Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru acomoda

acomod├í vr [At: DA / Pzi: ~d├ęz / E: fr accommoder, lat accommodare] A se deprinde cu noi condi╚Ťii (de via╚Ť─â, de munc─â etc.) Si: a se adapta, a se obi╚Önui.
ACOMOD├ü, acomodez, vb. I. Refl. A se deprinde cu noi condi╚Ťii de via╚Ť─â, de munc─â etc; a se obi╚Önui, a se adapta (2). ÔÖŽ A se ├«mp─âca, a se ├«nvoi. ÔÇô Din fr. accommoder, lat. accommodare.
ACOMOD├ü, acomodez, vb. I. Refl. A se deprinde cu noi condi╚Ťii de via╚Ť─â; a se obi╚Önui, a se adapta (2). ÔÖŽ A se ├«mp─âca, a se ├«nvoi. ÔÇô Din fr. accommoder, lat. accommodare.
ACOMOD├ü, acomodez, vb. I. Refl. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źcu┬╗ sau ┬źla┬╗) 1. A suferi unele modific─âri ├«n procesul adapt─ârii la noi condi╚Ťii fiziologice ╚Öi de mediu. 2. A se deprinde cu noi condi╚Ťii de via╚Ť─â; a se obi╚Önui, a se adapta. A se acomoda la o situa╚Ťie. ÔÖŽ A se ├«mp─âca, a se ├«nvoi. M-am acomodat u╚Öor cu metoda lui de lucru.
ACOMOD├ü, acomodez, vb. I. Refl. 1. A suferi unele modific─âri ├«n procesul adapt─ârii la noi condi╚Ťii fiziologice ╚Öi de mediu. 2. A se deprinde cu noi condi╚Ťii de via╚Ť─â; a se obi╚Önui, a se adapta; a se ├«mp─âca, a se ├«nvoi. ÔÇô Fr. accommoder (lat. lit. accommodare).
acomodá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se acomodeáză
acomod├í vb., ind. prez. 1 sg. acomod├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. acomode├íz─â
ACOMODÁ vb. v. aclimatiza.
ACOMOD├ü vb. I. refl. 1. A suferi modific─âri prin adaptarea la anumite condi╚Ťii fiziologice ╚Öi de mediu. 2. A se obi╚Önui cu condi╚Ťii noi de trai; a se adapta. ÔÖŽ A se ├«mp─âca, a se ├«nvoi. [< fr. accommoder, cf. it. accomodare, lat. accommodare].
ACOMOD├ü vb. refl. a se adapta la anumite condi╚Ťii noi de via╚Ť─â, de mediu; a se obi╚Önui. ÔŚŐ a se ├«mp─âca. (< fr. accommoder, lat. accommodare)
A ACOMOD├ü ~├ęz tranz. A face s─â se acomodeze; a adapta; a aclimatiza. /<fr. accommoder, lat. accommodare
A SE ACOMOD├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre plante, animale) A se obi╚Önui cu climatul nou; a se adapta; a se aclimatiza. 2) fig. (despre persoane) A se obi╚Önui cu noi condi╚Ťii de via╚Ť─â; a se adapta; a se aclimatiza. /<fr. accommoder, lat. accommodare
acomodà v. a (se) potrivi: a se acomoda împrejurărilor.
*acomod├ęz, v. tr. (lat. ac-commodo, -commod├íre; fr. accommoder). Potrivesc, fac comod, adaptez: a acomoda o pies─â la o ma╚Öin─â. ├Ämpac: a acomoda o afacere pin bun─â ├«n╚Ťelegere. V. refl. M─â adaptez.
ACOMODA vb. a (se) aclimatiza, a (se) adapta, a (se) deda, a (se) deprinde, a (se) familiariza, a (se) ├«nv─â╚Ťa, a (se) obi╚Önui, (reg.) a (se) h├«rsi. (S-a ~ ├«n noul mediu.)

Acomoda dex online | sinonim

Acomoda definitie

Intrare: acomoda
acomoda verb grupa I conjugarea a II-a