Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru ╚Ölefui

╚śLEFU├Ź, ╚Ölefuiesc, vb. IV. Tranz. 1. A prelucra o suprafa╚Ť─â dur─â prin frecare, pilire, t─âiere sau rindeluire, pentru a o netezi sau pentru a-i da o anumit─â form─â; a lustrui. ÔÖŽ Fig. A finisa cu minu╚Ťiozitate, a cizela, a retu╚Öa, un text, o oper─â de art─â etc. ÔÖŽ Refl. Fig. (Despre oameni) A deveni rafinat, a se civiliza. 2. A t─âia suprafa╚Ťa unei pietre (pre╚Ťioase) ├«n fa╚Ťete fine (pentru a-i m─âri valoarea ╚Öi str─âlucirea). ÔÇô Din germ. schleifen.
╚śLEFU├Ź, ╚Ölefuiesc, vb. IV Tranz. 1. A prelucra o suprafa╚Ť─â dur─â prin frecare, pilire, t─âiere sau rindeluire, pentru a o netezi sau pentru a-i da o anumit─â form─â; a lustrui. ÔÖŽ Fig. A cizela, a retu╚Öa, a perfec╚Ťiona un text literar. ÔÖŽ Refl. Fig. (Despre oameni) A deveni rafinat, a se civiliza. 2. A t─âia suprafa╚Ťa unei pietre (pre╚Ťioase) ├«n fa╚Ťete fine (pentru a-i m─âri valoarea ╚Öi str─âlucirea). ÔÇô Din germ. schleifen.
╚śLEFU├Ź, ╚Ölefuiesc, vb. IV. Tranz. 1. A prelucra o suprafa╚Ť─â dur─â (nemetalic─â) prin frecare, pilire, t─âiere sau rindeluire, pentru a o netezi sau pentru a-i da o anumit─â form─â; a netezi, a lustrui. ╚ślefuiam odat─â o scar─â de marmor─â. BOTEZ, ╚śC. 205. ÔÖŽ Fig. (Cu privire la texte literare) A cizela, a retu╚Öa, a perfec╚Ťiona. (Absol.) Poemul meu... ├«nainteaz─â cu pa╚Öi repezi. ├Än singur─âtatea de sihastru unde m-am retras, trudesc c├«te cincisprezece ceasuri pe zi, ╚Öterg, poliesc, ╚Ölefuiesc, ├«ndrept, rup, re├«ncep. ANGHEL-IOSIF, C. L. 160. 2. A t─âia suprafa╚Ťa unei pietre (pre╚Ťioase) ├«n fa╚Ťete fine (pentru a-i m─âri valoarea ╚Öi str─âlucirea). Pe placa de marmur─â frumos ╚Ölefuit─â, era s─âpat cu litere mari aurite, urm─âtoarea inscrip╚Ťie... ANGHEL, PR. 138. ÔŚŐ (├Än contexte figurate) Aci s├«nt giuvaiere ce-mpart cu d─ârnicie. Cristalizate fost-au de mine-n focul vie╚Ťii, ╚śi-n apa lor r─âsfr├«nt-am minunea tinere╚Ťii, Iar de-art─â ╚Ölefuite s├«nt azi pe vecinicie. MACEDONSKI, O. I 3.
╚Ölefu├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ╚Ölefui├ęsc, imperf. 3 sg. ╚Ölefui├í; conj. prez. 3 s─â ╚Ölefui├ísc─â
╚Ölefu├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ╚Ölefui├ęsc, imperf. 3 sg. ╚Ölefui├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. ╚Ölefui├ísc─â
╚śLEFU├Ź vb. 1. a lustrui, (├«nv. ╚Öi reg.) a sclivisi. (A ~ un obiect metalic.) 2. a netezi. (A ~ o suprafa╚Ť─â metalic─â.) 3. v. cizela.
╚śLEFU├Ź vb. v. civiliza, cizela, cultiva, rafina, stila, stiliza.
╚Ölefu├ş (-u├ęsc, -├şt), vb. 1. A netezi un perete. ÔÇô 2. A pili, a poliza. ÔÇô 3. A lustrui, a gl─ân╚Ťui. ÔÇô Var. ╚Ölifui. Germ. schleifen, prin intermediul pol. ┼ílifowa─ç (Cihac, II, 390; Borcea 208). ÔÇô Der. ╚Ölefuial─â, s. f. (lustruit); ╚Ölefuitor, s. m. (lustruitor).
A ╚śLEFU├Ź ~├ęsc tranz. 1) (suprafe╚Ťe dure) A prelucra prin diverse opera╚Ťii tehnice (pentru a netezi). 2) (pietre scumpe, cristale etc.) A t─âia form├ónd multe fa╚Ťete (pentru a m─âri str─âlucirea). 3) fig. (texte) A ├«mbun─ât─â╚Ťi prin redactare minu╚Ťioas─â; a ciopli; a cizela. 4) fig. A face s─â se ╚Ölefuiasc─â. /<germ. Schleifen
A SE ╚śLEFU├Ź m─â ~├ęsc intranz. (despre persoane) A-╚Öi forma deprinderi de comportare politicoas─â; a deveni manierat; a se ciopli; a se civiliza; a se cizela. /<germ. Schleifen
╚Ölefu├Č v. 1. a netezi, a aclivisi; 2. fig. a polei: a-╚Öi ╚Ölefui versurile. [Nem╚Ť. SCHLEIFEN].
╚Ölefu─ş├ęsc v. tr. (rus. ┼ílifov├ít─ş, a ╚Ölefui, d. germ. schleifen, geschliffen, a ascu╚Ťi, a ╚Ölefui). Netezesc cu pila sa┼ş cu alt lucru aspru (cum e spuma de mare): a ╚Ölefui sticla, lemnu. Geamur─ş ╚Ölefuite, geamur─ş mate (ce╚Ťate).
╚śLEFUI vb. 1. a lustrui, (├«nv. ╚Öi reg.) a sclivisi. (A ~ un obiect metalic.) 2. a netezi. (A ~ o suprafa╚Ť─â metalic─â.) 3. a cizela. (~ cu dalta un material.)
șlefui vb. v. CIVILIZA. CIZELA. CULTIVA. RAFINA. STILA. STILIZA.
a se ╚Ölefui pe traseu expr. (intl.) a se ini╚Ťia sau a se perfec╚Ťiona ├«n mai multe tipuri de infrac╚Ťiuni ├«n timpul perioadei de deten╚Ťie.

șlefui dex online | sinonim

șlefui definitie

Intrare: șlefui
șlefui conjugarea a VI-a grupa a IV-a verb tranzitiv