Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru accelera

accelerá [At: DA / Pzi: ~réz / E: fr accélerer] 1-2 vti (D. viteza de deplasare a unui mobil, de funcționare a unui sistem tehnic) A(se) mări. 3-4 vir (Dean) A (se) grăbi.
ACCELERÁ, accelerez, vb. I. Tranz. 1. A iuți, a grăbi o mișcare, o acțiune; a urgenta, a zori. 2. A mări viteza. – Din fr. accélérer, lat. accelerare.
ACCELERÁ, accelerez, vb. I. Tranz. 1. A iuți, a grăbi o mișcare, o acțiune; a urgenta, a zori. 2. A mări viteza. – Din fr. accélérer, lat. accelerare.
ACCELERÁ, accelerez, vb. I. Tranz. A iuți, a grăbi (o mișcare, o acțiune). Trenul își accelerează viteza. ◊ Legea economică fundamentală a capitalismului contemporan adîncește la maximum contradicțiile sistemului capitalist, accelerează procesul de putrezire a capitalismului, pieirea lui. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 336, 6/6.
ACCELERÁ, accelerez, vb. I. Tranz. A iuți, a grăbi o mișcare, o acțiune. – Fr. accélérer (lat. lit. accelerare).
accelerá (a ~) vb., ind. prez. 3 accelereáză
accelerá vb., ind. prez. 1 sg. acceleréz, 2 sg. accelerézi, 3 sg. și pl. accelereáză
ACCELERÁ vb. a grăbi, a iuți, a urgenta, a zori, (astăzi rar) a pripi. (~ încheierea unei acțiuni.)
A accelera ≠ a încetini
ACCELERÁ vb. I. tr. A imprima o accelerație, a iuți, a grăbi din ce în ce mai mult. [Pron. ac-ce-. / < fr. accélérer, cf. it. accelerare, lat. accelerare].
ACCELERÁ vb. I. tr. a imprima o accelerație, a iuți, a grăbi din ce în ce mai mult. II. refl. a deveni mai rapid. (< fr. accélérer, lat. accelerare)
A ACCELERÁ ~éz tranz. (acțiuni, procese tehnice) A face să se desfășoare într-un ritm mai rapid (uneori nejustificat); a pripi; a grăbi; a zori; a precipita. /<fr. accélérer, lat. accelerare
accelerà v. a iuți, a grăbi.
*acceleréz v. tr. (lat. accélero, -ráre, d. celer, iute, răpede; fr. accélérer). Grăbesc, ĭuțesc: a accelera mersu, lucrările.
ACCELERA vb. a grăbi, a iuți, a urgenta, a zori, (astăzi rar) a pripi. (~ încheierea unei operații.)

Accelera dex online | sinonim

Accelera definitie

Intrare: accelera
accelera verb grupa I conjugarea a II-a