20 definiții pentru învălătucire
ÎNVĂLĂTUCÍ, învălătucesc,
vb. IV.
1. Tranz. și
refl. A (se) face ghem1, vălătuc; a (se) înfășura, a (se) încolăci.
2. Tranz. A construi un perete din vălătuci. –
În +
vălătuc. ÎNVĂLĂTUCÍRE, învălătuciri,
s. f. Acțiunea de a (se) învălătuci și rezultatul ei; vălătuceală. –
V. învălătuci. ÎNVĂLĂTUCÍ, învălătucesc,
vb. IV.
1. Tranz. și
refl. A (se) face ghem1, vălătuc; a (se) înfășura, a (se) încolăci.
2. Tranz. A construi un perete din vălătuci. –
În +
vălătuc. ÎNVĂLĂTUCÍRE, învălătuciri,
s. f. Acțiunea de a (se) învălătuci și rezultatul ei; vălătuceală. –
V. învălătuci. ÎNVĂLĂTUCÍ, învălătucesc,
vb. IV.
Tranz. A înfășura, a încolăci; a face ghem, sul, vălătuc. Ce zici dumneata de asta? a urmat ea scuturîndu-și zulufii învălătuciți în hîrtie. SADOVEANU, N. F. 138. Apucă pe Păunaș adormit, îl învălătuci în scutece și în șorț. GALACTION, O. I 165. Învălătucește struna pe deget și o face ghemușor. SEVASTOS, N. 5. ◊
Refl. Fig. Acum norii de fum negru... se învălătuceau înălțîndu-se pînă se topeau iar în văzduhul gălbui și tulbure. CAMIL PETRESCU, O. II 228.
ÎNVĂLĂTUCÍRE, învălătuciri,
s. f. Acțiunea de
a învălătuci și rezultatul ei;
p. ext. construirea pereților unei case (țărănești) din vălătuci. Arhitrava orizontală este... terminată la cele două capete ale ei cu învălătuciri aurite. CAMIL PETRESCU, O. II 409.
învălătucí (a ~) vb.,
ind. prez. 1
sg. și 3
pl. învălătucésc,
imperf. 3
sg. învălătuceá;
conj. prez. 3 să învălătuceáscă
învălătucíre s. f.,
g.-d. art. învălătucírii;
pl. învălătucíri
învălătucí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. învălătucésc, imperf. 3 sg. învălătuceá; conj. prez. 3 sg. și pl. învălătuceáscă învălătucíre s. f., g.-d. art. învălătucírii; pl. învălătucíri ÎNVĂLĂTUCÍ vb. v. încolăci. ÎNVĂLĂTUCÍRE s. v. încolăcire. A învălătuci ≠ a dezvălătuci A se învălătuci ≠ a se dezvălătuci A ÎNVĂLĂTUCÍ ~ésc tranz. 1) A face să se învălătucească; a înfășura; a încolăci. 2) A înveli de jur împrejur; a înfășura. /în + vălătuc A SE ÎNVĂLĂTUCÍ mă ~ésc intranz. 1) A se fixa prin mișcare de rotație (în jurul unui obiect); a se înfășura; a se încolătăci. 2) A se face vălătuc. /în + vălătuc învălătucì v. a rostogoli cu vălătucul, a face val, a înfășură.
învălătucésc v. tr. (d. vălătuc). Fac vălătuc, răsucesc, învîrtesc: a învălătuci un covor, o foaĭe de hîrtie, o frunză. Înfășor: a învălătuci o curea pe un băț. Înfășor, învelesc, acoper într’un vălătuc: a învălătuci o stofă într’o hîrtie. V.
vălătucesc. ÎNVĂLĂTUCI vb. a (se) ghemui, a (se) încîrliga, a (se) încolăci, a (se) încovriga, a (se) înfășura, a (se) răsuci, a (se) suci, (reg.) a (se) covriga, a (se) încolătăci, (înv.) a (se) învălui. (S-a ~ în jurul...) ÎNVĂLĂTUCIRE s. încolăcire, înfășurare, răsucire, sucire, (rar) încolăceală, încolăcitură, vălătuceală. (~ unui obiect flexibil în jurul...) învălătucire dex online | sinonim
învălătucire definitie
Intrare: învălătuci
învălătuci verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: învălătucire
învălătucire substantiv feminin