Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

5 defini╚Ťii pentru ╚Öoarece de bibliotec─â

╚śO├üRECE, ╚Öoareci, s. m. Animal mic din ordinul roz─âtoarelor, de culoare cenu╚Öiu-├«nchis, cu botul ascu╚Ťit ╚Öi cu coada lung─â ╚Öi sub╚Ťire (Mus musculus). ÔŚŐ ╚śoarece de bibliotec─â, se spune despre o persoan─â care ├«╚Öi petrece cea mai mare parte a timpului prin biblioteci, citind ╚Öi studiind. ╚śoarece de birou = birocrat. ÔŚŐ Expr. A tr─âi (sau a se iubi, a se avea) ca m├ó╚Ťa (sau ca pisica) cu ╚Öoarecele, se spune despre dou─â persoane care nu se pot suferi, care se ceart─â ├«ntruna. I-au mas ╚Öoarecii ├«n p├óntece (sau burt─â), se spune despre un om foarte fl─âm├ónd. A se juca (cu cineva) ca m├ó╚Ťa (sau ca pisica) cu ╚Öoarecele = a-╚Öi bate joc de cineva, ╚Ťin├óndu-l ├«ntr-o situa╚Ťie incert─â. ├Än gaur─â (sau bort─â) de ╚Öoarece = ├«n cea mai ferit─â, mai dosnic─â ascunz─âtoare, ├«n gaur─â de ╚Öarpe. ÔŚŐ Compus: ╚śoarece-de-c├ómp = mic roz─âtor de c├ómp care face mari stric─âciuni ├«n culturi (Apodemus agrarius); ╚Öoarece-de-p─âdure = animal roz─âtor care tr─âie╚Öte ├«n p─âdure (Apodemus sylvaticus). [Var.: ╚Öo├írec s. m.] ÔÇô Lat. sorex, -icis.
╚śO├üRECE, ╚Öoareci, s. m. Animal mic din ordinul roz─âtoarelor, de culoare cenu╚Öiu-├«nchis, cu botul ascu╚Ťit ╚Öi cu coada lung─â ╚Öi sub╚Ťire (Mus musculus). ÔŚŐ ╚śoarece de bibliotec─â = se spune despre o persoan─â care ├«╚Öi petrece cea mai mare parte a timpului prin biblioteci, citind ╚Öi studiind. ╚śoarece de birou = birocrat. ÔŚŐ Expr. A tr─âi (sau a se iubi, a se avea) ca m├ó╚Ťa (sau ca pisica) cu ╚Öoarecele, se spune despre dou─â persoane care nu se pot suferi, care se ceart─â ├«ntruna. I-au mas ╚Öoarecii ├«n p├óntece (sau burt─â), se spune despre un om foarte fl─âm├ónd. A se juca (cu cineva) ca m├ó╚Ťa (sau ca pisica) cu ╚Öoarecele = a-╚Öi bate joc de cineva, ╚Ťin├óndu-l ├«ntr-o situa╚Ťie incert─â. ├Än gaur─â (sau ├«n bort─â) de ╚Öoarece = ├«n cea mai ferit─â, mai dosnic─â ascunz─âtoare, ├«n gaur─â de ╚Öarpe. ÔŚŐ Compus: ╚śoarece de c├ómp = mic roz─âtor de c├ómp care face mari stric─âciuni ├«n culturi (Apodemus agrarius); ╚Öoarece de p─âdure = animal roz─âtor care tr─âie╚Öte ├«n p─âdure (Apodemus sylvaticus). [Var.: ╚Öo├írec s. m.] ÔÇô Lat. sorex, -icis.
╚śO├üRECE, ╚Öoareci, s. m. (╚śi ├«n forma ╚Öoarec) Mic animal din ordinul roz─âtoarelor, de culoare cenu╚Öie-├«nchis─â, cu botul ascu╚Ťit, cu coada lung─â (╚Öi sub╚Ťire) ╚Öi cu mi╚Öc─ârile repezi (Mus musculus). Un ╚Öoarec trece covorul. BENIUC, V. 137. Cum nu s├«nt un ╚Öoarec, doamne -m─âcar totu╚Öi are blan─â. EMINESCU, N. 42. Zmeul are g├«nd r─âu cu noi, ziua ne pune la munc─â ╚Öi noaptea ne-nchide ├«n turnul ─âsta plin de ╚Öoareci. ALECSANDRI, T. I 440. El r─âm├«ne prins Ca ╚Öoarecul de m├«╚Ť─â. NEGRUZZI, S. II 244. ╚śoarece de bibliotec─â, se zice (adesea depreciativ) despre o persoan─â care ├«╚Öi petrece cea mai mare parte a timpului prin biblioteci, citind ╚Öi studiind. Complexa personalitate a lui Helicide cuprinde, al─âturi de oratorul public ╚Öi de profet, pe un om de texte, pe un ╚Öoarece de bibliotec─â, tr─âind cea mai mare parte a vie╚Ťii lui ├«n traducerea, compulsarea ╚Öi comentarea marilor autori vechi ╚Öi moderni. VIANU, A. P. 39. ╚śoarece de birou = birocrat. ÔŚŐ Expr. A tr─âi (sau a se iubi) ca m├«╚Ťa cu ╚Öoarecele, se spune despre cei care nu se pot suferi ╚Öi se ceart─â ├«ntr-una. I-au mas ╚Öoarecii ├«n p├«ntece, se spune despre un om foarte fl─âm├«nd. Ia mai ├«ng─âdui╚Ťi oleac─â, m─âi, zise Ochil─â, c─â doar nu v-au mas ╚Öoarecii ├«n p├«ntece. Acu╚Ö s-or ╚Öi aduce bucatele ╚Öi vinul, ╚Öi numai de-a╚Ťi avea p├«ntece unde s─â le pune╚Ťi. CREANG─é, P. 259. (Nici) ├«n gaur─â (sau ├«n bort─â) de ╚Öoarece = (nici) ├«n cea mai ferit─â, mai dosnic─â ascunz─âtoare, (nici) ├«n gaur─â de ╚Öarpe, v. ╚Öarpe. Dar nu cumva s─â faci de altfel, c─â nici ├«n borta ╚Öoarecului nu e╚Öti sc─âpat de mine. CREANG─é, P. 212. ÔŚŐ Compuse: ╚Öoarece-de-c├«mp = mic roz─âtor de c├«mp, care face stric─âciuni ├«n pepiniere, culturi de cereale etc. (Microtus arvalis). [P─âs─ârelele] furnic─â pe jos ca ni╚Öte ╚Öoareci-de-c├«mp; nu pot zbura ╚Öi copiii le prind cu m├«na. BART, B. 168. ╚śoarecii-de-c├ómp ╚Öi mai ales chi╚Ťoranii stric─â ├«ndeajuns. PAMFILE, A. R. 92; ╚Öoarece-de-p─âdure = animal roz─âtor, ceva mai mare dec├«t ╚Öoarecele-de-cas─â, care tr─âie╚Öte ├«n p─âdure (Apodemus sylvaticus). ÔÇô Variante: ╚Öo├írec, ╚Öo├íric (╚śEZ. II 107) s. m.
!╚Öo├írece de bibliot├ęc─â s. m., pl. ╚Öo├íreci de bibliot├ęc─â
╚Öo├írece de bibliot├ęc─â s. m. + prep. + s. f.

șoarece de bibliotecă dex online | sinonim

șoarece de bibliotecă definitie

Intrare: șoarece de bibliotecă
șoarece de bibliotecă admite vocativul substantiv masculin