Dicționare ale limbii române

2 intrări

15 definiții pentru șubrezit

ȘUBREZÍ, șubrezesc, vb. IV. Tranz. și refl. (Despre ființe) A face să devină sau a deveni șubred, a face să-și piardă sau a-și pierde forța fizică, rezistența, sănătatea; a slăbi. ♦ (Despre construcții sau obiecte) A face să-și piardă sau a-și pierde soliditatea, trăinicia; a face sau a fi gata să se prăbușescă. – Din șubred.
ȘUBREZÍT, -Ă, șubreziți, -te, adj. Care a devenit șubred (1). – V. șubrezi.
ȘUBREZÍ, șubrezesc, vb. IV. Tranz. și refl. (Despre ființe) A face să devină sau a deveni șubred, a face să-și piardă sau a-și pierde forța fizică, rezistența, sănătatea; a slăbi. ♦ (Despre construcții sau obiecte) A face să-și piardă sau a-și pierde soliditatea, trăinicia; a face sau a fi gata să se prăbușească. – Din șubred.
ȘUBREZÍT, -Ă, șubreziți, -te, adj. Care a devenit șubred (1). – V. șubrezi.
ȘUBREZÍ, șubrezesc, vb. IV. Refl. 1. (Despre ființe) A-și pierde forța fizică, rezistența, sănătatea, a deveni șubred; a slăbi. 2. (Despre construcții sau obiecte) A-și pierde soliditatea, trăinicia; a fi gata să cadă, să se prăbușească. ◊ Tranz. Fig. Cele șase mari războaie purtate de Rusia împotriva turcilor în secolele XVIII-XIX au șubrezit treptat stăpînirea otomană de la nordul Dunării. LUPTA DE CLASĂ, 1954, nr. 1, 86. Sentimentele umanitare ale poetului, ura față de exploatatori, dragostea pentru patrie șubrezesc pînă la totală surpare concepția acelora care țineau să prezinte pe Eminescu drept un pesimist fără leac. BENIUC, P. 29.
ȘUBREZÍT,-Ă, șubreziți,-te, adj.Șubred.
șubrezí (a ~) (șu-bre-) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. șubrezésc, imperf. 3 sg. șubrezeá; conj. prez. 3 să șubrezeáscă
șubrezí vb., (sil. -bre-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. șubrezésc, imperf. 3 sg. șubreáză; conj. prez. 3 sg. și pl. șubrezeáscă
ȘUBREZÍ vb. v. debilita.
ȘUBREZÍT adj. nerezistent, nesolid, netrainic, slab, șubred, (rar) precar. (O construcție ~.)
A ȘUBREZÍ ~ésc tranz. rar A face să se șubrezească. /Din șubred
A SE ȘUBREZÍ mă ~ésc intranz. 1) (despre construcții) A deveni șubred. 2) fig. (despre persoane) A-și pierde sănătatea și vigoarea; a se hodorogi. /Din șubred
șubrezésc v. tr. Fac șubred: boala îl șubrezise.
ȘUBREZI vb. a (se) debilita, a (se) slăbănogi, a slăbi, (reg.) a (se) ticăloși, (prin Munt.) a (se) șiștăvi. (S-a ~ de tot, bietul copil!)
ȘUBREZIT adj. nerezistent, nesolid, netrainic, slab, șubred, (rar) precar. (O construcție ~.)

șubrezit dex online | sinonim

șubrezit definitie

Intrare: șubrezi
șubrezi conjugarea a VI-a grupa a IV-a verb tranzitiv reflexiv
Intrare: șubrezit
șubrezit adjectiv