. (Chim.) Corp activ = corp care intr─â u╚Öor ├«n reac╚Ťie. Vocabular activ = cuvinte pe deplin ├«n╚Ťelese de vorbitor ╚Öi folosite des de el. Verb activ = verb a c─ârui ac╚Ťiune este s─âv├«r╚Öit─â de subiectul gramatical. Diatez─â activ─â (uneori substantivat, n.) v. diatez─â. Metod─â activ─â = metod─â de predare care stimuleaz─â activitatea personal─â a elevilor. Militar activ = militar de profesie. Ap─ârare activ─â = ap─ârare dinamic─â, care folose╚Öte contraatacuri ╚Öi contralovituri, pentru a sl─âbi ╚Öi nimici c├«t mai multe for╚Ťe inamice. ÔŚŐ (Ec., Fin.; despre opera╚Ťii, conturi, bilan╚Ť) Care se soldeaz─â cu un profit.
ACT├ŹV1 s. n. 1. Colectiv ├«ntr-o organiza╚Ťie politic─â sau ├«ntr-o institu╚Ťie de stat, format din elementele cele mai devotate ╚Öi cele mai ridicate din punct de vedere politic, c─ârora li se ├«ncredin╚Ťeaz─â o munc─â de r─âspundere. Verificarea a dus la o ├«mbun─ât─â╚Ťire a muncii organelor de partid ╚Öi organiza╚Ťiilor de partid ╚Öi la ├«nt─ârirea spiritului critic ╚Öi autocritic. Ea a constituit un puternic stimulent pentru activul de partid ╚Öi pentru masa membrilor de partid de a studia marxism-leninismul, de a-╚Öi ├«nsu╚Öi c├«t mai ad├«nc linia partidului nostru ╚Öi experien╚Ťa P.C. (b) al U.R.S.S. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 465. A lucra cu activul, a-l educa ├«n spirit comunist ├«nseamn─â a avea cea mai mare grij─â pentru cre╚Öterea politico-ideologic─â, pentru ├«narmarea iui cu ├«nv─â╚Ť─âtura lui Marx-Engels-Lenin-Stalin. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2627. Activul de partid este partea cea mai matur─â ╚Öi mai c─âlit─â din punct de vedere politic a organiza╚Ťiilor de partid ╚Öi joac─â un rol de frunte ├«n via╚Ťa ╚Öi activitatea lor. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2627. ÔŚŐ Totalitatea persoanelor care, de╚Öi nu fac parte din partidul clasei muncitoare, se identific─â ideologic cu acesta ╚Öi ├«i sprijin─â munca, form├«nd elementul de leg─âtur─â ├«ntre el ╚Öi mase. Activul f─âr─â partid constituie, prin urmare, mediul din a c─ârui sev─â tr─âie╚Öte ╚Öi se dezvolt─â partidul. STALIN, O. VII 250. 2.(Fin.; ├«n opozi╚Ťie cu pasiv) Totalitatea bunurilor mobile ╚Öi imobile care apar╚Ťin unei ├«ntreprinderi sau unei institu╚Ťii; parte a bilan╚Ťului unde se ├«nscriu aceste bunuri. ÔŚŐ Expr. A avea ceva la activul s─âu = a fi autorul unei (sau unor) ac╚Ťiuni importante sau grave. A pune ceva la activul cuiva = a pune o ac╚Ťiune pe seama cuiva, a pune cuiva ceva la socoteal─â.
ACT├ŹV2, -─é, activi, -e, adj. Care particip─â (├«n mod efectiv) la o ac╚Ťiune; harnic, vrednic. ÔŚŐ Membru activ = membru al unei organiza╚Ťii, societ─â╚Ťi, institu╚Ťii, av├ónd anumite obliga╚Ťii ╚Öi bucur├óndu-se de drepturi depline ├«n cadrul acelei organiza╚Ťii. (Chim.) Corp activ = corp care intr─â u╚Öor ├«n reac╚Ťie. Verb activ = verb a c─ârui ac╚Ťiune este s─âv├ór╚Öit─â de subiectul gramatical. Metod─â activ─â = metod─â de predare care stimuleaz─â activitatea personal─â a elevilor. Militar activ = militar de profesie. Ap─ârare activ─â = ap─ârare care folose╚Öte contraatacuri, pentru a sl─âbi ╚Öi nimici for╚Ťele inamice. ÔÖŽ (Despre opera╚Ťii, conturi, bilan╚Ťuri) Care se soldeaz─â cu un profit, cu un beneficiu. ÔÇô Fr. actif (lat. lit. activus).
