Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

23 defini╚Ťii pentru ╚Öterg─âtoare

╚śTERG─éT├ôR, -O├üRE, ╚Öterg─âtori, -oare, s. f., s. n., s. m. 1. S. f. Covora╚Ö sau ├«mpletitur─â de papur─â, de sfoar─â, de material plastic etc., pe care se ╚Öterg picioarele la intrarea ├«n cas─â. 2. S. f. (Reg.) Prosop. 3. S. n. C├órp─â de ╚Öters. 4. S. n. Perie cilindric─â cu care se cur─â╚Ť─â ╚Ťeava tunului. 5. S. n. Dispozitiv format dintr-una sau din dou─â palete cu muchie de cauciuc care, ac╚Ťionate de un motor, ╚Öterg geamul de la parbrizul unui vehicul. 6. S. m. ╚Öi f. (Rar) Persoan─â care se ocup─â cu cur─â╚Ťatul hainelor. [Pl. ╚Öi: (3, f.) ╚Öterg─âtoare] ÔÇô ╚śterge + suf. -─âtor.
╚śTERG─éT├ôR, -O├üRE, ╚Öterg─âtori, -oare, subst. 1. S. f. Bucat─â de covor sau ├«mpletitur─â de papur─â, de sfoar─â, de material plastic etc., pe care ├«╚Öi ╚Öterge cineva picioarele la intrarea ├«n cas─â. 2. S. f. (Reg.) Prosop. 3. S. n., s. f. C├órp─â de ╚Öters. 4. S. n. Perie cilindric─â cu care se cur─â╚Ť─â ╚Ťeava tunului. 5. S. n. Aparat format dintr-una sau din dou─â palete cu muchie de cauciuc care, ac╚Ťionate de un motor, ╚Öterg geamul de la parbrizul unui vehicul. 6. S. m. ╚Öi f. (Rar) Persoan─â care se ocup─â cu cur─â╚Ťatul hainelor. ÔÇô ╚śterge + suf. -─âtor.
╚śTERG─éTO├üRE, ╚Öterg─âtori, s. f. 1. Bucat─â de covor sau ├«mpletitur─â de papur─â de care ├«╚Öi ╚Öterge cineva picioarele la intrarea ├«n cas─â. 2. ╚śtergar. Atunci voi veni, c├«nd mi-i aduce feredeu... ╚Öi... ╚Öterg─âtoare. RETEGANUL, P. III 23.
╚śTERG─éT├ôR1, ╚Öterg─âtoare, s. n. 1. ╚śtergar; c├«rp─â de ╚Öters. 2. Perie cilindric─â cu care se cur─â╚Ť─â ╚Ťeava tunului. 3. Aparat format dintr-una sau dou─â palete cu muchie de cauciuc, care, ac╚Ťionate de un motor, ╚Öterg geamul de la parbrizul unui vehicul.
╚śTERG─éT├ôR2, -O├üRE, ╚Öterg─âtori, -oare, adj. (╚śi substantivat) (Persoan─â) care cur─â╚Ť─â, care ╚Öterge; cur─â╚Ťitor. ╚śterg─âtor de pete ├«ntr-o ulicioar─â trist─â din Ia╚Öi. CARAGIALE, O. I 283.
ștergătoáre2 (covoraș) s. f., g.-d. art. ștergătórii; pl. ștergătóri
ștergătoáre1 (persoană) (rar) s. f., g.-d. art. ștergătoárei; pl. ștergătoáre
ștergătór3/ștergătoáre3 (cârpă de șters) (înv., reg.) s. n. / s. f., pl. ștergătoáre/ștergătóri
ștergătór2 (perie, aparat) s. n., pl. ștergătoáre
ștergătoáre (covoraș) s. f., g.-d. art. ștergătórii; pl. ștergătóri
ștergătoáre (persoană) s. f., g.-d. art. ștergătoárei; pl. ștergătoáre
ștergătór / ștergătoáre (prosop, cârpă de șters) s. n. / s. f., pl. n. ștergătoáre / f. ștergătóri
╚Öterg─ât├│r (pentru parbriz, pentru ╚Ťeava tunului) s. n., pl. ╚Öterg─âto├íre
╚śTERG─éTO├üRE s. pre╚Ö.
╚śTERG─éT├ôR s. v. prosop, ╚Öervet, ╚Ötergar.
╚śTERG─éTO├üRE ╚Öterg─ât├│ri f. Bucat─â de ╚Ťes─âtur─â (covor, c├órp─â etc.) pus─â la intrarea ├«ntr-o cas─â pentru ╚Öters picioarele. [G.-D. ╚Öterg─âtorii] /a ╚Öterge + suf. ~─âtoare
╚śTERG─éT├ôR2 ╚Öterg─âto├íre n. 1) Bucat─â de p├ónz─â pentru ╚Öters praful. 2) Perie cilindric─â special─â pentru cur─â╚Ťarea ╚Ťevilor la armele de foc. 3) Dispozitiv format din dou─â palete care ╚Öterg parbrizul unui vehicul pe timp de ploaie sau de ninsoare. /a ╚Öterge + suf. ~─âtor
╚śTERG─éT├ôR1 ~o├íre (~├│ri, ~o├íre) ╚Öi substantival (despre persoane) Care efectueaz─â o opera╚Ťie de ╚Ötergere. /a ╚Öterge + suf. ~─âtor
ștergătoare f. cârpă de șters.
╚Öterg─âto├íre f., pl. or─ş. Lucru cu care ╚Öterg─ş (o petic─â) sa┼ş de care te ╚Öterg─ş de noro─ş or─ş de praf (o p─âturic─â, o r─âzuitoare la intrarea case─ş). V. sarghie.
╚śTERG─éTOARE s. pre╚Ö.
╚Öterg─âtor s. v. PROSOP, ╚śERVET. ╚śTERGAR.
╚Öterg─ât├│r (de parbr├şz)-stropito├íre s. n. ÔŚŐ ÔÇ×╚śterg─âtoare de parbriz-stropitori. O companie suedez─â de ma╚Öini a g─âsit o solu╚Ťie original─â pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi sistemul de cur─â╚Ťire automat─â a parbrizului. Astfel, ├«n locul obi╚Önuitei pompe care strope╚Öte geamul, s-au introdus ╚Öterg─âtoare-stropitori ale c─âror cauciucuri au fiecare opt orificii prin care apa curge, la comand─â.ÔÇŁ R.l. 19 IV 74 p. 6 (din ╚Öterg─âtor [de parbriz] + stropitoare)

ștergătoare dex online | sinonim

ștergătoare definitie

Intrare: ștergătoare (obiect)
ștergătoare 1 obiect substantiv feminin
Intrare: ștergătoare (persoană)
ștergătoare 2 pers. substantiv feminin admite vocativul
Intrare: ștergător (obiect)
ștergător 1 s.n. substantiv neutru