Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru șinșilă

CINCÍLA s. f. v. șinșilă.
ȘINȘÍLĂ, șinșile, s. f. Mamifer rozător din America de Sud, asemănător cu veverița, vânat pentru blana lui cenușie foarte prețioasă (Chinchila lanigera). [Var.: cincíla s. f.] – Din fr. chinchilla.
CINCÍLA s. f. v. șinșilă.
ȘINȘÍLĂ, șinșile, s. f. Mamifer rozător din America de Sud, asemănător cu veverița, vânat pentru blana lui cenușie foarte prețioasă (Chinchilla lanigera). [Var.: cincíla s. f.] – Din fr. chinchilla.
ȘINȘÍLĂ, șinșile, s. f. Mamifer rozător din America de Sud, asemănător cu veverița, vînat pentru blana lui cenușie foarte prețioasă (Chinchilla lanigera).
cincíla v. șinșílă
șinșílă/cincíla s. f., g.-d. art. șinșílei/cincílei; pl. sinșíle/cincíle
cincíla v. șinșilă
șinșílă/cincílă s. f., g.-d. art. șinșílei/cincílei; pl. șinșíle/cincíle
ȘINȘÍLĂ s.f. Mamifer rozător cu o blană cenușie foarte frumoasă, care trăiește în regiunile muntoase din Peru și Chile. [Scris și cincilă. / < fr., sp. chinchilla, cf. sp. chincha, chinchilla – ploșniță].
CINCÍLA s. f. elem. șinșilă.
ȘINȘÍLĂ/CINCÍLA s. f. mamifer rozător, cu o blană cenușie foarte frumoasă, în regiunile muntoase din Peru și Chile. (< fr. chinchilla)
ȘINȘÍLĂ ~e f. 1) Mamifer exotic rozător, de talie medie, cu coadă stufoasă, vânat pentru blana prețioasă. 2) Blană a acestui mamifer. [Var. cincilă] /<fr. chinchilla
CINCÍLA (CHINCHÍLA) (< fr.) s. f. 1. Mamifer rozător, asemănător cu veverița, care trăiește pe platourile înalte din Chile și Bolivia; animal rar, ocrotit pentru blana sa (cea mai scumpă din lume) gri perlat, strălucitoare, mătăsoasă (Chinchilla laniger). 2. Denumirea unor rase de iepuri crescuți pentru carne și blană; c. mare, cu greutate corporală de 5-6,5 kg și c. mică cu greutate de 2,5-3,5 kg.

șinșilă dex online | sinonim

șinșilă definitie

Intrare: șinșilă
șinșilă substantiv feminin
cincila substantiv feminin