Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru acosta

acost├í [At: DA / Pzi: ~t├ęz / E: fr accoster] 1 vi (D. nave) A se apropia de chei, de ╚Ť─ârm, de o geamandur─â etc. ├«n vederea debarc─ârii. 2 vt (Fig; c.i. persoane) A opri pe drum ╚Öi a adresa cuvinte sup─âr─âtoare, jignitoare.
ACOST├ü, acostez, vb. I. 1. Intranz. A apropia o nav─â de o alt─â nav─â, de ╚Ť─ârm, de chei etc. 2. Tranz. Fig. A opri pe cineva din drum ╚Öi a i se adresa (├«n mod sup─âr─âtor); a ag─â╚Ťa. ÔÇô Din fr. accoster.
ACOST├ü, acostez, vb. I. 1. Intranz. A apropia o nav─â de o alt─â nav─â, de ╚Ť─ârm, de chei etc. 2. Tranz. Fig. A opri pe cineva din drum ╚Öi a i se adresa (├«n mod sup─âr─âtor); a ag─â╚Ťa. ÔÇô Din fr. accoster.
ACOST├ü, acostez, vb. I. 1. Intranz. (Mar.; despre vase) A trage, a se opri la ╚Ť─ârm. V. ancora. Vaporul... cobor├«se de la Br─âila ╚Öi acostase la chei. BART, E. 67. 2. Tranz. Fig. A opri pe cineva din drum ╚Öi a i se adresa ├«n mod sup─âr─âtor. De c├«te ori era nevoit─â s─â ias─â din ad─âpostul ei, umbla sfioas─â ╚Öi gr─âbit─â, cu ochii in p─âm├«nt, cuprins─â ve╚Önic de teama de a fi acostat─â. BART, E. 305.
ACOST├ü, acostez, vb. I. 1. Intranz. (Despre nave) A se apropia ╚Öi a se lipi de o alt─â nav─â, de ╚Ť─ârm, de chei sau de alt corp solid de la mal sau din largul apei. 2. Tranz. Fig. A opri pe cineva din drum ╚Öi a i se adresa ├«n mod sup─âr─âtor. ÔÇô Fr. accoster.
acostá (a ~) vb., ind. prez. 3 acosteáză
acost├í vb., ind. prez. 1 sg. acost├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. acoste├íz─â
ACOST├ü vb. 1. a aborda, (├«nv.) a ╚Ť─ârmui, a ╚Ť─ârmuri. (Nava ~ la Constan╚Ťa.) 2. (fig.) a ag─â╚Ťa, (arg.) a pescui. (O ~ ├«n plin─â strad─â.)
ACOST├ü vb. I. 1. intr. (Mar.) A manevra o nav─â, aduc├ónd-o cu bordul de-a lungul cheiului sau ├«n bordul altei nave; a trage la ╚Ť─ârm; a aborda. 2. tr. (Fig.) A opri pe cineva, a se lega de cineva (mai ales pentru a-l sup─âra). [Cf. fr. accoster, it. accostare].
ACOSTÁ vb. I. intr. a manevra o navă, cu bordul la chei sau la o altă navă; a aborda. II. tr. (fig.) a opri pe cineva și a i se adresa. (< fr. accoster)
A ACOST├ü ~├ęz 1. intranz. (despre nave) A trage la ╚Ť─ârm; a aborda. 2. tranz. (persoane, de obicei, necunoscute) A opri (├«n mod brutal) pentru a i se adresa. /<fr. accoster
ACOSTA vb. 1. a aborda, (├«nv.) a ╚Ť─ârmui, a ╚Ť─ârmuri. (Nava ~ la Mangalia.) 2. (fig.) a ag─â╚Ťa, (arg.) a pescui. (O ~ ├«n plin─â strad─â.)
A ACOSTA a ag─â╚Ťa, a alege de c─âp─ât├ói, a asfalta, a da la pe╚Öte, a se lega (de cineva), a pescui.

Acosta dex online | sinonim

Acosta definitie

Intrare: acosta
acosta verb grupa I conjugarea a II-a