Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru abonament

abonament sn [At: NEGRUZZI, S. I, 253 / Pl: ~e / E: fr abonnement] Conven╚Ťie scris─â prin care (├«n schimbul unei sume de bani) o persoan─â (fizic─â sau juridic─â) poate ob╚Ťine ceva ├«n mod regulat pentru o perioad─â determinat─â.
ABONAM├ëNT, abonamente, s. n. Conven╚Ťie prin care, ├«n schimbul unei sume, o persoan─â ob╚Ťine, pe o anumit─â perioad─â, dreptul de a folosi anumite servicii publice, de a asista la spectacole, de a c─âl─âtori cu mijloace publice de transport, de a primi o revist─â, un ziar etc.; (concr.) ├«nscris care atest─â aceast─â conven╚Ťie; sum─â pl─âtit─â pentru ob╚Ťinerea acestui drept. ÔÇô Din fr. abonnement.
ABONAM├ëNT, abonamente, s. n. Conven╚Ťie prin care, ├«n schimbul unei sume, o persoan─â ob╚Ťine, pe o anumit─â perioad─â, dreptul de a folosi anumite servicii publice, de a asista la spectacole, de a c─âl─âtori cu mijloace publice de transport, de a primi o revist─â, un ziar etc.; (concr.) ├«nscris care atest─â aceast─â conven╚Ťie; sum─â pl─âtit─â pentru ob╚Ťinerea acestui drept. Abonament la radio. ÔÇô Din fr. abonnement.
ABONAM├ëNT, abonamente, s. n. Conven╚Ťie prin care, ├«n schimbul unei sume (pl─âtite anticipat ╚Öi uneori cu reducere), o persoan─â ob╚Ťine dreptul de a se folosi de ceva sau de a se bucura de o presta╚Ťie regulat─â, pe un timp limitat. Mi-am re├«nnoit abonamentul la ┬źSc├«nteia┬╗. Abonament la cantin─â. ÔÖŽ Dovada pe care o posed─â abonatul ca s─â-╚Öi poat─â revendica drepturile. Abonament la tramvai. ÔÖŽ Sum─â pl─âtit─â pentru ob╚Ťinerea acestui document. ╚śi-a pl─âtit abonamentul la radio.
ABONAM├ëNT, abonamente, s. n. Conven╚Ťie prin care, ├«n schimbul unei sume, o persoan─â ob╚Ťine pe o anumit─â perioad─â un anumit drept; (concr.) dovad─â care atest─â acest drept; sum─â pl─âtit─â pentru ob╚Ťinerea acestui drept. Abonament la un ziar. ÔÇô Dup─â fr. abonnement.
abonam├ęnt s. n., pl. abonam├ęnte
abonam├ęnt s. n., pl. abonam├ęnte
ABONAMÉNT s. (înv.) subscriere. (Are ~ la o revistă.)
ABONAM├ëNT s.n. Conven╚Ťie prin care, ├«n schimbul unei sume (pl─âtite ├«nainte), se ob╚Ťin pe un timp limitat unele servicii, anumite publica╚Ťii etc.; dovad─â prin care se certific─â aceast─â conven╚Ťie; suma care se pl─âte╚Öte pentru aceast─â conven╚Ťie. [< fr. abonnement].
abonam├ęnt s. n. conven╚Ťie prin care, ├«n schimbul unei taxe, se ob╚Ťin unele servicii, dreptul la folosirea unui mijloc de transport, anumite publica╚Ťii; ├«nscris prin care se certific─â aceast─â conven╚Ťie. (< fr. abonnement)
abonam├ęnt, abonamente, s.n. Conven╚Ťie prin care, ├«n schimbul unei sume de bani, se ob╚Ťine, pe o anumit─â perioad─â, dreptul de a folosi anumite servicii publice, de a primi un ziar, o revist─â etc.; ├«nscris care consemneaz─â acest drept.
ABONAM├ëNT ~e n. Document prin care, ├«n schimbul unei sume de bani, se ob╚Ťine, pentru un anumit timp, dreptul de a se folosi de unele servicii (de a primi o publica╚Ťie, de a asista la spectacole etc.). /<fr. abonnement
abonament n. ├«nvoeal─â de a r─âspunde dinainte pre╚Ťul fixat pentru un timp hot─âr├«t: abonament la un ziar, la un teatru.
*abonam├ęnt n., pl. e (fr. abonnement). ├Änvo─şal─â pin care, ├«n schimbu une─ş sume de bani, ╚Ťi se furniseaz─â ceva pe un timp hot─âr├«t: abonament la un ziar, la un teatru. Suma pl─âtit─â p. aceast─â ├«nvo─şal─â: un abonament de 200 de franc─ş pe an.
ABONAMENT s. (înv.) subscriere. (Are ~ la o revistă.)
abonam├ęnt-legitim├í╚Ťie s. n. Legitima╚Ťie care, ├«n schimbul unei sume de bani, permite posesorului s─â c─âl─âtoreasc─â cu anumite mijloace de transport ÔŚŐ ÔÇ×I.T.B.-ul va pune ├«n v├ónzare ╚Öi noul tip de abonament-legitima╚Ťie cu durat─â nelimitat─â (p├ón─â la pierdere sau deteriorare).ÔÇŁ R.l. 12 X 77 p. 5 (din abonament + legitima╚Ťie)
legitim├í╚Ťie-abonam├ęnt s. f. Document care serve╚Öte at├ót ca legitima╚Ťie c├ót ╚Öi ca abonament ÔŚŐ ÔÇ×La recentul turneu interna╚Ťional de box, unuia dintre fotoreporterii no╚Ötri, de╚Öi a prezentat legitima╚Ťia-abonament de intrare, eliberat─â de U.C.F.S., nu i-a fost, pur ╚Öi simplu, permis accesul pe stadionul Republicii.ÔÇŁ I.B. 6 IX 66 p. 3. ÔŚŐ ÔÇ×[...] posesorii de legitima╚Ťii-abonament [...] se vor prezenta [...] pentru a-╚Öi ridica tichetele de locuri, f─âr─â de care nu vor avea acces pe stadion.ÔÇŁ I.B. 11 IV 85 p. 7 (din legitima╚Ťie + abonament)

Abonament dex online | sinonim

Abonament definitie

Intrare: abonament
abonament substantiv neutru