Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru abuza

abuz├í vi [At: NEGRUZZI, S. I, 348 / Pzi: ~z├ęz / E: fr abuser] 1 A comite un abuz (1). 2 A comite ilegalit─â╚Ťi, profit├ónd de o situa╚Ťie, de un titlu sau de putere.
ABUZ├ü, abuzez, vb. I. Intranz. 1. A uza de ceva ├«n mod exagerat; a face abuz (1). 2. A comite ilegalit─â╚Ťi, nedrept─â╚Ťi, profit├ónd de o situa╚Ťie, de un titlu sau de putere. ÔÇô Din fr. abuser.
ABUZ├ü, abuzez, vb. I. Intranz. 1. A uza de ceva ├«n mod exagerat; a face abuz (1). 2. A comite ilegalit─â╚Ťi, nedrept─â╚Ťi, profit├ónd de o situa╚Ťie, de un titlu sau de putere. ÔÇô Din fr. abuser.
ABUZ├ü, abuzez, vb. I. Intranz. (Urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źde┬╗) 1. A uza de ceva ├«n mod exagerat, a folosi (con╚Ötient) f─âr─â m─âsur─â; a face abuz. Abuzeaz─â de medicamente. ÔŚŐ Fig. A abuzat de r─âbdarea noastr─â. 2. A profita ├«n chip nedemn de o situa╚Ťie sau de o ├«mprejurare, de un titlu sau de putere, pentru a comite nedrept─â╚Ťi, incorectitudini.
ABUZ├ü, abuzez, vb. I. Intranz. 1. A uza de ceva ├«n mod exagerat; a face abuz. 2. A profita ├«n chip nedemn de o situa╚Ťie, de un titlu sau de putere (pentru a comite ilegalit─â╚Ťi). ÔÇô Fr. abuser.
abuzá (a ~) vb., ind. prez. 3 abuzeáză
abuz├í vb., ind. prez. 1 sg. abuz├ęz; 2 sg. abuz├ęzi, 3 sg. ╚Öi pl. abuze├íz─â
ABUZ├ü vb. I. intr. 1. A folosi ceva excesiv, f─âr─â m─âsur─â. 2. A comite nedrept─â╚Ťi, incorectitudini profit├ónd de o anumit─â situa╚Ťie. [< fr. abuser].
abuzá vb. intr. 1. a face abuz (1) de ceva. 2. a comite un abuz (2). (< fr. abuser)
A ABUZ├ü ~├ęz intranz. 1) A face abuz; a folosi cu exces. 2) A comite un abuz. /<fr. abuser
abuz├á v. 1. a ├«ntrebuin╚Ťa r─âu, a se folosi r─âu de ceva; 2. a am─âgi, a ├«n╚Öela.
*abuz├ęz v. intr. (fr. abuser, d. lat. ab-uti, ab-usus, a abuza). ├Äntrebuin╚Ťez r─â┼ş: a abuza de creditu s─â┼ş.
QUOSQUE TANDEM (ABUTERE, CATILINA, PATIENTIA NOSTRA)? (lat.) p├ón─â c├ónd (vei abuza, Catilina, de r─âbdarea noastr─â)? ÔÇô Cicero, ÔÇ×In CatilinamÔÇŁ, I, 1, 1. Oratorul intr─â direct ├«n subiectul discursului, interpel├óndu-l indignat pe Catilina, care avusese cutezan╚Ťa s─â vin─â ├«n Senat dup─â descoperirea conjura╚Ťiei sale. Expresie a indign─ârii fa╚Ť─â de insolen╚Ťa unei persoane care ├«nfrunt─â pe cei din jurul s─âu.
UTI, NON ABUTI (lat.) a uza, (dar) nu a abuza ÔÇô Axiom─â ├«ndemn├ónd la p─âstrarea m─âsurii. V. ╚Öi Abusus non tollit usum.

Abuza dex online | sinonim

Abuza definitie

Intrare: abuza
abuza verb grupa I conjugarea a II-a