Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru șipi

ȘIP1, șipi, s. m. Specie de pește din Marea Neagră, asemănător cu nisetrul, care își depune icrele în regiunea Gurilor Dunării (Acipenser sturio). – Din rus. šip.
ȘIP1, șipi, s. m. Specie de pește din Marea Neagră, asemănător cu nisetrul, care își depune icrele în regiunea gurilor Dunării (Acipenser sturio). – Din rus. šip.
ȘIP1, șipi, s. m. Pește de mare asemănător cu nisetrul, care își depune icrele în fața gurilor Dunării (Acipenser sturio).
șip1 (pește) s. m., pl. șipi
șip (zool.) s. m., pl. șipi
ȘIP s. (IHT.; Acipenser sturio) (rar) șipcă, viză galbenă.
ȘIP2 ~i m. Pește marin, asemănator cu nisetrul, având corpul acoperit cu plăci cornoase. /<rus. šip
șip1, șipi, s.m. (reg.) 1. (la pl.) rădăcini adventive (dezvoltate pe diferite părți ale plantei) la porumb. 2. (la pl.) coarne de cerb. 3. rădăcină de măsea. 4. (art.; în sintagmă) șipul vântului = scai vânăt.
șipí, șipésc, vb. IV (reg.) 1. (refl.) a se furișa, a se strecura. 2. a da, a strecura pe furiș (ceva-cuiva). 3. (refl.; în forma: șupi) a se aciua.
șip m. pește de Marea-Neagră care poate ajunge la 2 metri lungime, cântărind până la 80 kgr. (Acipenser sturio). [Rus. ȘIPŬ].
1) șip m. (rus. šip, id). Dun. de jos. Un fel de viză (pește ganoid) lung de 80-100 de centimetri (acupenser sturio).
2) șip m. (bg. šip). Munt. est. Rădăcină de măsea: măsea cu doĭ șipĭ.
ȘIP s. (IHT.; Acipenser sturio) (rar) șipcă, viză galbenă.
ȘIP, șipi, s.m. Pește din fam. acipenseridae (sturioni), obișnuit de 2 m lungime, dar care poate atinge și o lungime de 6 m; singurul sturion prezent în Marea Baltică și în Oceanul Atlantic, dar existent și în Marea Neagră și Mediterana (Acipenser sturio). – V. sturion

șipi dex online | sinonim

șipi definitie

Intrare: șip (pește)
șip 1 pl. -i substantiv masculin
Intrare: șipi
șipi