Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru șistos

ȘISTÓS, -OÁSĂ, șistoși, -oase, adj. (Despre roci sedimentare și metamorfice sau despre structura lor) Cu caracter de șist, alcătuit din șist. – Din fr. schisteux.
ȘISTÓS, -OÁSĂ, șistoși, -oase, adj. (Despre roci sedimentare și metamorfice sau despre structura lor) Cu caracter de șist, alcătuit din șist. – Din fr. schisteux.
ȘISTÓS, -OÁSĂ, șistoși, -oase, adj. (Despre roci) Care prezintă structura sau caracterul de șist.
șistós adj. m., pl. șistóși; f. șistoásă, pl. șistoáse
șistós adj. m., pl. șistóși; f. sg. șistoáse, pl. șistoáse
ȘISTÓS, -OÁSĂ adj. (Despre roci) Care se prezintă în formă de plăci ce se pot desprinde ușor; de natura șistului. [Cf. fr. schisteux].
ȘISTÓS, -OÁSĂ adj. 1. (despre roci) care are proprietățile sau structura șistului. 2. (despre soluri) compus din șisturi. (< fr. schisteux)
ȘISTÓS ~oásă (~óși, ~oáse) (despre roci) 1) Care conține șist; cu șist. 2) Care are proprietăți asemănătoare cu ale șistului; ca șistul. /<fr. schisteux
MASIVUL ȘISTOS RENAN (RHEINISCHES SCHIEFERGEBIRGE [ráiniʃəs ʃí:fərgəbirgə]), masiv muntos hercinic în partea de V a Germaniei, străbătut de cursul mijlociu al Rinului și format din șisturi devoniene și lave vulcanice. Nivelat de eroziune, s-a reînălțat de-a lungul unor linii de falie. Se prezintă ca un podiș vălurit, cu alt. medii de 500-700 m. Alt. max.: 818 m (vf. Erbeskopf, din masivul Hunsrück). Format din masivele Hunsrück, Eifel (în V) și Taunus, Westerwald, Sauerland (în E). Acoperit de păduri și pășuni. Expl. de cărbune și min. de fier. Izvoare termale. Turism.

șistos dex online | sinonim

șistos definitie

Intrare: șistos
șistos adjectiv