Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru șomaj

ȘOMÁJ s. n. Existența unui număr de persoane fizice aflate în situația de șomer. – Din fr. chômage.
ȘOMÁJ s. n. Fenomen economic cauzat de crizele sau recesiunile economice, care constă în aceea că o parte dintre salariați rămân fără lucru, ca urmare a decalajului dintre cererea și oferta de forță de muncă; situația aceluia care nu se poate angaja din cauza imposibilității de a găsi un loc de muncă. – Din fr. chômage.
ȘOMÁJ s. n. Fenomen economic caracteristic societății capitaliste, constînd din existența unui număr de muncitori care, ca urmare a dezechilibrului dintre ofertă și cererea forței de muncă, rămîn fără lucru. Un însoțitor permanent al capitalismului și un factor totodată de apăsare asupra nivelului de trai al muncitorilor este șomajul. Capitalismul și șomajul sînt de nedespărțit. LUPTA DE CLASĂ, 1950, nr. 7-8, 102.
șomáj s. n.
șomáj s. n.
ȘOMÁJ s.n. Fenomen economic caracteristic societății capitaliste, constând în inactivitatea forțată a unui număr mare de oameni ai muncii care rămân fără lucru; situația celui care nu are unde munci. [< fr. chômage].
ȘOMÁJ s. n. fenomen social-economic caracteristic economiei de piață, constând în inactivitatea forțată a unui număr mare de oameni, care rămân fără lucru. (< fr. chômage)
ȘOMÁJ n. 1) Fenomen social-economic care se manifestă prin inactivitatea forțată a unui număr mare de salariați, ca rezultat al dezechilibrului dintre cererea și oferta forței de muncă. 2) Stare de șomer. /<fr. chômage

șomaj dex online | sinonim

șomaj definitie

Intrare: șomaj
șomaj substantiv neutru (numai) singular