Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru ╚Ťigaret─â

╚ÜIGAR├ëT─é, ╚Ťigarete, s. f. 1. ╚Üigar─â. 2. Tub mic de chihlimbar, de os, de lemn etc. (├«ngustat la unul dintre capete), ├«n care se introduce ╚Ťigara pentru a o fuma; ╚Ťigaret. ÔÇô Din germ. Zigarette.
╚ÜIGAR├ëT─é, ╚Ťigarete, s. f. 1. ╚Üigar─â. 2. Tub mic de chihlimbar, de os, de lemn etc. (├«ngustat la unul dintre capete), ├«n care se introduce ╚Ťigara pentru a o fuma; ╚Ťigaret. ÔÇô Din germ. Zigarette.
╚ÜIGAR├ëT s. n. v. ╚Ťigaret─â.
╚ÜIGAR├ëT─é, ╚Ťigarete, s. f. 1. ╚Üigar─â. Tanti Laura scoase... o ╚Ťigaret─â egip╚Ťian─â ╚Öi o aprinse la flac─âra unei brichete. C. PETRESCU, ├Ä. I 4. Maiorul ╚Öi-a fumat ╚Ťigareta p├«n─â la carton. CARAGIALE, M. 132. Prin fumul ╚Ťigaretei ce zboar─â ├«n spirale V─âd eroi prin╚Öi la lupt─â pe c├«mpul de onor. ALECSANDRI, P. III 5. 2. Mic tub de ebonit─â, de os, de lemn etc., ├«n care se introduce un cap─ât al ╚Ťig─ârii c├«nd se fumeaz─â; port╚Ťigaret. ├Ä╚Öi puse pe m─âsu╚Ť─â, al─âturi de cea╚Öca de cafea golit─â, ╚Ťigareta de chihlibar. C. PETRESCU, S. 104. B─âtr├«nul ├«╚Öi aprinse ╚Ťigara stins─â ╚Öi turtit─â ├«n ╚Ťigareta fabricat─â de el dintr-un picior de iepure. BART, E. 31. ÔÇô Variant─â: ╚Ťigar├ęt (SADOVEANU, M. C. 92) s. n.
╚Ťigar├ęt─â (╚Ťigar─â) s. f., g.-d. art. ╚Ťigar├ętei; pl. ╚Ťigar├ęte
╚Ťigar├ęt─â (╚Ťigar─â) s. f., pl. ╚Ťigar├ęte
╚ÜIGAR├ëT─é s. 1. v. ╚Ťigar─â. 2. port╚Ťigaret, ╚Ťigaret, (Ban. ╚Öi Transilv.) sipc─â. (Fumeaz─â cu ~.)
ȚIGARÉTĂ s.f. Țigară. / < germ. Zigarette, cf. fr. cigarette].
╚ÜIGAR├ëT─é s. f. 1. ╚Ťigar─â. 2. tub mic de chihlimbar, de os etc. ├«n care se introduce ╚Ťigara spre a fi fumat─â; ╚Ťigaret. (< germ. Zigarette)
╚ÜIGAR├ëT ~e n. v. ╚ÜIGARET─é. /Din [port]╚Ťigaret
╚ÜIGAR├ëT─é ~e f. 1) v. ╚ÜIGAR─é. 2) Tub mic (de chihlimbar, de os etc.) ├«n care se introduce ╚Ťigara pentru a o fuma; mu╚Ötiuc. /<germ. Zigarrette
╚Ťigaret─â f. ╚Ťevi╚Öoar─â de chihlibar la cap─âtul c─âreia se ├«mbuc─â ╚Ťigara (= fr. cigarette).
╚Ťigar├ęt─â f., pl. e (fr. cigarette, ╚Ťigar─â mic─â). Mic tub de lemn or─ş de chihlimbar ├«n care se pune ╚Ťigara ╚Öi pin care trag─ş fumu ca s─â nu fie ╚Ťigara prea aproape de buze.
╚ÜIGARET─é s. 1. ╚Ťigar─â, (rar) ╚Ťigarc─â, (prin. Transilv.) sugar─â. (Ce ~ fumezi?) 2. port╚Ťigaret, ╚Ťigaret, (Ban. ╚Öi Transilv.) sipc─â. (Fumeaz─â cu ~.)

╚Ťigaret─â dex online | sinonim

╚Ťigaret─â definitie

Intrare: ╚Ťigaret─â
╚Ťigaret─â substantiv feminin
╚Ťigaret substantiv neutru