ACT├ŹV1 s. n. 1. (├Än or├ónduirea socialist─â) Colectiv ├«ntr-o organiza╚Ťie politic─â sau ├«ntr-o institu╚Ťie de stat, format din elementele cele mai devotate ╚Öi mai ridicate din punct de vedere politic, c─ârora li se ├«ncredin╚Ťeaz─â munci de r─âspundere. ÔÖŽ Totalitatea persoanelor care, de╚Öi nu fac parte din partidul clasei muncitoare, se identific─â ideologic cu acesta ╚Öi ├«i sprijin─â munca, form├ónd elementul de leg─âtur─â ├«ntre el ╚Öi mase. 2. Totalitatea bunurilor mobile ╚Öi imobile care apar╚Ťin unei ├«ntreprindere sau unei institu╚Ťii; parte a bilan╚Ťului unde se ├«nscriu aceste bunuri. ÔŚŐ Expr. A avea ceva la activul s─âu = a fi autorul unei ac╚Ťiuni grave. A pune ceva la activul cuiva = a pune o ac╚Ťiune grav─â pe seama cuiva. ÔÇô (1) Rus. aktiv, (2) fr. actif (lat. lit. activus).
act├şv3 (bunuri) s. n., pl. act├şve
act├şv1 adj. m., pl. act├şvi; f. act├şv─â, pl. act├şve
act├şv2 (grup de activi╚Öti) s. n., pl. act├şvuri
act├şv adj. m., pl. act├şvi; f. sg. act├şv─â, pl. act├şve
act├şv s. n., pl. act├şve
ACT├ŹV adj. 1. v. harnic. 2. v. dinamic. 3. v. sus╚Ťinut. 4. (GRAM.) (├«nv.) silitor. (Forma ~ a verbului.)
Activ Ôëá inactiv, pasiv
ACT├ŹV, -─é adj. (op. pasiv) 1. Care particip─â intens la o ac╚Ťiune; harnic, energic. ÔŚŐ Membru activ = membru al unei organiza╚Ťii sau institu╚Ťii, av├ónd anumite obliga╚Ťii ╚Öi bucur├óndu-se de drepturi depline ├«n cadrul acelui colectiv. ÔÖŽ (Mil.) ├Än serviciul efectiv, sub steag; ├«n activitate. ÔÖŽ (Chim.; despre corpuri) Care intr─â u╚Öor ├«n reac╚Ťie. ÔŚŐ Vocabular activ = vocabular folosit ├«n mod curent; verb activ = verb a c─ârui ac╚Ťiune este s─âv├ór╚Öit─â de subiectul gramatical. 2. (Fin.; despre opera╚Ťii, conturi, bilan╚Ťuri) Care se soldeaz─â cu un profit. // s.n. 1. Grup, colectiv al unei organiza╚Ťii politice, al unei institu╚Ťii etc. care cuprinde elementele cele mai devotate ╚Öi mai bine preg─âtite, cu sarcini de r─âspundere. 2. Totalitatea bunurilor mobile ╚Öi imobile care apar╚Ťin unei ├«ntreprinderi sau institu╚Ťii; parte a bilan╚Ťului unde se ├«nscriu aceste bunuri. [< lat. activus < ago ÔÇô a face, cf. fr. actif. // (1) < rus. (partiin├ói) aktiv].
