Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru actinie

actínie sf [At: CADE / Pl: ~nii / E: fr actinie] (Zlg) Animal marin nevertebrat, din încrengătura celenteratelor, cu orificiul bucal înconjurat de tentacule retractile, care trăiește fixat pe stânci Si: dedițel-de-mare, trandafir-de-mare.
ACTÍNIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, fixat pe stânci, variat colorat, cu aspect de floare și cu orificiul bucal înconjurat de tentacule; anemonă-de-mare, dedițel-de-mare (Actinia). – Din fr. actinie.
ACTÍNIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, fixat pe stânci, variat colorat, cu aspect de floare și cu orificiul bucal înconjurat de tentacule; anemonă-de-mare, dedițel-de-mare (Actinia) – Din fr. actinie.
ACTÍNIE, actinii, s. f. Animal inferior de mare, din încrengătura celenteratelor, care trăiește lipit de stînci și care are în jurul gurii numeroase tentacule, cu aspect de raze frumos colorate; anemonă-de-mare, trandafir-de-mare.
ACTÍNIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, cu orificiul bucal înconjurat de tentacule (Actinia) – Fr. actinie.
actínie (-ni-e) s. f., art. actínia (-ni-a), g.-d. art. actíniei; pl. actínii, art. actíniile (-ni-i-)
actínie s. f. (sil. -ni-e), art. actínia (sil. -ni-a), g.-d. art. actíniei; pl. actínii, art. actíniile (sil. -ni-i-)
ACTÍNIE s. (ZOOL.; Actinia) anemonă-de-mare, dedițel-de-mare, (reg.) trandafir-de-mare.
DEDIȚÉL s. 1. (BOT.; Pulsatilla; mai ales la pl.) v. sisinei. 2. dediței-galbeni v. păștiță. 3. (ZOOL.) dedițel-de-mare (Actinia) v. actinie, anemonă-de-mare, (reg.) trandafir-de-mare.
ACTÍNIE s.f. (Zool.) Animal inferior de mare din încrengătura celenteratelor, cu gura înconjurată de tentacule frumos colorate, care trăiește lipit de stânci. [Pron. -ni-e, gen. -iei. / < fr. actinie, cf. gr. aktis – rază].
ACTÍNIE s. f. animal marin inferior, din încrengătura celenteratelor, cu gura înconjurată de tentacule frumos colorate, fixat pe stânci; anemonă-de-mare. (< fr. actinie)
ACTÍNIE ~i f. Animal marin cu corpul de formă cilindrică, având gura înconjurată de tentacule frumos colorate, care trăiește fixat pe stânci. [G.-D. actiniei] /<fr. actinie, lat. actinia
ACTINIE s. (ZOOL.; Actinia) anemonă-de-mare, dedițel-de-mare, (reg.) trandafir-de-mare.

Actinie dex online | sinonim

Actinie definitie

Intrare: actinie
actinie substantiv feminin
  • silabisire: -ni-e