Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru ╚Örapnel

╚śRAPN├ëL, ╚Örapnele, s. n. Proiectil de artilerie ├«nc─ârcat cu gloan╚Ťe care sunt ├«mpr─â╚Ötiate prin explozie ├«ntr-un anumit punct de pe traiectorie. ÔÇô Din fr. shrapnell.
╚śRAPN├ëL, ╚Örapnele, s. n. Proiectil de artilerie ├«nc─ârcat cu gloan╚Ťe, cu focos reglabil, care explodeaz─â ├«ntr-un punct voit de pe traiectorie. ÔÇô Din fr. shrapnell.
╚śRAPN├ëL, ╚Örapnele, s. n. Proiectil de artilerie, folosit alt─âdat─â ├«n lupte, care era umplut cu gloan╚Ťe ╚Öi exploda ├«n aer, la o mic─â ├«n─âl╚Ťime, cauz├«nd distrugeri. T─âcerea e mai dureroas─â ca o ran─â de ╚Örapnel. REBREANU, P. S. 109. Fierbea v─âzduhul ca un iad, De boambe, de ╚Örapnele. ALECSANDRI, P. A. 207.
╚Örapn├ęl s. n., pl. ╚Örapn├ęle
╚Örapn├ęl s. n., pl. ╚Örapn├ęle
╚śRAPN├ëL s.n. (De obicei la pl.) Obuz ├«nc─ârcat cu gloan╚Ťe, a c─ârui explozie poate fi reglat─â. [Pl. -le. / < fr., engl. shrapnel, cf. Shrapnel ÔÇô numele inventatorului, general englez].
╚śRAPN├ëL s. n. proiectil de artilerie ├«nc─ârcat cu gloan╚Ťe, a c─ârui explozie poate fi reglat─â. (< fr. shrapnell, germ. Schraprell)
╚Örapn├ęl (-le), s. n. ÔÇô Proiectil. ÔÇô Var. ╚Örapnea. Fr. shrapnell, din engl.
╚śRAPN├ëL ~e n. mai ales la pl. Proiectil de artilerie umplut cu gloan╚Ťe, care explodeaz─â ├«ntr-un anumit punct de pe traiectorie. /<fr. shrapnell, germ. Schrapnell
șrapnele f. pl. cartușe de granată: fierbea văzduhul ca un iad de bombe, de șrapnele AL. (= engl. shrapnell).
╚Örapn├ęl n., pl. e (dup─â numele inventatorulu─ş, generalu englez Shrapnell, mort la 1842). Obuz umplut cu gloan╚Ťe. ÔÇô Pop. ╚Ötrapn├ęl: de ╚Ötrapnele ├«ncrunta╚Ť─ş (P. P. Bucov., Izv. Sept. 1923, 15). Cp. cu castron.
╚Örapnel, ╚Örapnele s. n. (intl., ├«mv.) rafal─â de gloan╚Ťe.

șrapnel dex online | sinonim

șrapnel definitie

Intrare: șrapnel
șrapnel substantiv neutru