ACTIV, -─é I. adj. 1. care particip─â efectiv la o ac╚Ťiune; harnic, dinamic. ÔÖŽ membru ~ = membru al unei organiza╚Ťii, institu╚Ťii, av├ónd obliga╚Ťii ╚Öi bucur├óndu-se de drepturi depline. ÔŚŐ (mil.) ├«n activitate. 2. (despre corpuri, substan╚Ťe) care intr─â u╚Öor ├«n reac╚Ťie. 3. (despre diateza verbal─â) care arat─â c─â subiectul s─âv├ór╚Öe╚Öte ac╚Ťiunea. ÔÖŽ vocabular ~ = vocabular folosit ├«n mod curent. 4. (despre opera╚Ťii, conturi, bilan╚Ťuri) care se soldeaz─â cu un profit. II. s. n. 1. totalitatea mijloacelor economice ale unei ├«ntreprinderi, institu╚Ťii etc.; parte a bilan╚Ťului ├«n care sunt ├«nscrise aceste mijloace. 2. colectiv de membri pe l├óng─â un organ de partid, pe care se sprijin─â ├«n ├«ntreaga sa activitate. III. adv. ├«n mod activ. (< fr. actif, lat. activus, < II, 2/ rus. aktiv)
ACT├ŹV1 ~─â (~i, ~e) 1) ╚Öi adverbial Care particip─â intens la o ac╚Ťiune; energic; harnic. ÔŚŐ Militar ~ militar care este cu serviciul efectuat. Membru ~ membru al unei organiza╚Ťii sau institu╚Ťii cu drepturi ╚Öi ├«ndatoriri permanente. Vocabular ~ vocabular uzual. 2) chim. (despre substan╚Ťe) Care intr─â u╚Öor ├«n reac╚Ťie. 3) fin. Care se soldeaz─â cu profit. Cont ~. 4) gram. Care arat─â c─â ac╚Ťiunea este s─âv├ór╚Öit─â de subiect. Diatez─â ~─â. /<fr. actif, lat. activus
ACT├ŹV2 ~e n. 1) Totalitate a bunurilor care apar╚Ťin unei ├«ntreprinderi sau institu╚Ťii; parte. 2) Parte a bilan╚Ťului unde se ├«nscriu aceste bunuri. ÔŚŐ A avea ceva la ~ul s─âu a fi autorul unei ac╚Ťiuni. /<fr. actif, lat. activus
activ a. 1. s├órguitor, harnic: om activ; 2. care are efect: remediu activ; serviciu activ, pozi╚Ťiunea militarului sub drapel; 3. Gram. care exprim─â o ac╚Ťiune: verb activ. ÔĽĹ n. averea unui comerciant ├«n opozi╚Ťiune cu pasivul s─âu.
*act├şv, -─â adj. activus, d. agere, actum, a lucra). Vi┼ş, laborios, harnic: om activ. Care lucreaz─â: principi┼ş activ. Energic: remedi┼ş activ. Datori─ş active, sume datorite ╚Ťie de al╚Ťi─ş. Gram. Verb activ, verb transitiv, care are un complement direct. Form─â activ─â, care arat─â ac╚Ťiunea. S. n., pl. e Com. Ce─şa ce posez─ş, ├«n opoz. cu pasiv, ce─şa ce datore╚Öti. Adv. ├Än mod activ.
ACTIV adj. 1. harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sîrguincios, sîrguitor, vrednic, zelos, (livr.) laborios, (rar) lucrător, spornic, strădalnic, străduitor, (reg.) abătător, (prin vestul Transilv.) baur, (Transilv. și Ban.) porav, (Mold. și Bucov.) robaci, (prin Olt. și Ban.) sîrnic, (înv.) diligent, nepregetat. nepregetător, nevoitor, rîvnaci, rîvnitor, (înv. fig.) neadormit. (Un om ~.) 2. dinamic. (Un temperament ~.) 3. (GRAM.) (înv.) silitor. (Formă ~ a verbului.)
ES IST NICHTS SCHRECKLICHER, ALS EINE T├äTIGE UNWISSENHEIT (germ.) nimic nu este mai ├«nsp─âim├ónt─âtor ca ignoran╚Ťa activ─â ÔÇô Goethe, ÔÇ×Maximen und ReflexionenÔÇŁ.
ACT├ŹV, ─é adj. (< lat. activus < ago - a face, cf. fr. actif): ├«n sintagmele diatez─â activ─â, verb activ ╚Öi vocabular activ (v.).
a avea academie / acioală / activ / capital / catastif / cearșaf / jurnal / listă / patalama / salbă expr. a avea multe condamnări penale, a avea un cazier bogat
activ, active s. n. (intl.) cazier bogat
HOMOSEXUAL ACTIV distribuitor, sondor, șmecher.

Activ dex online | sinonim

Activ definitie

Intrare: activ (pl. -uri)
activ pl. -uri substantiv neutru
Intrare: activ (adj.)
activ adj. substantiv neutru adjectiv