Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru abandona

abandona [At: I. PAN╚ÜU, C. 287 / Pzi: ~n├ęz / E: fr abandonner, it abbandonare] 1 vi A renun╚Ťa la ceva. 2 vi (D. sportivi) A renun╚Ťa la continuarea probei ├«n care este angajat. 3 vt (C.i. persoane fa╚Ť─â de care cineva are obliga╚Ťia legal─â de a le ├«ntre╚Ťine) A p─âr─âsi.
ABANDON├ü, abandonez, vb. I. 1. Tranz. A p─âr─âsi pe cineva (l─âs├óndu-l f─âr─â sprijin sau ajutor); a renun╚Ťa la ceva. ÔÖŽ Refl. Fig. A se l─âsa cuprins, ├«n mod exagerat, de un sentiment, de o emo╚Ťie, de anumite preocup─âri. 2. Tranz. ╚Öi intranz. A renun╚Ťa la continuarea particip─ârii la o ├«ntrecere sportiv─â. ÔÇô Din fr. abandonner.
ABANDON├ü, abandonez, vb. I. 1. Tranz. A p─âr─âsi pe cineva (l─âs├óndu-l f─âr─â sprijin sau ajutor); a renun╚Ťa la ceva. 2. Tranz. ╚Öi intranz. A renun╚Ťa la continuarea particip─ârii la o ├«ntrecere sportiv─â. ÔÇô Din fr. abandonner.
ABANDON├ü, abandonez, vb. I. Tranz. (Cu privire la persoane) A p─âr─âsi, a l─âsa ├«n voia soartei, a l─âsa f─âr─â sprijin sau ajutor. Legea pedepse╚Öte pe cel care-╚Öi abandoneaz─â familia. ÔÖŽ (Cu privire la ac╚Ťiuni, la planuri, etc.) A ├«nceta s─â se ocupe de..., a renun╚Ťa la..., a p─âr─âsi. Pictorul a abandonat lucrarea conceput─â pe un plan prea vast. ÔÖŽ Intranz. A se retrage dintr-o competi╚Ťie sportiv─â ├«nainte de terminarea ei.
ABANDON├ü, abandonez, vb. I. Tranz. A p─âr─âsi pe cineva (l─âs├óndu-l f─âr─â sprijin sau ajutor); a renun╚Ťa la ceva. ÔÖŽ Intranz. A renun╚Ťa la continuarea probei, ├«ntr-o ├«ntrecere sportiv─â. ÔÇô Fr. abandonner.
abandon├í vb. I. 1 tr. A p─âr─âsi pe cineva sau ceva. ÔÖŽ (jur.; compl. indic─â copii, persoane asistate etc.) A p─âr─âsi pe cineva, l─âs├óndu-l f─âr─â sprijin sau ajutor. Legea (penal─â) pedepse╚Öte pe cel care ├«╚Öi abandoneaz─â copiii (sau membrii familiei fa╚Ť─â de care are obliga╚Ťii de ├«ntre╚Ťinere). 2 tr. A renun╚Ťa la ceva. Nemul╚Ťumit de desf─â╚Öurarea lucr─ârilor, a abandonat proiectul. 3 tr., intr. A renun╚Ťa la participarea sau la continuarea particip─ârii la o prob─â sportiv─â. 4 tr. A p─âr─âsi ceva ├«n situa╚Ťii de for╚Ť─â major─â; a pleca, a se ├«ndep─ârta, a p─âr─âsi ceva care este sau poate fi considerat periculos. Echipajul a abandonat nava. 5 refl. Fig. A se l─âsa prad─â unui sentiment, unei emo╚Ťii, a se ad├ónci ├«n anumite preocup─âri. S-a abandonat ├«n v├óltoarea pl─âcerilor. ÔÇó prez.ind. -ez. / <fr. abandonner <├á bandon ÔÇ×├«n puterea cuivaÔÇŁ.
abandoná (a ~) vb., ind. prez. 3 abandoneáză
abandon├í vb., ind. prez. 1 sg. abandon├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. abandone├íz─â
ABANDON├ü vb. 1. a l─âsa, a p─âr─âsi, (fran╚Ťuzism rar) a placa, (├«nv. ╚Öi pop.) a oropsi, a pustii, (├«nv. ╚Öi reg.) a n─âpusti. (╚śi-a ~ copiii.) 2. a renun╚Ťa. (A ~ o disput─â.) 3. v. ceda.
A abandona Ôëá a adopta, a relua, a reveni
ABANDON├ü vb. I. tr. A p─âr─âsi, a renun╚Ťa definitiv la ceva. ÔÖŽ A neglija, a l─âsa ├«n voia, ├«n puterea... ÔÖŽ refl. A se l─âsa prad─â (bucuriei etc.) ÔÖŽ intr. A se retrage, a p─âr─âsi (o competi╚Ťie sportiv─â, o ├«ntrecere etc.). [< fr. abandonner].
abandon├í vb. I. tr. a p─âr─âsi, a renun╚Ťa definitiv la ceva. ÔÖŽ a neglija, a l─âsa ├«n voia... II. refl. a se l─âsa prad─â unui sentiment, unei emo╚Ťii. III. intr. a se retrage dintr-o competi╚Ťie. (< fr. abandonner)
abandon├í, abandonez vb. I. 1. Tr. A p─âr─âsi pe cineva (familia, copiii) l─âs├«ndu-l f─âr─â sprijin. 2. Tr. ╚Öi intr. A renun╚Ťa la ceva; a se retrage dintr-o ├«ntrecere sportiv─â.
A ABANDON├ü ~├ęz tranz. 1) (p─ârin╚Ťi, copii etc.) A l─âsa la voia ├«nt├ómpl─ârii; a p─âr─âsi, l─âs├ónd f─âr─â nici un sprijin. ~ familia. 2) (locuri sau persoane) A l─âsa, plec├ónd ├«n alt─â parte; a p─âr─âsi. 3) (probe sportive) A l─âsa renun╚Ť├ónd la participarea ├«n continuare. /<fr. abandonner
*abandon├ęz v. tr. (fr. abandonner). Barb. P─âr─âsesc. Cedez un lucru.
ABANDONA vb. 1. a l─âsa, a p─âr─âsi, (fran╚Ťuzism rar) a placa, (├«nv. ╚Öi pop.) a oropsi, a pustii, (├«nv. ╚Öi reg.) a n─âpusti. (╚śi-a ~ copiii, familia.) 2. a renun╚Ťa. (A ~ o disput─â.)
A ABANDONA CURSA: A se retrage; A renun╚Ťa la o competi╚Ťie.
A ABANDONA G├éNDUL (CUIVA): A renun╚Ťa la o idee; A-╚Öi schimba p─ârerea.
A ABANDONA PARTIDA: A renun╚Ťa la o afacere; A renun╚Ťa la o c─âs─âtorie avantajoas─â.

Abandona dex online | sinonim

Abandona definitie

Intrare: abandona
abandona verb grupa I conjugarea a II-a