Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru Vate

VÁTĂ s. f. Material format din fibre elastice de bumbac scurte și subțiri care se întrepătrund și formează o masă compactă albă, folosit pentru pansamente, în diferite procese tehnice etc. ◊ Vată de hârtie = produs similar vatei obținut din celuloza de lemn, care se folosește în medicină, în locul vatei de bumbac, sau la ambalaj. Vată de zahăr = produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata, care se obține, prin centrifugare, dintr-o soluție de zahăr; se vinde în comerț înfășurat pe bețișoare de lemn. Vată de zgură = material obținut din zgura topită, lăsată să curgă încet în apă, utilizat ca izolant termic și acustic. Vată de sticlă = masă de fibre scurte de sticlă împâslite, folosită ca izolant termic și acustic. – Din germ. Watte.
VÁTĂ s. f. Material format din fibre elastice de bumbac scurte și subțiri care se întrepătrund și formează o masă compactă albă, folosit pentru pansamente, în diferite procese tehnice etc. ◊ Vată de hârtie = produs similar vatei obținut din celuloza de lemn, care se întrebuințează în medicină, în locul vatei de bumbac, sau la ambalaj. Vată de zahăr = produs alimentar dulce, pufos, asemănător cu vata, care se obține, prin centrifugare, dintr-o soluție de zahăr; se vinde în comerț înfășurat pe bețișoare de lemn. Vată de zgură = material obținut din zgura topită, lăsată să curgă încet în apă, întrebuințat ca izolant termic și acustic. Vată de sticlă = masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuințată ca izolant termic și acustic. – Din germ. Watte.
VÁTĂ s. f. Material format din fire de bumbac scurte și subțiri, menținute la un loc prin adeziune și folosit la pansamente sau în diferite procese tehnice etc. De departe de tot, că prin vată, abia răzbătuse pînă aici un bubuit de tunet. DUMITRIU, P. F. 10. Sub uitare, ca-ntr-o vată, zace-al traiului transport. MACEDONSKI, O. I 154. ◊ Vată de zgură = material obținut din zgură topită, folosit ca izolant termic și acustic. Vată de sticlă = material izolant obținut prin suflarea cu abur a unei topituri vîscoase de sticlă sau prin picurarea topiturii pe un disc care se rotește cu viteză mare, formînd fire subțiri și flexibile.
vátă s. f., g.-d. art. vátei
vátă s. f., g.-d. art. vátei
VÁTĂ s. (pop.) bumbac, (reg.) scamă, (Ban. și Transilv.) pămucă. (Își pune ~ în urechi.)
vátă s. f. – Material făcut din fibre scurte de bumbac. Germ. Watte (Cihac, II, 451; Borcea 217; Tiktin), cf. pol. wata, bg., sb., cr., rus. vata, it. ovatta, fr. ouate, sp. guata. – Der. vătui, vb. (a bumbăci, a capitona); vătuit, adj. (plușat); vătuială, s. f. (înfoiere, afînare).
VÁTĂ f. Material de culoare albă, moale, obținut din fibre de bumbac, având diferite întrebuințări (în medicină, în tehnică). ◊ ~ minerală material obținut din fibre de sticlă, de zgură, de cuarț, folosit ca izolant termic și acustic. ~ de zahăr (sau dulce) produs de cofetărie (de diferite culori), asemănător cu vata, obținut prin centrifugare din soluție de zahăr. ~ de sticlă masă de fibre scurte de sticlă împâslite, întrebuințată ca izolant termic și acustic sau ca filtru pentru lichidele corosive. Are ~ în urechi se spune despre o persoană care aude rău. /<germ. Watte
vată f. bumbac dărăcit și mătăsos ce servă a căptuși haine, plapome, etc. [Nemț. WATE].
vátă f., pl. inuz. e (rus. váta, d. germ. watte, fr. ouate, it. ovatta, sp. huata). Bumbac prefăcut în firicele. (Se întrebuințează la căptușit haĭnele și la pansamente). V. scamă.
VA s. (pop.) bumbac, (reg.) scamă, (Ban. și Transilv.) pămucă. (Își pune ~ în urechi.)
EFATE (VATÉ), ins. în SV Oc. Pacific, în Arh. Noile Hebride (Vanuatu); 923 km2; lungime max.: 23 km; 31 mii loc. (1989). Oraș pr.: Villa. Relief muntos. Expl. de mangan. Ind. lemnului. Cafea, cacao, copra. Creșterea animalelor.
a avea vată în urechi expr. a avea auzul slab, a nu auzi bine
a o da în vată expr. (obs.d. bărbați) a avea contact sexual cu o femeie.

Vate dex online | sinonim

Vate definitie

Intrare: vată
vată substantiv feminin (numai) singular
Intrare: Vate
Vate