Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru șeviot

ȘEVIÓT s. n. 1. Rasă de oi originară din Anglia, cu lână albă fină și cu firul lung. ♦ Stofa țesută din lâna pură a acestor oi sau din amestec de lână cu fibre sintetice. [Pr.: -vi-ot] – Din fr. cheviot.
ȘEVIÓT s. n. Rasă de oi originară din Anglia, cu lână albă fină și cu firul lung. ♦ Stofă țesută din lâna pură a acestor oi sau din amestec de lână cu fibre sintetice. [Pr.: -vi-ot] – Din fr. cheviot.
ȘEVIÓT, (rar) șevioturi, s. n. Rasă de oi cu lînă fină; stofă făcută din lîna acestor oi.Nu aveam decît o bluză de șeviot verde. CAMIL PETRESCU, U. N. 222. Bărbatul Luminiței se așezase familiar pe un braț al scaunului... balansînd un picior, cu pantalonul de șeviot alb. C. PETRESCU, Î. II 255. – Pronunțat: vi-ot.
șeviót (-vi-ot) s. n.
șeviót s. n. (sil. -vi-ot)
ȘEVIÓT s.n. 1. Rasă de oi cu lână fină și cu firul lung. 2. Stofă făcută din lâna acestor oi. [Pron. -vi-ot. / < fr. cheviotte, engl. cheviot, cf. Cheviot – provincie în Anglia].
ȘEVIÓT s. n. 1. rasă de oi cu lână fină, originară din Scoția. 2. stofă din lâna acestor oi. (< fr. cheviotte)
ȘEVIÓT ~uri n. 1) Rasă de oi cu lână albă și cu firul lung. 2) Țesătură cu dungi oblice în relief, făcută din lâna acestor oi sau din amestec de lână cu fibre sintetice. 3) la pl. Varietăți ale unei astfel de țesături. [Sil. -vi-ot] /<fr. cheviotte
șeviot n. ștofă păroasă englezească (= fr. cheviot).
*șeviót n., pl. urĭ (fr. cheviote și cheviot, numele uneĭ rase de berbecĭ din munțiĭ Șevioțĭ din Scoția). O stofă păroasă făcută din lîna berbecilor din Șevioțĭ saŭ imitată.

șeviot dex online | sinonim

șeviot definitie

Intrare: șeviot
șeviot substantiv neutru (numai) singular
  • silabisire: șe-vi-ot