Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru șlam

ȘLAM s. n. Amestec de apă cu particule fine de substanțe minerale în suspensie, provenind din instalațiile de preparare mecanică pe cale umedă a minereurilor sau a cărbunilor. – Din germ. Schlamm.
ȘLAM, s. n. Amestec de apă cu particule fine de substanțe minerale în suspensie, provenind din instalațiile de prelucrare mecanică pe cale umedă a minereurilor sau a cărbunilor. – Din germ. Schlamm.
șlam s. n.
șlam s. n.
ȘLAM s.n. Deșeuri provenind din fărâmițarea minereurilor. [< germ. Schlamm, cf. fr. schlamm].
ȘLAM s. n. 1. deșeuri din fărâmițarea minereurilor. 2. substanță petrolieră în suspensie care plutește pe mare sub forma unor aglomerări poluante dense, purtate de vânturi și curenți. (< germ. Schlamm)
ȘLAM n. Amestec de apă cu particule fine de material rezultat din prepararea mecanică a minereurilor sau a cărbunilor. /<germ. Schlamm
șlam s. n. Deșeu provenit din fărâmițarea minereului ◊ „[...] se asigură valorificarea șlamului de la uzina cocso-chimică.” R.l. 14 III 84 p. 1. ◊ „[...] șlamul rezultat după recuperare [...] este trimis fabricilor de ciment, iar argila – celor de cărămizi și de țigle.” Sc. 15 III 86 p. 5 (din germ. Schlamm; cf. fr. schlamm; DEX, DN3)
șlam, s.n. – (reg.; min.) Amestec de apă cu particule fine, rezultat în urma procesului de prelucrare a minereurilor la instalațiile de preparare (Gh. Pop, 1971: 98). – Din germ. Schlamm „nămol” (DEX, MDA).
șlam, s.n. – (min.) Amestec de apă cu particule fine, rezultat în urma procesului de prelucrare a minereurilor la instalațiile de preparare (Gh. Pop 1971: 98). – Din germ. Schlamm „nămol”.

șlam dex online | sinonim

șlam definitie

Intrare: șlam
șlam substantiv neutru (numai) singular